Kıb-Tek ile Hükümet yarışıyor

Yayın Tarihi: 23/01/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Kıb-Tek ile Hükümet yarışıyor

Belli oldu ki Kıb-Tek'de bazı şeyler yolunda gitmiyor. Bu yolunda gitmeyen şeyler artık her ne ise Hükümet ciddi anlamda bir sır perdesine dönüşmüş durumda. Dün siyaset tarihimizde bir ilk yaşandı ve Meclis kürsüsünden Kıb-Tek'in borcunu soran UBP Milletvekillerine cevap yerine öfke gösterdi Hükümet üyeleri. En ilginci de Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami'nin Kıb-Tek'in borcu hakkında bilgisi olmadığını bir muhalefet milletvekiline ifade etmiş olması.

Elbette ki Enerji Bakanının Kıb-Tek'in borcunu bilmiyor olması söz konusu değil. Öyle görünüyor ki CTP'de özellikle Kıb-Tek konusunda ciddi bir konuşma yasağı var ve kapalı kapılar arkasında yanlış işler oluyor.

Olan bu yanlış işleri Bakan Nami'nin bilmemesi söz konusu değil, biliyor bilmesine ama adım gibi eminim ki kendi rızası ve kontrolü dışında gerçekleştiği için Bakan Nami bu konulara girmekten kaçınıyor.

Kıb-Tek'in borcu 500 milyonu geçti mi?

Yapmış olduğum küçük çapta bazı araştırmalara göre bir kaynağım bana Kıbtek'in 350 milyon bir diğer kaynağım ise 500 milyon Liranın üzerinde Kıbtek'in bankalara borcu olduğunu söylüyor.

Peki, doğrusu ne?

Bu kurumun borcu her ne kadar ise ya Enerji Bakanı Nami'nin ya da Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüdaoğlu'nun açıklaması gerekiyor. Çünkü borç meselesi hayli önemli, Bu borçlanma neden yapılıyor onu da açıklamaları gerekiyor.

Kıb-Tek'in borcunun Hükümetin bütçe açığı olan 851 milyon Liraya hızla yaklaşacağını ve yanlış yönetimden kaynaklanan politikasızlıktan ötürü Hükümet açığını bile geçeceği iddia ediliyor.

Diyebiliriz ki Kıb-Tek'in borcu Hükümetin bütçe açığına yaklaşma konusunda ısrarcı.

Neden sürekli borçlanılıyor?

Kıb-Tek'le ilgili bir başka önemli soru ise bu; Kıb-Tek de sürekli bir borçlanma var ve bu borçlanma öyle üç lira beş Lira değil. UBP Hükümeti döneminde Kıb-Tek 75 milyon Lira borca sahipti. Bu borcun şu sıralar Hükümet gizlediğinden ötürü ne kadar olduğu bilinmese de 350 milyonun ya da 500 milyonun üzerinde olduğu iddia ediliyor. En azından 350 milyonun üzerinde olduğu bir gerçek.

Peki, neden yönetim kurulu sürekli bir borçlanmaya gidiyor. Bununla ilgili bazı dedikodular da yok değil ama şimdilik bunlara girmeyeceğim. Yanlış işler yapılmamalı, bunu da net olarak bir kez daha söylemek lazım.

Yanlış hesap ille ki Bağdat'tan döner.

Maliye'nin Kıb-Tek'e 120 milyon borcu var!

Bir başka önemli bilgi ise bu; Maliye Bakanlığı Kıb-Tek'e 120 milyon Lira ödemesi gerekiyor ancak maliyenin bu parayı ödeme imkânı olmadığı için Kıb-Tek Yönetimi de borçlanmak yerine bu borcu halktan tahsil etme yoluna gitmiş.

Aralık ayı faturalarının bu nedenli yüksek gelmesinin en önemli nedeni olarak bu gösteriliyor. Hatırlayacağınız üzere 64 bin abone bu durumdan mağdur olmuştu.

Anlayacağınız Hükümet Kıb-Tek'e kazı atıyor Kıb-Tek de vatandaşa kazık atıyor aynen durum bu.

Bundan birkaç ay önce Tarım Bakanı Erkut Şahali bana yaptığı açıklamada, Toprak ürünleri Kurumu'nun Maliye Bakanlığından alacağı olan parayı alamadığı için bir kilo patates bile alabilecek durumda olmadığını söylemişti. Bakan Şahali bizzat kendisi bunu açıklamıştı.

Yani sözün özü Maliye Bakanı Denktaş her ne kadar maaş ödeyebiliyor diye övünse de devlet kendi kurumlarına vereceğini ödeyemediği için kurumlar kendi çarelerini kendileri bulma yoluna gidiyor.

Birikim özgür ne demişti?

"Perde gerisinde KIB-TEK ile iş yapan çevrelerden ve perde önünde bilumum KIB-TEK sempatizanından müteşekkil çok güçlü bir lobi bu konuda sağlıklı toplumsal süreçler yaşanmasını engelliyor. Bu lobinin faaliyetleri bize çok ciddi zaman kaybettirdi. Fosil yakıt yani bizdeki gibi foiloil kullanımı geride kaldı. Bu lobi, rekabetçi ve daha temiz üretime karşı, eski yöntemlerle gücü arkalarına alıyor... Piyasamızı yani enerji alanımızı düzenleme zorunluluğumuz var... Buna karşı çıkanlar, mevcuttan yarar sağlayan kesimlerdir... Bu seviyeyi düşüren çevre, bu yapıdan geçimini sağlayan çevrelerden güç alarak öne çıkıyor...Bu lobiyi tanımlamak mümkün... Elektrik faturalarını eleştirince onlar çamur atarak kendilerini ifade etmeye başlıyor...Ben CTP üyesiyim. Bakanlık yaptığım, kendi partimin üyeleri dahi seviyeyi düşürerek kendilerini ifade etmeyi denediler..."

Elektrik neden ucuzlamıyor?

Bu konuyla ilgili daha sonra yine bir yazı kaleme alacağız ama yeri gelmişken sormakta fayda var. Bildiğiniz gibi ülkemizde her şey petrolün zamlanmasına ya da ucuzlamasına göre şekilleniyor. Akaryakıt fiyatları da buna dâhil ama en önemlisi elektrik fiyatları da buna dâhil.

Petrol'ün varil fiyatının 85 Dolardan 50 Dolara düştüğünü kaç kez söyledik yazık. Petrolün bu kadar ucuzlamasına karşın Kıb-Tek'in elektriği ucuzlatmaması da anlaşılabilir değil. Ucuzlatmak bir yana elektrik faturaları daha da kabarık geliyor.

Hükümetin, Türkiye'den sıcak para sağlayamamasından ötürü ne elektrik fiyatlarını ne de akaryakıt fiyatlarını ucuzlatamadığı da bir başka önemli bilgi.

Kapalı kapılar arkasında yanlış ve gizli işler oluyor, buşon derece net. Hükümet bunun cevabını veremiyor ama faturasını sokaktaki fakir fukara vatandaş ödüyor.

Bakalım bu film nerede kopacak.

**************

Günün Sözü

Asla aşk acısı çeken birine aşık olmayın. O kişi yaralıdır ve yara bandı olarak sizi kullanır.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları