Biletler pahalıysa Turanlı'ya sorun

Yayın Tarihi: 05/07/17 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • İş adamı Emrullah Turanlı'nın koyduğu vergiler bilet fiyatlarını uçurdu. Nasıl olur diyeceksiniz? Çünkü beyler Ercan Havalimanı'nın vergileri son derece pahalı. Anlayacağınız uçağa binmeye karar verdiğiniz anda ilk önce T&T Havalimanı İşletmecileri'ne yani iş adamı Emrullah Turanlı'nın kasasına bu vergileri ödemeyi kabul ediyorsunuz . Biletlerin ucuzlamamasının odak noktasında adı siyasilerle sürekli tartışmalara karışan Emrullah Turanlı bulunuyor. Ödenen bu kadar vergiye karşın da ne kadar hizmet alıyoruz o da tartışma konusu.
  • Bugün 5 TL'ye bilet alınması halinde bile rakam vergilerle birlikte 100 TL'yi aşıyor. T&T Havalimanı İşletmeleri'ne her biletten 15 euro 'yolcu servisi' hizmet bedeli alınırken, Değirmenlik Belediyesi'ne ise 5 TL katkı ücreti ödeniyor. Vatandaş ayrıca Kuzey Kıbrıs'a gelmek için de kullandığı havaalanına göre değişen oranlarda vergi ödüyor.

Crans Montana'da süreç öyle görülüyor ki durdu, BM Genel Sekreteri Guterres'in de zirveye gelmesi beklenmiyor, her ne kadar bu yönde bir çağrı yapılmış olsa dahi. Tabii daha cuma gününe kadar süre var ve her an kopabilecek başka krizler çıkacağı gibi yeni çözümler de çıkabilir. Kıbrıs konusu elbette ki son derece önemli ve daha uzun günler Kıbrıs konusunu yazmaya devam edeceğiz. Uzun zamandır ülke olarak hepimizin canını sıkan uçak biletlerindeki fahiş fiyatları gündeme almak istiyorum. Kaç zamandır bu konuyla ilgili de okurlarımdan talepler var. Unutmayın bu ülkenin tek gündemi Kıbrıs sorunu değil.

Ercan-Türkiye arası mesafe son derece kısa bildiğiniz gibi ama gelin görün ki uçak biletleri gerçekten çok pahalı. Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi Ercan Havalimanı'nın özelleştirilmesi bir diğer ikinci nedeni ise rekabetin oluşması yerine havayolu şirketlerinin anlaşıp KKTC'ye gelmek isteyen her insan evladını kazıklaması.

Bilet fiyatları dolaylı yönden Turanlı'nın elinde

İş adamı Emrullah Turanlı'nın koyduğu vergiler bilet fiyatlarını uçurdu. Nasıl olur diyeceksiniz? Çünkü beyler Ercan Havalimanı'nın vergileri son derece pahalı. Bu konuyla ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptım. Yani rakamlar havadan değil.

Bugün 5 TL'ye bilet alınması halinde bile rakam vergilerle birlikte 100 TL'yi aşıyor. T&T Havalimanı İşletmeleri'ne her biletten 15 euro 'yolcu servisi' hizmet bedeli alınırken, Değirmenlik Belediyesi'ne ise 5 TL katkı ücreti ödeniyor. Vatandaş ayrıca Kuzey Kıbrıs'a gelmek için de kullandığı havaalanına göre değişen oranlarda vergi ödüyor.

Konma konaklama ücreti 2013 yılında UBP hükümeti döneminde yapılan Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Yasası ile hem hizmetler euroya endekslendi hem de havaalanı işletmecisinin hizmet bedelleri belirlendi. Buna göre; havaalanı işletmecisi her bir uçaktan konma ücreti alıyor. Havayolu şirketi her bir 1.000 kilogram için havaalanı işletmecisine 4 euro ödüyor. Ayrıca havayolu şirketleri konaklama ücreti olarak da her 1.000 kilogram için 1 buçuk euro ödeme yapıyor. Akaryakıt ikmali için de 4 euro… Havaalanında akaryakıt ikmal hizmeti alan şirketlerden de akaryakıt ikmali imtiyaz ücreti alınıyor. Bu ücret satılan her 1.000 (bin) litre için 4 euro olarak yasada yer aldı. Ayrıca, havalimanlarında hava araçlarına itfaiye tarafından verilen emniyet tedbiri hizmetleri için daireye, her bir saat veya kesri için 50 euro emniyet tedbiri hizmeti ücreti de ödeniyor. Daireye 25 euro, işletmeciye 35 euro… Yaklaşma ücreti olarak, her konma için 25 euro ise havayolu şirketi tarafından daireye ödeme yapılır. Aydınlatma ücreti, gün batımı ile gün doğumu veya görüş durumuna göre aydınlatma sistemlerinin çalıştığı saatlerde her konma veya kalkışın sadece birisi için 35 beş euro ise havaalanı işletmecisine ödeniyor... http://www.yeniduzen.com/ucak-biletleri-neden-pahali-54292h.htm

Anlayacağınız uçağa binmeye karar verdiğiniz anda ilk önce T&T Havalimanı İşletmecileri'ne yani iş adamı Emrullah Turanlı'nın kasasına bu vergileri ödemeyi kabul ediyorsunuz

Biletlerin ucuzlamamasının odak noktasında adı siyasilerle sürekli tartışmalara karışan Emrullah Turanlı bulunuyor. Ödenen bu kadar vergiye karşın da ne kadar hizmet alıyoruz o da tartışma konusu.

Havayolu şirketleri rekabeti kaldırdı ortak uzlaşı var

Her ne kadar tanınmamış bir ülke olsak da insan günün sonunda dışlanmak ya da kazıklanmak da istemiyor. Kıbrıs Postası gazetesi olarak bilet fiyatlarındaki artışı gündeme getirdik ve Turizm ve Çevre Bakanımız Fikri Ataoğlu ek seferler konularak fiyatların indirilebileceğini söyledi. Bu mümkün mü? Evet mümkün. En aksi saatlere uçak seferleri konulursa fiyatlar düşük olur tabii. Çoğu insan da o saatleri tercih etmeyeceğinden bunun bir faydası tam anlamıyla sağlanamaz. Bakan Ataoğlu'nun daha farklı bir düşüncesi varsa onu bilemem.

Ama Bakan Ataoğlu'na tavsiyem; yeni bir havayolunun kurulması için gerekli yerlere baskıyı bir an önce yapmasıdır. Kurulsun yeni bir havayolu çeksin biletleri aşağı da görelim rekabeti.

Bu ülkeye yeni bir havayolu şart, hatta keşke KKTC devleti de işin bir parçası olabilse.

Bu yazı biraz da inceleme yazısı olacak. Yazıyı kaleme aldığım an girip Ercan-İstanbul biletlerine ve İstanbul-Avrupa biletlerine bakacağız.

Mesleğim icabı olsun kendi özelim olsun sık yurt dışı yapan biriyim. 450 liraya İstanbul'a gittiğimi de bilirim, 400 liraya İstanbul-Roma'ya gittiğimi de bilirim. Yani kimse alınmasın ama Türkiye'deki havayolları tarafından net bir şekilde kazıklanıyoruz. Bunun başka izahı yok.

İstanbul ile Lefkoşa'yı kıyaslamak ne kadar doğru demeyin her ikisi de yüzyıllardır başkent. Lefkoşa'nın güneyine sözüm yok, orası Street of Rome. Renkli, zengin ve güzel. Peki Lefkoşa'nın kuzeyi?

Ya da köyü kenti!!! Bizde yol yok yol! Yapılaşma berbat, ulaşım sıfır. Adeta sosyalizm gibi yaşıyoruz, sadece kitaplarda güzeliz.

İnsan gerçekten kıskanıyor ve üzülüyor. Halbuki her ülkeyi başkentidir adam yapan, bizim ne övünecek bir şehrimiz ne övünecek bir devletimiz ne gurur duyacağımız bir hükümetimiz var. Aza kanaat ediyoruz vesselam.

Bu kadar pahalı uçak bileti neden?

Hükümet demişken Ulaştırma Bakanlığı KKTC-Türkiye arasındaki seferlerin ulaşım fiyatlarına ne derece müdahale edebiliyor araştırıp bir yazı daha kaleme alacağım. Uzun zamandır kaleme almak istediğim ancak bir türlü fırsat bulamadığım bir konu bu. 80 dakikalık bir yolu 300-600 TL arası gibi bir ücret ödeyerek gitmek kelime anlamıyla kazıklanmak anlamına geliyor. Bunun günü zamanı inanın ki yok. Belli zamanlarda sadece biraz ucuzluyor ya da aşırı pahalı oluyor.

KKTC zaten tecrit edilmiş

KKTC zaten siyaseten tecrit edilmiş, kelime anlamıyla dışlanmış bir ülke. Türkiye'deki havayolu şirketleri bir de fahiş fiyatlara seferler düzenliyorlar. Bir bakıyorsunuz aynı hava yolları İstanbul üzerinden bir başka Avrupa ülkesine daha ucuz uçuyor, kaldı ki bildiğim kadarıyla Türkiye hükümeti tarafından Ercan'a uçuşlar konusunda tanınan özel haklar var.

Buradaki amacım hiçbir hava yolunu kötülemek ya da karalamak değil ama 1 saat 10 dakikalık bir uçak yolculuğuna 700 TL para almak da insafsızlıktan başka bir şey değil. Bu kelime anlamıyla kazıklanmaktır. Yalnızca ben değil tüm vatandaşlar bunu böyle değerlendiriyor.

Herhangi bir hava yolu şirketi bana yorumlarını yollarsa seve seve yayınlarım.

**************

Günün Sözü

"Aklımdan çıkmıyorsun" dedim, başka türlüsünü yorgunum anlatmaya.

Orhan Veli

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları