Yılın yarısı tatildeyiz

Yayın Tarihi: 01/05/17 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Gelelim bir memurun yıllık iznine. 2 yıla kadar 30 gün 2 yıldan sonra da yılda 42 gün izin yapabiliyor bir memur. Bulduk mu 166 günü? Hastalık izni olarak ise sağlık kurulu gerektirmeden 21 gün doktor raporlarıyla işe gitmeyebiliyor. Kaldı ki memurların işten kaytarmak için çokça kullandığı bir seçenektir. İşten kaytarmayan memurları tenzih ederim.

Yani dostlar anlayacağınız eğer siz KKTC'de memursanız toplamda 187 gün işe gitmiyorsunuz. Bir diğer açıdan bakarsak olaya, bugün bir memur yılın yarısı çalışırken yılın diğer yarısı evde oluyor.


Aynı hesaplamalar özel sektörde ezilen vatandaş için de geçerli. 20 gün resmi tatil kaldı ki bu günlerin bazılarında çalışan özel sektör çalışanları da var. Ama diyelim ki 20 gün çalışmıyor. 52 hafta sonundan en fazla 1,5 gün çalışmıyor. Bu da eder 78 gün. Yine bir özel sektör çalışanının yıllık izni 15 günle sınırlı. Tüm bu rakamları topladığımızda 113 gün. Ve hepimiz de biliyoruz ki eğer özel sektör çalışanıysanız öyle aman aman da hastalık izni kullanma şansınız pek yok. Hastalığınız uzarsa işsiz kalırsınız. Bir devlet memuru yılın yarısı işe gitmezken özel sektörde çalışan bir yurttaş sadece yılın 3,5 ayı işe gitmemiş oluyor. Her iki kesimin aldığı maaşı kıyaslamamıza gerek yok sanırım.

Her nedense kurum ve kuruluşlar bugün için daha az 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajı yayınladılar. Acaba diyorum tembellikten ötürü mü yoksa onlar da gerçeği fark ettiler mi? Bugün neydi bu arada? 1 Mayıs İşçi Bayramı. Kimdi işçi? Ağır işler altında az paraya çok saat çalışan kişiyi çağrıştırmıştır bana hep. Bizim devlet dairelerindeki 03 işçi kadrosunu değil tabii ki.

Peki kimdir işçi? Biz bunun tanımını bu ülkede doğru yapabiliyor muyuz? Örneğin bugün bütün devlet daireleri tatil. Neden peki? Devlette çalışanlar işçi mi? Değil!

Peki devlet dairelerinde memurların dörtte üçü iyi maaşlara çalışan kimseler. Yani işçi falan değiller. Mademki işçi değiller neden bugün tatil yapıyorlar?

İşçi kavramını biraz daha açalım ama bir farkla; bizim memleketin koşullarına göre işçiyi konuşuyoruz. Örneğin inşaatta çalışan bir usta işçidir ya da bir şirketteki temizlikçi kadın; işçidir. Aslına bakarsanız tüm özel sektörde çalışanlar işçidir; çünkü maaşları ne olursa olsun asgari ücretten yatırım alırlar. Memurlar gibi sendikaları olmadığı gibi, özlük hakları falan da yoktur. Patron barra dedi mi sokaktadırlar.

Ama çıkın bugün bir gezin özel sektörün %20'si bugün çalışır. Örneğin cafeler, restaurantlar, marketler açıktır bugün. Açık olmasın mı kardeşim? Olsun tabii... Memurlar nereden et, humus, kömür alacak ya da bakan, müdür nerede gidip yemek yiyecek?

Şu emperyalist dünyada işçi bayramında açık olma zarureti varsa da bu tür iş yerlerinin bugün ekstra maaşlar ya da izinle ödüllendirilmeli.

Yapılıyor mudur sizce? Bence hayır…

Çok da tınnnn… değil mi? Kimin umurunda zaten…

Memur kaç gün tatil yapıyor?

Şöyle bir baktım internetten 2017 yılı için; acaba bu yıl kaç gün resmi tatilimiz var dedim. 2016 yılı hayli çok tatil olmuş. 2017 yılında 20 günü aşkın tatil var. Sonra düşündüm ve bir hesap yapmaya karar verdim. Acaba memur ve işçiler yılda kaç gün tatil yapıyorlar diye…

Bir yıl 365 gün. 20 gün resmi tatil olsun. Yine bir yılda 52 hafta olduğunu hesap edersek toplamda 104 gün cumartesi ve pazar yapar. Yani KKTC'de bir memur normal izin ve hastalık izni hariç 124 gün işe gitmiyor.

Gelelim bir memurun yıllık iznine. 2 yıla kadar 30 gün 2 yıldan sonra da yılda 42 gün izin yapabiliyor bir memur. Bulduk mu 166 günü?

Hastalık izni olarak ise sağlık kurulu gerektirmeden 21 gün doktor raporlarıyla işe gitmeyebiliyor. Kaldı ki memurların işten kaytarmak için çokça kullandığı bir seçenektir. İşten kaytarmayan memurları tenzih ederim.

Yani dostlar anlayacağınız eğer siz KKTC'de memursanız toplamda 187 gün işe gitmiyorsunuz. Bir diğer açıdan bakarsak olaya, bugün bir memur yılın yarısı çalışırken yılın diğer yarısı evde oluyor.

Özel sektör kaç gün çalışıyor?

Aynı hesaplamalar özel sektörde ezilen vatandaş için de geçerli. 20 gün resmi tatil kaldı ki bu günlerin bazılarında çalışan özel sektör çalışanları da var. Ama diyelim ki 20 gün çalışmıyor. 52 hafta sonundan en fazla 1,5 gün çalışmıyor. Bu da eder 78 gün. Yine bir özel sektör çalışanının yıllık izni 15 günle sınırlı. Tüm bu rakamları topladığımızda 113 gün. Ve hepimizde biliyoruz ki eğer özel sektör çalışanıysanız öyle aman aman da hastalık izni kullanma şansınız pek yok. Hastalığınız uzarsa işsiz kalırsınız. Bir devlet memuru yılın yarısı işe gitmezken özel sektörde çalışan bir yurttaş sadece yılın 3,5 ayı işe gitmemiş oluyor.

Her iki kesimin aldığı maaşı kıyaslamamıza gerek yok sanırım.

Hür-İş Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu ile konuştum dün ve beni düzeltti. "Bugün tüm çalışanların bayramı"… İşte bu nedenle bugün herkes tatil.

Burada tezat olan ne biliyor musunuz? Bugün tüm çalışanların bayramı ama az çalışıp çok maaş alan ile çok çalışıp az maaş alanlar bu bayramı birlikte kutluyor.

Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim, ben insanların memur olmasına karşı değilim, eşitsizliğe karşıyım.

İşte biz buna KKTC diyoruz…

Kapitalist düzen ne yaparsın da diyebilirsiniz…

***********

Günün Sözü

Asla aşk acısı çeken birine aşık olmayın. O kişi yaralıdır ve yara bandı olarak sizi kullanır.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.