Savaşan: "Siyaset edep ister..."

Yayın Tarihi: 23/10/19 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Başbakanlık Başdanışmanlığı görevini üstlenen Dr. Ahmet Savaşan ile buluşup güzel bir sohbet yaptık. Savaşan siyasette tecrübeli bir aydın olmasının yanı sıra, sağlık, turizm ve eğitim alanlarında gerek ülkemizde gerekse de uluslararası alanda önemli çalışmaları bulunan bir kişi. Savaşan ayrıca KKTC'yi temsilen Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'nin de Başkan Yardımcılığını yürütüyor. Savaşan özellikle bir süreden beridir kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanserinin erken fark edilmesi ve kanserden korunmanın yollarını, bilinçli bireylerin çoğalması adına ciddi çalışmalar da yapan bir kişi.

Savaşan'ın beni en çok etkileyen özelliği ise insanlara karşı hep içten ve hep samimi davranmasıdır. Yeter ki onun halledebileceği bir işiniz olsun elinden geleni fazlasıyla yapan bir karaktere sahiptir. Diyebilirim ki sırf bu yüzden dostu çok düşmanı hiç yoktur.

Tabii bizim sohbetimizin odak noktasında her ne kadar ülke siyaseti olsa da kanser alanlarında yaptığı ciddi farkındalık çalışmalarını da anlatmayı seviyor.

İşte sohbetimizin detayları…

Savaşan ilk olarak konseyin, kadınların kendi kendilerini doğru yöntemlerle muayene etmelerine yardımcı olmak için uzmanlar tarafından geliştirilen self-check uygulamasını Kanser Hastalarına Yardım Derneğine hediye ettiğini anımsatarak, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında bu uygulamanın tekrardan kadınların kullanımına ücretsiz sunulduğunu vurguladı. (uygulama GooglePlay ve AppleStore'dan ücretsiz indirilebiliyor).

Siyaset, edeptir, yaşama terbiyesidir, inceliktir...

Siyasetin, insanın, insan olma imkânlarını insana sunmanın bilgisini, bu imkânları yönetme, hazırlama, dağıtma gücü ve gerekli kaynakları hakça sunma bilgisini gerektiğini belirten Ahmet Savaşan, "Siyaset, altyapı, toplum ve ekonomi kaynaklarıyla ilgili yönetimdir. Bu kaynakları topluma sunma şeklinin bilgisidir, bunun yönetim becerisidir. Siyaset bir kültürdür, bir edeptir, bir yaşama terbiyesidir, bir inceliktir. Bir edep yönetimidir. İnsanların siyaset ve ahlak cevherindeki inançla, sanat, bilim, düşünce ile ilgili kabiliyetlerini uygulamaya geçirebileceği ortamı hazırlama becerisidir" dedi.

Siyasette, dürüst, erdemli, bilgili kişiler aktif rol almalı...

Siyasete güvensizliğin temelinde yıllardan bu yana siyasetin menfaat için yapıldığı algısının olduğunu ifade eden Ahmet Savaşan, bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek bu algının yıkılması için başta siyasilere ve halka büyük görevler düştüğünü ifade etti. Siyasetin menfaatler üzerine bina edilen şeytani bir alan olmadığının altını çizen Ahmet Savaşan, siyasetin, dürüst, erdemli, bilgili kişilerin mutlaka aktif rol almasını gereken kutsal ve seçkin bir alan olduğunu vurguladı.

Biz siyasetle ilgilenmesek de o bizimle ilgileniyor...

İstesek de istemesek de siyasetin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirten Ahmet Savaşan, "Biz siyasetle ilgilenmesek de o bizimle ilgilenmeyi ihmal etmiyor ve bizi çepeçevre kuşatıyor. Bu kadarla da kalmıyor; siyaset, sadece bireyler olarak bizim değil toplumların, ülkelerin ve bütün insanlığın kaderini çiziyor, Dünya'nın dengesini belirliyor" dedi. Turizm, sağlık ve eğitim alanlarında yirmi yıla yakın bir süredir gerek yurt içinde gerekse de uluslararası alanda topluma hizmet etmek için çalıştığını ifade eden Ahmet Savaşan, ülke insanının kendisine görev vermesi halinde bu alanlardaki çalışmalarını meclis çatısı altında sürdürmek istediğini belirtti.

Amacımız toplam kaliteyi UBP'de ve ülkemizde yaygınlaştırmaktır...

Çağdaş devletin sadece yönetme erkine sahip devlet olmadığını ifade eden Ahmet Savaşan, aksine yönetme erkini toplumla paylaşan ve paylaşım sürecini geliştiren, halkına güvenen, denetime açık yapılar oluşturan devlet olduğunu söyledi. Çağdaş Dünya'da iyi yönetim deyiminin karşılıklı etkileşimle yönetimi, yani yönetişimi ifade ettiğini dile getiren Ahmet Savaşan, siyasete yalın bir organizasyon, açık, şeffaf, katılımlı bir yönetim modeli sunan toplam kalite yönetiminin mutlaka kazandırılması gerektiğini vurguladı. Savaşan "Amacımız el birliğiyle toplam kaliteyi partimiz UBP'de güçlendirmek ve ülkemizde de yaygınlaştırmaktır" dedi.

KKTC'ni döviz gelirlerinin yarısı turizmden...

KKTC'nin ithalatının 1,778 milyar USD, ihracatının 105 milyon USD, dış ticaret açığının ise 1,672 milyar USD olduğuna dikkat çeken Dr. Ahmet Savaşan, ülkede en çok gelirin 865 milyon USD ile turizmden, ardından ise 765 milyon USD ile yüksek öğrenimden elde edildiğini söyledi. Hükümetin gerek ekonomik verileri gerekse de paydaşların taleplerini göz önünde tutarak hareket ettiğini söyleyen Ahmet Savaşan, hükümetin siyasi kararlılığı ve paydaşların olumlu katkıları ile Başbakanlık Başdanışmanı sıfatı ile yürüteceği koordinatörlük çalışmaları ile 5 yıl sonunda turizm ve yükseköğrenimden elde edilecek gelirin bu günün iki katına çıkarak 3 milyar USD seviyelerine ulaşmasının mümkün olacağını vurguladı.

Sağlık hizmeti almak için 30 milyon insan yurt dışına gidiyor...

Uluslararası platformda kurdukları ilişkilerle KKTC'yi Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'ne 54'ncü üye ülke olarak kabul ettirdiklerini anımsatan Ahmet Savaşan, günümüzde sağlığını geliştirmek, sağlığını korumak veya geri kazanmak amacıyla sağlık hizmeti almak ve bunun yanı sıra, tatil unsurlarını da sağlık hizmeti alım sürecinde kullanmak için başka ülkeye giden insan sayısının 30 milyonu aştığını anlattı. bu sektörün büyüklüğünün 150 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi. Savaşan, 18 ülkeden, 19 delegenin yer aldığı Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Yönetim Kurulu üyesi olarak bir yandan Dünya Sağlık Turizmi politikalarına yön vermek diğer bir yandan ise KKTC'de sağlık turizminin gelişmesi için çalıştığını sözlerine ekledi.

Hedef; sürdürülebilir ve sorumlu turizm...

"İçinde yaşadığımız tüketim ve teknoloji çağının baş döndürücü hızı ve neredeyse özel hayatlarımızı istila eden bombardımanı, bizleri biraz daha yavaş ve sindirerek yaşamaya, daha anlamlı ve doyurucu deneyimler aramaya yönelterek, daha bilinçli birer gezgine dönüştürüyor" diyen Ahmet Savaşan, turizm sektöründe trendin değiştiğine işaret etti. Bilinçli turistlerin tatil destinasyonlarını artık sürdürülebilir ve sorumlu turizmi destekleyen ülkeler arasından seçtiğine işaret eden Savaşan, insanların ziyaret ettikleri bölgenin yerel halkı ile yaşayarak ülkenin kültürüne yakından tanıklık etmeyi tercih ettiğini söyledi. Savaşan, bu eğilimleri benimseyen ülkelerin sayısının ise her geçen gün arttığına işaret etti.

***************

Günün Sözü

Hiç kimseye değerinden fazla değer verme. Çünkü, ya onu kaybedersin ya da kendini mahvedersin…

Çehov

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları