Dr. Gardiyanoğlu: "İkinci iş yasağı hala çiğneniyor... takan yok"

Yayın Tarihi: 03/08/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Anayasa Mahkemesi'nin kararı ortada. Bu karar her şeyin üstünde. Hade diyelim Sağlık Bakanlığı geçici bir tüzükle önlem almaya çalışıyor ve doktorları koruyor. Yaptığı da bence doğru peki doktorların buna kaçı uyuyor?
  • Gardiyanoğlu'nun söylediği bir şey daha vardı: ''Yarın ara bakalım saat 13:30'da kaç doktoru içeride bulacaksın?" Evet bu da son derece önemli.
  • Tabii ilginç olan başka bir mevzu var bu noktada; yani şimdi Serbest Çalışan Hekimler Birliği bu işin peşine düşmese hiçbir şey olacağı yok. Bir diğer önemli konu ise şu ki; Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin yapmış olduğu ihbarlar ne derece dikkate alınacak ve ne kadar hızlı bu konuda karar üretilecek? Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin konuyla ilgili açmış olduğu dava ne kadar uzun sürmüştü hatırlayın.

Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu ikinci iş yasağı kararı yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı geçici bir tüzük çıkardı ve tedbir aldı. Buraya kadar her şey makul ve mantıklı görünüyor. Peki gerek Anayasa Mahkemesi'nin gerekse Sağlık Bakanlığı'nın tedbir amaçlı çıkarmış olduğu tüzüğü kale alan var mı? Varsa kaç kişidir? Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu'nu arayıp dün konuştum. Cevabı netti: "Yasayı takan mı var? Herkes aynı şekilde devam ediyor. Biz de birlik olarak dosyaları hazırlayıp Sağlık Bakanlığına sunduk."

Bildiğim kadarıyla Ombudsman'a da sunmuşlardı. Peki şimdi ne olacak?

Anayasa Mahkemesi'nin kararı ortada. Bu karar her şeyin üstünde. Hade diyelim Sağlık Bakanlığı geçici bir tüzükle önlem almaya çalışıyor ve doktorları koruyor. Yaptığı da bence doğru peki doktorların buna kaçı uyuyor?

Dr. Gardiyanoğlu'nun söylediği bir şey daha vardı: ''Yarın ara bakalım saat 13:30'da kaç doktoru içeride bulacaksın?" Evet bu da son derece önemli.

Tabii ilginç olan başka bir mevzu var bu nokta da; yani şimdi Serbest Çalışan Hekimler Birliği bu işin peşine düşmese hiçbir şey olacağı yok. Bir diğer önemli konu ise şu ki; Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin yapmış olduğu ihbarlar ne derece dikkate alınacak ve ne kadar hızlı bu konuda karar üretilecek? Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin konuyla ilgili açmış olduğu dava ne kadar uzun sürmüştü hatırlayın.

Halbuki bu konuda yasalar açık ve net. Tabii mahkemeler yoğun bundan dolayı da gecikme yaşanıyor olabilir. Ama gelin görün ki Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin yaptığı ihbarlara mahkeme süreci yine geç cevap verirse adalet gecikir ve hiçbir ilerleme oluşmaz.

Ama şunu söylemekte de fayda görüyorum; benim yargıya her konuda güvenim tamdır. Bizim ülkemizde yargı tarafsız ve bağlantısız olarak sağlıklı çalışır. Bu nedenle yargıya sizinde güveniniz tam olsun.

"Yargıya güveniyoruz ama siyasilere değil"

Evet bu söz Gardiyanoğlu'na ait. Günün sonunda bir yargı zaferi elde ettiler. En nihayet mahkeme de zaten anayasada gayet açık olan bir kanunu karara bağladı. Devlette memur olarak çalışan her bireyin ikinci iş yapması yasak. Sonucu ve önümüzdeki altı ayı nasıl değerlendirdiğini sordum kendisine; "Yargı alabileceği en doğru kararı aldı. Bu konuda yargıya güveniyoruz ancak Sağlık Bakanlığı'nın altı ay sonra doktorlara ikinci iş yasağını uygulayabileceğine inancım yok. Bakan Sucuoğlu'nun görevi çerçevesinde güzel işler yaptığını ben de görüyorum, bu noktada hakkını teslim ediyoruz ama doktorların ikinci iş yapmasına kimse göz yumamaz. Bu da yetmezmiş gibi devlette doktor olan kişiler mesai saatlerinde işlerini güçlerini bırakıp özel hastanelere koşuyor. Devlet hastanelerine gelen hastaları bir şekilde özeldeki işlerine gönderiyorlar. Bu kabul edilecek bir durum değil. Sağlık Bakanlığı da bizim gibi her şeyin farkında ama buna göz yumuluyor ve izin veriliyor. Biz bu konuyu mahkemeye taşıdık ve kazandık. Bu işin de takipçisi olacağız. Doktorlar ya devleti ya özeli tercih edecek, bunun bu saatten sonra başka yoklu yok. Artık kıyı göründü" yanıtını aldım.

"Doktor sıkıntısı diye bir şey yok"

"Bakan Sucuoğlu sürekli doktor sıkıntısından bahsediyor, bu ülkenin böyle bir sıkıntısı yok yalnızca kayıtlı 800'den fazla doktor var. Hangi doktor sıkıntısından bahsediyorlar? Asıl sorun şu: Devlet hastanelerinde gruplaşmış bazı doktorlar, Sağlık Bakanlığı'nı özeldeki doktorlardan hizmet almaması konusunda tehdit ediyor, uyarıyor, eylemden/grevden bahsediyorlar. Bugüne kadarki bakanlar da hep bundan dolayı çekindiler. Halbuki serbest çalışan doktorlardan hizmet satın alsalar doktor sıkıntısı da tehdidi de ortadan kalkacak. Bakanlık bunu yapmaya çekiniyor. Serbest çalışan hekimlerden bakanlık hizmet alsa eli daha da güçlenecek ve bu tehditlere boyun eğmek zorunda kalmayacak. Bakan Sucuoğlu daha önce bizden hizmet alabilecekleri konusunda bilgi de verdi ama bunu yapmıyor."

"Maaş artışı sorunları çözmeyecek"

"Yaklaşık 2.200 liralık bir artış olacak doktorlara. Ben bu artışın karşısında değilim. Meslektaşlarımız daha çok kazansın buna hiçbir itirazım yok ancak siz sanıyor musunuz ki maaş artışı yapıldı diye doktorlar mesai saatinde hastaneyi bırakıp kaçmayacak ya da ikinci iş yapmayacak? Bu mümkün değil. Bekleyip hep birlikte göreceğiz. Doktorlar asla özel hastaneleri bırakmaz, bırakamaz. Mesai saatlerinde yine özel hastanelerde işlerine gitmeye devam edecekler ama altı ay sonra Sağlık Bakanlığı buna göz yumarsa yasalar önünde suç işlemiş olacak ve bu suçun cezası olacak haliyle."

"Doktorlar mesaiden sonra da iş yapabilir ama…"

Serbest çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Gardiyanoğlu benim de daha önce hiç duymadığım önemli bir bilgiyi benimle paylaştı. Dr. Gardiyanoğlu "Devlet hastanesi doktorları hastanedeki mesai saati bittikten sonra arzu etmesi halinde devletin hastanesini ve ameliyathanesini kullanıp hasta bakabilir, ameliyat yapabilir ve para kazanabilir. Doktorların bu hakkı var. Devlet yasayla bunu garanti altına almış ama bunu hiçbir doktor yapmıyor. Çünkü eğer devlet hastanesinde vizite karşıtı hasta bakar ve ameliyat yaparsa bu sefer kazandığı paranın oranı belli olacak, devlete vergi ödemek durumunda kalacak ama özel hastanelerde hasta baktığında ne kadar ek gelir elde ettiği belli olmayacağı gibi devletten de kazandığı paranın vergisini kaçırmış olacak. Şimdi soruyorum size ikinci işin devamını hangi doktor olsa istemez? Hem vergi ödemeyecek hem ne kadar kazandığı belli olmayacak, bu da yetmezmiş gibi mesai saatinde işini bırakıp gidecek. Kusura bakmayın ama buna dur demenin zamanı geldi artık."

Evet. Dr. Gardiyanoğlu ile buraya yazabileceğim dipnotların başlıcalarıydı bunlar. Başka önemli konular da konuştuk tabii. Bana anlatılan tablodan sonra devlette çalışıp ikinci iş yapan doktorların ikinci iş yasağına uyacaklarına zerre kadar inancım olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bugün bunun yaşandığına da şahit oluyoruz.

**********

Günün Sözü

Hayat yaşandığı kadardır. Ötesi ya hatıralarda bir iz ya da hayallerde bir umuttur.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.