Maaşa göre zam yapın, tabii para varsa !

Yayın Tarihi: 19/12/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Küçük birkaç değişiklik haricinde hükümetin aldığı kararın aynısı. Sadece çıkış saatleri 16:00 yerine 15:30 olmuş olacak.Bir iddiaya göre sendikalar tabanlarından istedikleri desteği alamadıkları için hükümetle anlaşmayı tercih etmişler. Hatırlayın sendikalar hiçbir şekilde yaz saati uygulamasını kabul etmiyorlardı.Peki şimdi yeri geldi ve soruyorum o kadar tantana, kırmaya dökmeye ne gerek vardı ? Bakınız Sendikalar geri adım attı demiyorum, aklın yolu birdir diyorum.

Hükümet olurda bu maaş artışını yaparsa emeklinin maaşı 1850 liradan 95 tl artarak 1945 liraya çıkacak. Yine bir başka deyişle emeklinin alacağı para sadece 26 avro artmış olacak. Aslında 1850 lira maaş 1666 liraya düşmüştü ya; 1750 liraya yükselecek ama yine eski alım gücüne sahip olmayacak. İşte bu nedenle hükümetin % 5,12'lik maaş artışı yetersiz olmakla birlikte komik bir artış olarak kalacak.

Geçmiş CTP hükümetlerinde bu denendi. Yüksek maaş alanlara daha düşük oranda zam düşük maaş alanlara ise daha yüksek zamlar yapılmıştı. Maliye bakanı Denktaş bu yöntemi gözden geçirip deneyebilir. Tabii hükümetin bütçesi varsa.Bildiğiniz gibi hükümet her ne kadar Ankara'dan ciddi yardımlar alıyor olsa dahi henüz mali protokolü uygulamaya başlamış değil. Maliye Bakanı Denktaş ile Kıbrıs işlerinden sorumlu Bakan Tuğrul Türkeş'in yakın dostluklarının mali yardımların aksamamasında ciddi rolü olduğunu biliyoruz.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş sendikalarla mesai saatleri konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Bu arada Serdar Denktaş'ı dün ailesiyle küçük Reno Clio'nun içinde ailesiyle gezerken gördüm, gördüm de Merhum Denktaş bey geldi aklıma. Onun da bi,r alfa remousu vardı yanılmıyorsam. Çocukken karşılaşırdık yolda. Kendisi dışında biri süremezdi o arabayı. Serdar bey umarım daha bir halktan biri gibi yaşamaya başlar. Özetle takdir ettim.Bir ülkenin üst düzey yöneticisi fakir vatandaşı gibi sade bir araba sürmeli.

Konuya dönecek olursak Maliye bakanlığının açıklamasının hemen akabinde KTAMS'dan da bir açıklama geldi ve 16 Şubat 2017 tarihine kadar bir uzlaşı olduğu açıklandı. Uzlaşılan saatlere bir baktımve şaşırdım, yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum diye kendi kendime sordum. Hükümetin malum trajik kaza sonrasında aldığı kararın aynısı. Buna göre, 16 Şubata kadar kamuda mesai saatleri 08.30-15.30 saatleri arasında olacak. Perşembe günleri 08.30-13.00 ile 14.00-18.00 arası mesai yapılacak.Okullarda da ders başlangıç saati 08.30 olarak belirlendi. Okullar derse hazırlık ihtiyacı olan öğretmenler 08.00 itibarıyla, nöbetçi öğretmen ise 07.40 itibarıyla okulda olacak.

Küçük birkaç değişiklik haricinde hükümetin aldığı kararın aynısı.Sadece çıkış saatleri 16:00 yerine 15:30 olmuş olacak.

Bir iddiaya göre sendikalar tabanlarından istedikleri desteği alamadıkları için hükümetle anlaşmayı tercih etmişler. Hatırlayın sendikalar hiçbir şekilde yaz saati uygulamasını kabul etmiyorlardı.

Peki şimdi yeri geldi ve soruyorum o kadar tantana, kırmaya dökmeye ne gerek vardı ? Bakınız Sendikalar geri adım attı demiyorum, aklın yolu birdir diyorum.

Malum Türkiye saat konusunda değişikliğe gitmiyorsa ve bizim tüm ilişkilerimiz Türkiye ile birlikte şekilleniyorsa uymaktan başka bir seçeneğiniz yok.

Saat tartışmaları da böylelikle son bulmuş oldu.

ZAM KONUSUNDA DENKTAŞ'A TEPKİ VAR

Gelelim bir süre önce Maliye Bakanı Denktaş'ın % 7 zam yapacağı ile ilgili açıklamalarına. Bu konuda sendikalardan anında tepki geldi. Olayı daha doğru yorumlayabilmek için ülkemizin otorite sendikacılarından Hür-İş Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu ile konuştum. Latifoğlu bana " Serdar bey Haziran dahil % 7,5 bir zam yapılması için hükümete öneri götüreceğini açıkladı. Ancak Haziran 2016 sonu zaten % 2,38 hayat pahalılığı maaşlara yansıtıldı. Serdar beyin Haziran dahil % 7,5 ifadesine baktığımızda zaten bu oranın % 2,38'i verildi. Böylelikle geriye % 5,12'lik bir oran kalıyor. Yani hükümet olurda bu zammı verirse maaşlara yansıyacak olan % 5,12'dir. Son zamanlarda dövizde yaşanan % 25'lik artışı göz önünde bulundurduğumuzda % 5,12'lik zam hiçbir şekilde kamuoyunun ihtiyacını karşılamaz" değerlendirmesini yaptı.

Bildiğim kadarıyla emekli maaşları hariç memur maaşlarına bu artış zaten bürüt olarak yansıyacak yani bu oranla değil.

ZAM EMEKLİYE NASIL YANISYACAK?

Olayı bir de değerlendirelim. Memur üzerinden gitmeyelim de emekli maaşları üzerinden gidelim ve bir kıyaslama yapalım. Sonra bir de memur üzerinden hesaplarız.

Malum bizim memlekette hayat ya sterlin ya da avro üzerinden şekilleniyor. Gelin biz bu hesaplamayı avro üzerinden yapalım. Özel sektörden emekli olmuş fakir bir emeklinin aylık maaşını 1850 lira olarak baz alırsak. Bu emeklinin haziran ayı maaş karşılığı avro üzerinden hesapladığımızda 560 avro yapıyor. O gül erde kur 3,30 gidiyordu. Bugün ise bu maaşın karşılığı 560 avrodan 505 avroya düşmüştür. Yani bir başka deyişle 1850 lira maaş alan orta karar bir emekli 1666 lira almaktadır şu an.

Hükümet olurda bu maaş artışını yaparsa emeklinin maaşı 1850 liradan 95 tl artarak 1945 liraya çıkacak. Yine bir başka deyişle emeklinin alacağı para sadece 26 avro artmış olacak. Aslında 1850 lira maaş 1666 liraya düşmüştü ya; 1750 liraya yükselecek ama yine eski alım gücüne sahip olmayacak.

Basit bir matematik hesabıyla bunu anlatmakta fayda var.

İşte bu nedenle hükümetin % 5,12'lik maaş artışı yetersiz olmakla birlikte komik bir artış olarak kalacak.

MEMURLAR DAHA ŞANSLI

Memurları baz aldığımızda ise memurlar emeklilere göre daha şanslı. Yaklaşık 10-12 yıllık bir devlet memuru 3500 lira ve üzerini almaktadır. Bu rakam ve üzerini alan memurlara ise bu zam maaşların yüksek olmasından dolayı daha yüksek oranda yansıyacak. Asgari ücretle geçinemeyen bir vatandaş dururken hiçbir zaman devlet memurunun daha fazla maaş almasını savunacak değilim. Emekliler maaşlarına 95 lira gibi bir zam alacakken memur ise 180 tl ve üzeri bir zam almış olacak.

MAAŞA GÖRE ZAM YAPILABİLİR

Geçmiş CTP hükümetlerinde bu denendi. Yüksek maaş alanlara daha düşük oranda zam düşük maaş alanlara ise daha yüksek zamlar yapılmıştı. Maliye bakanı Denktaş bu yöntemi gözden geçirip deneyebilir. Tabii hükümetin bütçesi varsa.

Bildiğiniz gibi hükümet her ne kadar Ankara'dan ciddi yardımlar alıyor olsa dahi henüz mali protokolü uygulamaya başlamış değil. Maliye Bakanı Denktaş ile Kıbrıs işlerinden sorumlu Bakan Tuğrul Türkeş'in yakın dostluklarının mali yardımların aksamamasında ciddi rolü olduğunu biliyoruz.

Mali protokolün uygulanmaması yeni yılda ciddi problemler doğuracak. Hatta bu problemler ya yeni eylemleri beraberinde ya da erken seçimi gündeme getirecektir.

**********************

GÜNÜN SÖZÜ

"Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz."

Grange

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.