Atun'dan dev enerji adımı

Yayın Tarihi: 11/04/17 07:30
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Eğer ki hükümet kendi üstlenir ve vatandaşa uygun fiyattan güneş enerjisini satarsa kelime anlamıyla ülkede bugüne kadar yapılmış, gelmiş geçmiş en büyük reform bu olur. Sunat bey akıllı adamdır, bu konuda en doğru adımları atacağına ben inanıyorum.
  • Öncelikle bu son derece önemli bir proje ve bu durum mutlaka gerçekleşmeli. Bildiğim kadarıyla zaten Bakan Atun da buna olumlu bakıyor. Buradaki asıl sorun ise KKTC'nin sisteme nasıl entegre olacağının altında yatıyor. Diyelim ki önümüzdeki bir yıl içinde güneş enerjisi devreye girdi ve iyi bir elektrik üretimi sağlandı; aynı sistem içinde KKTC de Türkiye'ye elektrik satabilecek mi? İşte önemli soru bu. Satabilmesi lazım. Yani KKTC'nin hem Türkiye'ye hem Rum tarafına hem de başka ülkelere elektrik satabilmesi lazım. Bunun yolu da Türkiye ile iyi ilişkilerden geçiyor. Bakan Atun'un Ankara hükümeti ile çok iyi ilişkilere sahip olduğunu ve son derece uyumlu bir çalışma birlikteliği yakaladığını biliyoruz

KKTC'nin elektrik ihtiyacının karşılanması Aksa'nın jeneratör kriziyle yeniden gündeme geldi. Tabii bu mesele çok karmaşık gibi görünse de aslında değil. Eğer El-Sen sendikasıyla birkaç kez program yaparsanız KKTC'deki santral mekanizmasının, Kıb-Tek'in sorunlarının ya da Aksa'nın ülkedeki varlığının yanlışlarında tüm hükümetlerim katkısı ve sorumluluğu vardır. Sunat beyin önceden uygulamış olduğu elektrik politikası birçok çevre tarafından eleştirilirdi ancak son zamanlarda ülkenin elektriğini kimseye zaruri gebe kalmadan gidermenin yollarını kendisi de net bir dille ortaya koymaya başladı.

Son derece de olumlu buluyorum yaklaşımlarını. Bir türlü fırsat bulup bir söyleşi yapamadık kendisiyle. Sanırım o bizden daha yoğun ama uygun bir zamanda bir araya geleceğiz.

Güneşten elektrik enerjisi ve Aksa meselesi…

İlk bakışta son derece pozitif yararları olan ve ülke ekonomisine katkısı yanı sıra devletin bütçesini de vatandaşın bütçesini de rahatlatacak bir olay. Ama kurulumu ve uygulanışı öyle ucuz değil. Her fırsatta Aksa şirketinin ülkedeki varlığından ciddi rahatsızlık duyuluyor. Eskiden El-Sen rahatsızlık duyardı ancak öyle görüyorum şu an Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın da bir takım rahatsızlıkları var. Tabii hükümet bu konuda yaşadığı sıkıntıları giderebilecek erke sahip. Ama mesele Aksa değil ya da başka herhangi bir kurum değil. Mesele Kıb-Tek'in ülkeye yetecek elektriği her zaman üretememesi.

Hal böyle olunca da bir başka kurumdan hizmet alımına ihtiyaç duyuluyor. Alım garantileri, sözleşmeler derken zaman zaman da bazı sıkıntılar yaşanabiliyor.

Bakan Atun güneş enerjisinin olumlu yanlarını anlattı. Son derece önemli bir proje olmasının yanı sıra artık birçok ülkede aktif bir şekilde kullanılmaya başlandığı da bir gerçek. Vatandaş evine sistemi kuruyor ve devletle günün sonunda mahsuplaşıyor.

Peki bunun kurulum ücreti nedir? Bunu yapan bazı firmalar var ama bu öyle sandığınız kadar ucuz bir sistem değil. 20 bin dolar gibi rakamlardan konuşulduğunu duymuştum. Tabii ihtiyaca göre bu rakam illaki değişir.

Neticede güneş sistemi kurup da mevcut sisteme yük olmaktan kurtulmak ve sistemi de başka özel şirketlerden elektrik alımından kurtarmak öyle kolay değil. Yeter ki devlet bu işe ağırlığının koysun.

Bakan Atun aslında güneş sisteminin kurulmasının öncülüğünü yapmaya hazırlanıyor, halihazırda devletin sağladığı bazı imkanlar var yok değil, işte Ekonomi Bakanlığı bunun alanını genişletebilir.

Ya da yine Bakan Atun'un da ifade ettiği gibi devlet kendisi bu sistemi kurup tüm ülkeye dağıtabilir ki bu daha mantıklıdır.

Eğer ki hükümet kendi üstlenir ve vatandaşa uygun fiyattan güneş enerjisini satarsa kelime anlamıyla ülkede bugüne kadar yapılmış, gelmiş geçmiş en büyük reform bu olur.

Sunat bey akıllı adamdır, bu konuda en doğru adımları atacağına ben inanıyorum.

Türkiye'den elektrik alımı meselesi…

Rumların hesabını kitabını bilemeyiz. Adamlar bugün başka yarın başka konuşuyor ama Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili hesapları çok daha büyük. Su ve elektrik olmadan bir ülke var olabilir mi? Peki yanı başınızda gerçekten kritik öneme sahip bir adanın suyunu ve elektriğini siz satabilmeyi başarırsanız o ülkedeki söz gücünüzü düşünün. Bir başka açıdan bakalım olaya. Türkiye, Kıbrıs'ta yüz bin asker bulundursa mı işine gelir yoksa sadece bir üs ve bununla birlikte tüm ülkenin elektriğini ve suyunu karşılayan, bunları Kıbrıs'a satan ülke olsa mı işine gelir? Cevabı malum. Türkiye artık para vermek değil para kazanmak istiyor hem de tüm Kıbrıs'tan. Her anlamda ekonomik dev olan bu büyük ülke toplamda milyon nüfusu olan bir adaya hem su satacak hem elektrik satacak hem de sahip olduğu zenginliğe artık benzindir gazdır, tüm bunlara talip olacak. Anlıyor musunuz fotoğrafın büyüğünü?

Türkiye'den kabloyla elektrik satın alma meselesi son derece önemli bir proje ve bu durum mutlaka gerçekleşmeli. Bildiğim kadarıyla zaten Bakan Atun da buna olumlu bakıyor.

Buradaki asıl sorun ise KKTC'nin sisteme nasıl entegre olacağının altında yatıyor. Diyelim ki önümüzdeki bir yıl içinde güneş enerjisi devreye girdi ve iyi bir elektrik üretimi sağlandı; aynı sistem içinde KKTC de Türkiye'ye elektrik satabilecek mi? İşte önemli soru bu. Satabilmesi lazım. Yani KKTC'nin hem Türkiye'ye hem Rum tarafına hem de başka ülkelere elektrik satabilmesi lazım.

Bunun yolu da Türkiye ile iyi ilişkilerden geçiyor.

Bakan Atun'un Ankara hükümeti ile çok iyi ilişkilere sahip olduğunu ve son derece uyumlu bir çalışma birlikteliği yakaladığını biliyoruz. Bazen bazı şeyleri bakanlar tek başına başarmak zorunda kalır. Sunat beyin yanında Başbakan Özgürgün'ün de aktif desteği var. Bu nedenle elektrikte de atılacak adımlar yakın zamanda en büyük girdimiz olmaktan çıkacaktır diye düşünüyorum.

***********

Günün Sözü

İnsanların mutlulukları ya da mutsuzlukları, talihin olduğu kadar kendi karakterlerinin de eseridir.

La Rochefoucauld

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.