Kaç doktor işten atılacak?

Yayın Tarihi: 29/03/18 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Besim "Biz değişik sistemleri, modelleri görüp bilmek zorundayız ki biz de Kıbrıs'ımıza göre en uygununu seçelim".Evet bu bakanın sözü. Halbuki Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Lefkoşa'ya bir şehir hastanesi yapılması konusunda ısrarcı, bu konuda UBP Hükümetiyle de anlaşıldı, zaten parasını da Türkiye devleti ödeyecek. Ama Bakan Besim bunu kesinlikle istemiyor ve şehir hastanesi projesini hayata geçirmeyecek diye duydum. Tırnak içinde verdiğim cümlede bu bir hayli belli olmuş.
  • İkinci iş yasağı olsa dahi bu yasağın delinmesi için ister UBP'si İster CTP'si ister HP'si elinden geleni yapar. Bunun haklı ve haksız nedenleri de vardır. Bir gazeteci olarak ben doktorların fazla para kazanmasından hiç rahatsız değilim, devlet hastanesindeki görevini ihmal etmesin, hastaneye gelen hastaya aşağılık bir varlıkmış gibi davranmasın, işini tam yapsın yeter.
  • Şimdi hepimiz şunu biliyoruz. Elimize devlet hastanesinde çalışan doktorların listesi verilse bu liste ile başhekim de yanımıza otursa, o listedeki hangi doktorun hangi özel hastanede hasta baktığını öğrenemez miyiz?
  • Doktorlar ikinci işten vazgeçmez, bakanlıkta ikinci iş yasağının takibini yapamaz.Bu şahsen benim değil birçok insanın düşüncesi. Yani iş dönüp dolaşıp bu yasayı uygulayabilecek güçte bir Sağlık Bakanı var mı sorusuna geliyor ? Filiz hanıma yüklenmeyelim boşuna, böyle güçlü bir hükümet var mı?


Sağlık Bakanı Filiz Besim Kamu Sağlık Çalışanları yasa tasarısının kabul edildiğini duyurdu. Halkın Partisi Milletvekili Jale Rogers'da katıldığı bir televizyon programında ikinci iş yasağını çiğneyen doktorlar bunu yapmaktan vazgeçmezse 15 gün içerisinde bu yasaya göre işine son verileceğini açıkladı.

Demokraside çareler tükenmez derler ya her zaman doğrudur, hele hele bizim gibi ülkelerde en iyi çalışan mekanizmadır çözülmesi zor olan sorunların demokrasi çerçevesinde çözülür gibi yapılması.

Şimdi basın olarak bizim muhatabımız Sn. Sağlık Bakanı başka herhangi biri değil. Bakan Besim net olarak diyebilir mi ki kamu doktorlarının hepsi bir tamam ikinci iş yasağına uyuyorlar. Diyebilir mi? Bence diyemez. Çünkü doktorların hâlâ birçoğu gizli bir şekilde özel hastanelerde hasta bakıyorlar.

Çok yeni, bir değil iki örnek vereyim size. Çok yakın bir dostumun babası ağır hasta; babasına bakan doktor Lefkoşa Devlet hastanesinde görevli, aynı zamanda Lefkoşa'da bir özel hastanede de bakıyor. Bizzat arkadaşımın ağzından dinledim geçtiğimiz hafta; "Babam hasta, hastaneye götürüyorum, sende bilirsin özelde bakıldığı gibi olmuyor. Aynı doktor filanca hastanede de bakıyor. Mecburen oraya da götürüyorum. Kendisine Facebook'tan soruyorum yapmamız gereken bir tahlil var mı diye, sorumu görmesine rağmen cevap bile yazmıyor, bakıyorum aktif görünüyor ama cevap yok. Ertesi günde tahlilci tahlilci geziyoruz Gökhanım". Doktorun ismi de var, çalıştığı özel hastanede.

Öte yandan ikinci bir olay; oğlu rahatsız bir bayan arkadaşım "Hastanede saatlerce bekleyemem çünkü buna vaktimiz yok, oğlumun doktoru filanca özel hastanede de çalışıyor, biliyorum çalıştığını da. Beklemek yerine özel hastanede baktırmayı tercih ettiğimden arıyorum özel hastaneyi, bana diyorlar ki biz bir şey diyemeyiz size doktoru cebinden arayın. Bakıyor mu randevu almak istiyorum diye soruyorum yeniden, bakıyor ama siz doktoru arayın cebinden diye yanıt alıyorum"…

Bakınız bu canlı iki örnek, iki doktorun da isimleri bende var. Amacım doktorları karalamak değil. Hatta mesaileri dışında doktorlar gidip istediği özel hastanede de çalışsınlar ben buna da karşı değilim, benim üzerinde durduğum tek konu mesai saatlerinde doktorlar hastanede görevi başında işlerini bir tamam yapsınlar. Bu kadar.

Bu yasa ile doktorlar rahatlatılmış oldu. Daha önce doktorlar yasak olmasına karşın geç gidip erken kaçtıkları hastanedeki görevlerinden özel hastanelerine ya da kliniklerine gidiyorlardı. Elbette ki tüm doktorları kastetmiyorum. İstisna doktorlarımız da var. Sonra ne oldu Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu'nun başlattığı mahkeme süreci ikinci iş yasağının uygulanmasını zorunlu kıldı. UBP Hükümeti döneminde sağlık bakanlığı bir tüzük yaparak izinli özel hastanelerde bakanlığın onayıyla doktorların çalışabilmesi yolunu açtı, ardından hastanelerde mesai saatlerine uyum getirildi.

Peki bu yasa neyi netleştirmiş oldu merak ediyor musunuz? ! Bu yasadan önce ikinci iş yasağına uymak bir doktor tespit edildiği anda işten atılıyordu, bu yasa sayesinde hemen anında işten atılmayacak, 15 gün süre verilecek, uyarılacak, ihtar edilecek. Yani bir tür ikinci rahatlama.

Peki tüm bunlardan ne anlamalıyız? Her zaman yazdım yeri gelmişken yeniden yazayım, her meslekte olduğu gibi doktorlar da birbirlerini sevmezler ama birbirlerine sahip çıkma konusunda olağanüstü bir bağ vardır aralarında. Sağlık alanında yaşanan ihmaller Fransa'da ya da İtalya'da yaşansaydı birçok doktor cezaevine uğrardı ya da meslekten men edilirdi.

Biz de her şeyin üstü örtülür, bakanlık da genel de buna göz yumar.

Demem o ki ikinci iş yasağı olsa dahi bu yasağın delinmesi için ister UBP'si İster CTP'si ister HP'si elinden geleni yapar. Bunun haklı ve haksız nedenleri de vardır. Şimdi bunlara girmenin bir anlamı yok.

Bir gazeteci olarak ben doktorların fazla para kazanmasından hiç rahatsız değilim, devlet hastanesindeki görevini ihmal etmesin, hastaneye gelen hastaya aşağılık bir varlıkmış gibi davranmasın, işini tam yapsın yeter.

Şimdi hepimiz şunu biliyoruz. Elimize devlet hastanesinde çalışan doktorların listesi verilse bu liste ile başhekim de yanımıza otursa, o listedeki hangi doktorun hangi özel hastanede hasta baktığını öğrenemez miyiz?

Bunu sadece bir örnek olsun diye verdim. Remzi Gardiyanoğlu'nu bu yazıyı yazarken fırsat bulup arayamadım, eminim arasam bana bazı isimleri verecek, bugün veremezse birkaç ay sonra verecektir.

Doktorlar ikinci işten vazgeçmez, bakanlıkta ikinci iş yasağının takibini yapamaz.

Bu şahsen benim değil birçok insanın düşüncesi.

Yani iş dönüp dolaşıp bu yasayı uygulayabilecek güçte bir Sağlık Bakanı var mı sorusuna geliyor ?Filiz hanıma yüklenmeyelim boşuna, böyle güçlü bir hükümet var mı?

Bence yok.

Bu arada son söz olarak; Sağlık Bakanı Filiz Besim Türkiye'ye yapmış olduğu üst düzey ziyarette Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın tavsiyesi üzerine örnek bir şehir hastanesi gezdi ve çok beğendiğini açıkladı. Ama bu açıklamaların içerisine o kadar övgü dolu sözün içerisine birkaç kelime gizlemesini, başardı ;Besim "Biz değişik sistemleri, modelleri görüp bilmek zorundayız ki biz de Kıbrıs'ımıza göre en uygununu seçelim".Evet bu bakanın sözü. Halbuki Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Lefkoşa'ya bir şehir hastanesi yapılması konusunda ısrarcı, bu konuda UBP Hükümetiyle de anlaşıldı, zaten parasını da Türkiye devleti ödeyecek. Ama Bakan Besim bunu kesinlikle istemiyor ve şehir hastanesi projesini hayata geçirmeyecek diye duydum. Tırnak içinde verdiğim cümlede bu bir hayli belli olmuş.

*************

Günün Sözü

Seni dişlerinde elma kokusu, seni kaburgamın altın parçası, bir daha hangi ana doğurur bizi.

Ahmed Arif

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları