Savaşan: "Kanseri birlikte yenebiliriz"

Yayın Tarihi: 01/11/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Savaşan: "Kanser hastalığıyla mücadelede kanser kayıt sistemi ve kanser haritası hayati önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın kanser haritasının çıkartılması yönündeki çalışmaları olumlu. Ancak bu çalışmaların tamamlanması halinde ülkemizdeki kanser sıklığı, dağılımı ve yoğunluğu bilinebilir, hastalığın görülme oranları ve bölgesel yoğunluklar saptanabilir ve böylelikle de bir halk sağlığı sorunu olan kanser hastalığına karşı etkin bir mücadele verilebilir."

Savaşan: "Konseyimizin bu alandaki uzmanları, 20 yaşından sonra kadınların düzenli olarak her ay kendi kendilerini muayene etmesi, 20-40 yaş arasında üç yılda bir, 40 yaş sonrasında ise her yıl hekim muayenesi yaptırması gerektiği, 40 yaşında bir defa ve 45 yaşından sonra da her yıl mamografi yapılması gerektiği konusunda insanımızı uyarıyor. Ayrıca meme kanseri sadece kadınların değil çok düşük oranda da olsa erkeklerin de yakalandığı bir hastalık. Farkında olmak kanserden korunmanın en önemli anahtarı. Konseyimizin farkındalık konusunda çağdaş bir proje geliştiriyor. Çok yakında ülke insanımızın hizmetine sunacağız."

Ülke siyasetinde gündem kızıştı. Özellikle Cumhuriyet Meclisi'nde Bakan Kemal Dürüst ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ilgili verilen soruşturma önerisi oy çokluğuyla reddedildi. Bakalım CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bu işin peşini bırakacak mı yoksa bu mesele seçim karmaşası içinde kaybolup gidecek mi? Daha da ilgincini söyleyeyim, birkaç ay sonra CTP soruşturma önerisi verdiği söz konusu iki bakanla birlikte kabinede çalışmak durumunda da kalabilir. Siyaset işte böyle ilginç bir mesele.

Bu konuyu uzun uzadıya konuşmanın ya da yazmanın bir anlamı yok. Çünkü bu ülkede siyaset ciddiye alınarak yapılmıyor. Birileri ceza çeksin dediğim yok, suçluluğu ispatlanmamış kimseye hiçbir itham yapamayız ama her vekilin denetlenebilir olması gerekir.

Neyse burası Roma değil; çok da hayal kurmayalım.

Sağlık Turizmi Konseyi Kurucusu ve Başkanı Ahmet Savaşan ile uzun bir sohbet yaptık. Savaşan bu ülkede çalışkanlığı, dürüstlüğü ve fark yarattığı çalışmalarıyla ön plana çıkan çok değerli bir isim.

Malum konu kanser. Hangi evde yok ki? Adını ne zaman duysak yüzleşmek istemediğimiz, konuşmaktan kaçındığımız bir konu. Fakat kulaklarımızı kapatsak ve yüzleşmek istemesek dahi birçok yurttaşımız bu hastalıkla yüzleşiyor.

Kanserden kaçmak yerine farkında olmak ve üzerine gitmek gerekiyor. İşte Ahmet Savaşan, ekibi ve dostlarıyla birlikte Kanser hastalığı ile mücadele konusunda farkındalık yaratılması konusunu kafaya takmış durumda. Savaşan'ın son zamanlardaki faaliyetleri aslında yeni değil.

Savaşan: "Meme kanseri artık ölümcül değil, kronik bir hastalık"

Savaşan: "Meme kanseri başta kadınlarımız olmak üzere hepimizin korkulu rüyası. Kanserden korunmak ve geç kalmamak için ülkemizde çok uzun yıllardır tek başına bu konuda büyük mücadele veren Kanser Hastalarına Yardım Derneği başta olmak üzere, diğer gönüllü kuruluşlara da destek olabilmek amacıyla konseyimizin bu alandaki uzmanları ile birlikte iki yıldan bu yana pek çok çalışma yürütüyoruz. Meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı faaliyetleri çerçevesinde ilk olarak konseyimizin organizasyonu ile Sağlık Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı desteği ve YDÜ, Lefkoşa Türk Belediyesi ile Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliği ile Lefkoşa Dereboyu'nda beşyüzden fazla kişinin katılımı ile "farkında olalım, kanserden korunalım" yürüyüşü yaparak iki dilde hazırlanan broşürleri dağıttık.

İkinci olarak ise ülkemize Ercan Havaalanı ve Metehan'dan gelen turistlere de "farkında olalım, kanserden korunalım" broşürlerinin dağıtımını yaptık. Amacımız doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmek ve başta ülke insanımız olmak üzere bütün insanları bu konuda farkında olmaya davet etmek; takdir edersiniz ki son yıllarda tanı ve tedavilerde kaydedilen gelişmeler sayesinde meme kanserinin artık ölümcül değil, kronik bir hastalık olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Unutmamalıyız ki tedavilerdeki başarıda en önemli etkenlerden biri farkındalığın artması sonucunda tanının erken konulabilmesidir. Dünya'da her yıl 1,4 milyon kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Maalesef ülkemizde de kanayan yaraların başında kanser geliyor. Meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebildiğini unutmamak gerekiyor.''

"Bir an önce kanser haritası çıkarılmalı"

Savaşan: "Kanser hastalığıyla mücadelede kanser kayıt sistemi ve kanser haritası hayati önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın kanser haritasının çıkartılması yönündeki çalışmaları olumlu. Ancak bu çalışmaların tamamlanması halinde ülkemizdeki kanser sıklığı, dağılımı ve yoğunluğu bilinebilir, hastalığın görülme oranları ve bölgesel yoğunluklar saptanabilir ve böylelikle de bir halk sağlığı sorunu olan kanser hastalığına karşı etkin bir mücadele verilebilir. Konseyimizin bu alandaki uzmanları, 20 yaşından sonra kadınların düzenli olarak her ay kendi kendilerini muayene etmesi, 20-40 yaş arasında üç yılda bir, 40 yaş sonrasında ise her yıl hekim muayenesi yaptırması gerektiği, 40 yaşında bir defa ve 45 yaşından sonra da her yıl mamografi yapılması gerektiği konusunda insanımızı uyarıyor. Ayrıca meme kanseri sadece kadınların değil çok düşük oranda da olsa erkeklerin de yakalandığı bir hastalık. Farkında olmak kanserden korunmanın en önemli anahtarı. Konseyimizin farkındalık konusunda çağdaş bir proje geliştiriyor. Çok yakında ülke insanımızın hizmetine sunacağız."

***

Günün Sözü

Ey gönül, gidenden ümidini kes! Kaçan bir hayale benziyor herkes. Sanki kulağıma gaipten bir ses, buluşmalar kaldı mahşere diyor.

Necip Fazıl Kısakürek

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.