İşte TDP'nin seçim anketi…

Yayın Tarihi: 08/03/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Toplumcu Demokrasi Partisi'nin yaptırdığı ankete 1300 kişi katıldı ve bu anket sonuçlarına göre dağıtılmış oy sonuçlarında UBP % 39,78'lik bir oy ile hemen ardından gelen CTP'ye ciddi bir fark atıyor. CTP'nin oyu ise % 20,75. Kudret Özersay'ın Genel Başkanı olduğu Halkın Partisi ise % 18.74'lük bir oy almış. Anketi yaptıran TDP % 7.65 oy alırken, hükümet ortağı Demokrat Parti ise % 41 oy almış görünüyor.
  • UBP: 39.78, CTP: 20.75, HP:18:74, TDP 7.65, DP: 7.41, BKP: 1.57, YDP:1.29, YKP: 1.14, TKP-YG: 1.67
  • UBP: 22 vekil, CTP: 11 vekil, HP: 10 vekil, TDP: 4 vekil, DP: 3 vekil
  • TDP'nin 1300 kişiyle yüz yüze yaptığı anket sonuçlarına göre UBP-TDP, UBP-TDP-DP, UBP-CTP, UBP-HP, CTP-HP-TDP-DP… şeklinde koalisyon modelleri üretilebilir...

Erken seçim olduydu oluyordu derken hükümet bir bütün halinde durdu, menfaatler ortak noktada birleşince ne TDP'nin 2 Temmuz önerisi değer gördü/görecek ne de CTP'nin güvensizlik önergesi. İşin özeti Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün kendi kendine yarattığı erken seçim krizi, bir şekilde aşılmış oldu.

Son zamanlarda hepimizin kulağına yapılan seçim anketleri geliyor ve bu anketlerin hepsinde de Ulusal Birlik Partisi'nin birinci çıktığını duyuyoruz. Daha yazının başında belirtmekte fayda görüyorum; meslek hayatım boyunca anketlere hiçbir zaman itibar etmedim. Çoğu anket bilimsel metotlarla yapılmaz, yapılanları da vardır tabii. Ama en bilimsel yapılanı bile mevcut gerek durumu % 75'lere kadar yansıtır. Zira anketlerin en sağlıklı yapılanı bile o anki fotoğrafı çeker ve size sunar.

Bugün sizlerle paylaşacağım bir anket var. Örneğin bu anket sonuçları Başbakan Özgürgün'ün yarattığı erken seçim krizinden önce yapılmış bir anket. Aynı anket bugün tekrarlansa emin olun böyle sonuçlar çıkmaz. Neticede daha çok anket yapılacak ama biz şimdi elimize TDP tarafından ulaştırılan bir ankete yer verelim ve bu anketi inceleyelim.

Toplumcu Demokrasi Partisi bir süre önce bir ayrılık yaşadı ve bu ayrılık halen devam ediyor. TDP Lefkoşa Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ile birlikte birçok partili TDP'den istifa ederek yeniden TKP'yi kurdular. TKP'ye CTP'den ayrılanlar da destek veriyor. Tabii CTP'den istifa edip de TDP'ye katılanlarda var.

Fakat bizim konumuz bu değil. Bu konuları çok sonra tartışacağız.

TDP'nin 1300 kişilik anketinde UBP birinci sırada

Toplumcu Demokrasi Partisi'nin yaptırdığı ankete 1300 kişi katıldı ve bu anket sonuçlarına göre dağıtılmış oy sonuçlarına göre UBP % 39,78'lik bir oy ile hemen ardından gelen CTP'ye ciddi bir fark atıyor. CTP'nin oyu ise % 20,75. Kudret Özersay'ın Genel Başkanı olduğu Halkın Partisi ise % 18.74'lük bir oy almış. Anketi yaptıran TDP % 7.65 oy alırken hükümet ortağı Demokrat Parti ise % 7.41 oy almış görünüyor.

Sırasıyla diğer partilerin aldığı oy oranı ise şöyle: BKP: 1.57, YDP:1.29, YKP: 1.14, TKP-YG: 1.67.

Bu tabloya göre Meclis'e beş parti giriyor.

Ankette dikkat çeken bir durum

Açıkçasını söylemek gerekirse bu ankette dikkatimi çeken en önemli oranlar ise CTP ile HP'ye ait. Zira bu oranlar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aynı fark oranına sahipti. Yani CTP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Sibel Siber ile Bağımsız Aday Kudret Özersay arasındaki fark %1-2'ydi sadece. İşte bu ankette de fark yine aynı. Bu durum şimdilik benim aklımı kurcalıyor. Anketi kim yaptı bilmiyorum ama bunu öğreneceğim. Bu küçük ve aynı fark biraz şüphe uyandırdı bende.

Hangi parti kaç vekil çıkarıyor?

TDP'den bana ulaştırılan yüzdelikleri bir bir topladım; hepsi de % 100 yapıyor. Bunu niye yazıyorum çünkü meslek hayatımızda % 115 oranına sahip çok anket gördük de ondan.

Gelelim partilerin çıkaracakları vekil sayısına. Malum parlamentoda 50 vekil bulunuyor. Alınan yüzdeliklere göre hesapladığımızda ise sonuç şöyle:

UBP: 22 vekil

CTP: 11 vekil

HP: 10 vekil

TDP: 4 vekil

DP: 3 vekil

Hangi partiler koalisyon kurabilir?

TDP'nin 1300 kişiyle yüz yüze yaptığı anket sonuçlarına göre UBP-TDP, UBP-TDP-DP, UBP-CTP, UBP-HP, CTP-HP-TDP-DP... şeklinde koalisyon modelleri üretilebilir...

KKTC 2013 YILI GENEL MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

Hatırlatmak adına son genel seçim sonuçlarını da sizlerle paylaşıyorum.

Parti

Oy

%

Sandalye

+/–

Cumhuriyetçi Türk Partisi

477,209

38.38

21 / 50

6

Ulusal Birlik Partisi

339,864

27.33

14 / 50

12

Demokrat Parti

288,021

23.16

12 / 50

7

Toplumcu Demokrasi Partisi

92,110

7.41

3 / 50

1

Birleşik Kıbrıs Partisi

39,127

3.15

0 / 50

0


https://tr.wikipedia.org/wiki/2013_Kuzey_K%C4%B1br%C4%B1s_T%C3%BCrk_Cumhuriyeti_parlamento_se%C3%A7imleri

Sonuç

Günün sonunda Toplumcu Demokrasi Partisi'nin kendi yaptırmış olduğu ankettir, bize ancak saygı duymak düşer. Bu anket sonuçlarına inanır mıyım derseniz, hayır inanmam. Çünkü bu anket hem erken seçim krizinden önce yapılmış bir ankettir hem de henüz uygulanmayan mali protokolün hükümet üzerindeki sıkıntılarını ve dolayısıyla halk üzerindeki sıkıntıları henüz oluşmamış bir ortamın sonuçlarıdır. Daha çok taş yer değiştirecek, derelerin altından çok sular geçecek. Şu an baraj altı görünen partiler belki de barajın üstüne çıkacak, TDP'nin oy oranında henüz bir artış yok, bu da bana göre bir başarısızlıktır. TDP'nin çok çalışarak bunu yükseltmesi lazım...

Ama en önemlisini sorup, cevabını siz okurlarıma bırakayım. Allah aşkına sağlık ve turizm alanındaki icraatlarını bir yana bırakırsak bu hükümetin ne başarısı var ki % 40 oy alacak ve 22 vekil çıkarsın?

Bu soruyu Başbakan'ın etrafındaki yalaka takımı duymak istemeyebilir ama Başbakan gerçekten bu sonucu almak istiyorsa, tam bir yılı var, çalışmaya başlamalı…

***************

Günün Sözü

Gel sevgilim gel, benim dünyama gel çok zaman var içimde yerini hazırladım.

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları