Yetenekli yöneticilerin önemi ve gerekliliği

Yayın Tarihi: 05/12/11 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Yönetici, genellikle bir kurumu veya oluşumu yönetmede bilgili ve yetenekli özelliklere sahip kişi demektir.

Bu özellikleri daha çok çalışmalarının büyük bir kısmını kapsayan finansman konularında aldığı isabetli kararlarda kendisini gösterir.

Hangi sektörde olursa olsun yöneticiler mal ve hizmet üretimi ve ilgili ham madde, malzeme ve iş gücünün pratik fakat ekonomik koordinasyonu için sürekli uğraş verirler.

Bu nedenle, ister kamu isterse özel sektörde olsun her türlü mal ve hizmet üretiminde başarı elde edilmesinin temeli, yöneticilerin esas çözüm için yapılmış fizibilite hesaplarının ve verilmiş ekonomik kararların bir plan ve program uyarınca uygulanmasının bir sonucudur.

Diğer bir anlatımla, hangi düzeyde olursa olsun, yöneticilik mal ve/veya hizmet üretimi amacıyla yöneticinin görev ve sorumluluğuna verilmiş olan lojistik değerleri, işgücünü ve ilgili mevzuatı düzenlemek suretiyle çalışmaları örgütleme sanatıdır.

Örgütleme, insanlığın yararına tabiatın madde ve kuvvetlerini kontrol altına alma sanatı olarak tanımlanır.

Dolayısıyla, bu gerçek karşısında Yönetici kendiliğinden geniş bir sorumluluğu üzerine alma ile karşı karşıya kalma durumunda kalır.

Öteyandan, örgütleme, yani organize etme veya teşkilâtlandırma, yöneticilik veya yönetim demek olup ilgili kurumun ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetleri sağlama, üretme sunma ve pazarlama becerisidir.

En basit ifade ile karar verme, iki veya daha çok yapılabilir alternatiflerden birini seçmektir.

Diğer bir anlatımla karar verme, alternatifler arasından bir tercih yapma becerisidir.

Bu konudaki başarı ise hiç şüphesiz eğitime, bilgiye, tecrübeye ve beceriye dayalı plân, proje ve uygulama ile mümkündür.

Teknolojinin hızla değişip geliştiği çağdaş ekonomilerde mal ve hizmet üretimi faaliyetlerinin yürütüldüğü özel veya kamu sektöründe ortaya çıkan problemlerin çözümü sadece modern araç ve gereçlerle değil en güncel bilgi ve yöntemlerin uygulanması ile sağlanmaktadır.

Bu bakımdan, mesleki bilgi ve tecrübeye sahip, kendini sürekli yenileyen, vizyon sahibi ve cesur kararlar verme yeteneğine sahip her kademedeki yöneticilere özellikle de kamu sektöründe olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Ayrıca, birçok kararların alınmasında teknik ve ekonomik etütler yapılması için rapor ve yönetim kararlarına ışık tutacak veri, görüş ve önerilerin alınması için de uzmanlardan danışmanlık hizmetleri alınması kaçınılmazdır.

Ancak, ekonominin yönlendirilmesinde en temel unsur olan güncel ve güvenilir verilerin KKTC'deki mevcudiyetinden sözetmek mümkün olmadığına göre sıhhatli kararlar ile raporların üretilmesi pek mümkün değildir.

KKTC'deki duruma bakıldığı zaman birkaç işletme dışında hiçbir kamu kurum ve kuruluşunun veya özel sektör işletmesinin gerekli program ve planları hazırlamak, bunları izleyip değerlendirmek ve gerekli önlemleri almak veya yasal düzenlemeleri yapmak için yeterli düzeyde danışmanlık hizmeti almadığını, kararları bireysel ve/veya "deneme-yanılma" yöntemi ile alındığını, sonuçta da plânlama eksikliği nedeniyle zarara uğradığı, bütçe açıklarının meydana geldiği veya kapatılamadığı dolayısıyla amaçlanan hedeflere ulaşılmadığı görülmektedir.

Özellikle de ekonomik daralmanın hüküm sürdüğü dönemlerde gerek güncel ve güvenilir istatistikî verilere, gerekse bilgili, tecrübeli ve mesleğinde uzmanlaşmış yöneticilere ve danışmanlara şiddetle ihtiyaç vardır.

Bu gerçekleri gözardı ederek ve güncelliğini çoktan kaybetmiş olan "deneme-yanılma" türü yöntemlerle veya çok sık değiştirilen kararlarla bir kurum veya işletmeyi yönetme sonucu meydana gelen zararların karşılanmasını Devletten ve T.C.'den beklemek veya gelmiş geçmiş tüm siyasilerin popülizm uğruna devlette yarattığı ekonomik tahribat ve kamu görevlilerinin çeşitli uygulamalarla dejenere edilmiş olması dolayısıyla Devletin kamu giderlerini karşılamak amacıyla acemice ve tek taraflı alınan kararlarla veya çeşitli Vergi mevzuatı değişiklikleriyle vatandaşın cebine elini atması ve bazı kamu görevlilerin mantıksızca icat ettikleri hayali kurallarla vatandaşı tedirgin etmesi veya zaman kaybına sebebiyet vermesi hiçbirinin hakkı değildir.


Özetle, KKTC'nin gerek siyasileri gerekse birçok kamu görevlileri ve yöneticileri ile özel sektör işletmeleri çağdaş yönetici niteliklerine sahip kişileri görevlendirmedikleri ve profesyonellik ilkelerini gerçekten benimseyip uygulamaya geçirmedikleri ve acemi kılavuzlarla uygulama yaptıkları veya faaliyet gösterdikleri sürece bu ülkede sosyo-ekonomik kalkınma hayalden öteye gitmeyecektir.

Kamu sektörü dahil bu tür olumsuzlukların önlenmesi ancak liyakat'a ve yeteneğe dayalı cesur, güvenilir ve vizyon sahibi elemanların seçilmesi ve görevlendirilmesi ile gerçekleştirilebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.