Bütçe disiplini bu mu? -1-

Yayın Tarihi: 03/12/12 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Bugüne kadarki yazılarımla özellikle vergi hukuku uygulamaları ve mali denetim konusunda Ekonomi ve Maliye Bakanlarına görüş ve önerilerde bulunmaya çalıştım. Her konuda olduğu gibi hiçbir Bakan veya hükümet yetkilisi sadece benim değil, konularında uzmanlaşmış ve tecrübe sahibi olmuş kişiler ile akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin çeşitli görüş ve önerilerini maalesef dikkate almama inadını sürdürmeye devam etmektedir. Zaten bahse konu kişilerin ve meslek odalarının belirtmiş oldukları görüş ve önerilerinin en az onda birini dikkate almış olsalardı ülkemiz bugünkü başıboş ve gelecekten ümidini büyük ölçüde kaybetmiş bir duruma düşmezdi.

Bugünkü yazımın içeriğini ve formatını değiştirmeye ve yıllarca belirtmeye çalıştığım hatalı yasal düzenlemeler ile uygulamalar hakkında açıklamalarda bulunma yerine son haftalarda Resmi Gazetede yayımlanan bazı Bakanlar Kurulu kararlarını örnek göstererek bu kararlar hakkında kısa yorumlar yapmak suretiyle KKTC'nin getirildiği sosyo-ekonomik durum ile ilgili halkımıza bilgi vermeyi ve sonucu onların takdirine bırakacağım.

  1. Bütçe Disiplini İddialarına ne demeli?

BAKANLAR KURULU KARARI: (12.10.2012 tarih ve K(II)2308-2012 no'lu Karar)


KONU: Toprak Ürünleri Kurumu Personeli Ç.H.'nin görevlendirilmesi


"Bakanlar Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu'nun K/3/2008 sayı ve 10 Ocak 2008 tarihli kararı ve Bakanlar Kurulu'nun S(K-II)733-2008 sayı ve 26.03.2008 tarihli kararına atfen, Toprak Ürünleri Kurumu personeli Ç.H.'in maaşının Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmak üzere ihtiyaç duyulan herhangi bir kurumda Maliye Bakanlığı'nca görevlendirilmesini onayladı."

YORUM: 2013 yılı Bütçesinin görüşülmeye başlanması münasebetiyle Sayın Maliye Bakanının yapmış olduğu takdim konuşmasında belirtmiş ve geçmiş yıllardaki konuşma içeriğinin benzeri olan açıklamasında "Bütçe Disiplinine" geçmiş yılda olduğu gibi gerekli özenin gösterildiğine ilişkin beyanının yukarıda ve daha sonra örnek olarak göstereceğim örnek Bakanlar Kurulu Kararları ile bu iddiasının ne kadar ters düştüğünü gösterme bakımından yüzlerce örnekten bir tanesidir.

Bu nasıl bir bütçe disiplini? Toprak Ürünleri Kurumunun personelinin maaşı, Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak ve Maliye Bakanlığı tarafından herhangi bir kurumda görevlendirilecekmiş. Demek oluyor ki bu personel herhangi bir kurumda çalıştırılabileceğine göre bu kişinin hiçbir bilgi, eğitim ve tecrübeye sahip olmadığı anlaşılmaktadır. O halde devletle ne işi vardır? Başka bir husus ise personelinin maaşının Maliye Bakanlığından karşılanmasının yasal dayanağı ve mantığı nedir? Yani, "nikâh başkasında, yaşam ise başka biri ile devam edecek ve buna aile birliği denecek!" şayet bu uygulama geçerli ve yasal dayanağı varsa o zaman benim ofis personelinden de bu şekilde istihdam edilsin.

Benzeri düzenlemeler ile hesapsız-kitapsız geçici ve/veya sözleşmeli personel alımlarına ilaveten dıştan hizmet alımlarına ilişkin Kararlara hergün Resmi Gazete'de rastlamak mümkün. Bu gibi siyasi rant uygulamaları devam ettiği sürece KKTC Bütçesinde hayal edilen açığın kapanması mümkün değildir. Mümkün olan halka halen gerçek dışı pembe tablolar sunmaktır.

  1. Geçici Memur Statüsündeki bir kişi Devleti Yurtdışında Temsil Edebilir mi?

BAKALAR KURULU KARARI: (07.11.2012 tarih ve K(II)2459-2012 no'lu Karar)


KONU: Agrofood 2012 Gıda Fuarına devleti temsilen Geçici Memur T.S.'nin görevlendirilmesi

"Bakanlar Kurulu, KKTC'nin en önemli yerli sanayi ürünlerini uluslararası pazarlara ulaşması misyonundan hareketle, bu yıl ilk kez Sanayi Odası şemsiyesi altında 26-29 Kasım 2012 tarihleri arasında Erbil-IRAK'TA düzenlenecek olan "Agrofood 2012 Gıda Fuarı"na katılıma ilişkin aşağıdaki kararı aldı:

  1. KKTC gıda alanında faaliyet gösteren firmaların ürettikleri ürünlerin tanıtımı, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla "Agrofood 2012 Gıda Fuarı"na 25-30 Kasım 2012 tarihleri arasında Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nı temsilen Sanayi Dairesi Müdürlüğü personeli Geçici Memur T.S.'ın görevlendirilmesi,

  2. Sözkonusu kişinin Ercan-Ankara-Ercan gidiş-dönüş uçak bileti bedeli, seyahat sigorta, vize harcı, konaklama masrafları, harcırahı ve bu konuda yapılacak diğer resmi giderlerin 2012 Mali Yılı Ekonomik ve Enerji Bakanlığı'na bağlı Sanayi Dairesi Müdürlüğü Bütçesi altında yer alan "Tanıtma, Ağırlama, Tören, Fuar Organizasyon Giderleri" 006-02-04-1-1-1-6-2-01 kaleminden karşılanması. "

Bilindiği gibi geçici memur statüsündeki personelin istihdamında eğitim, bilgi, tecrübe ve yetenek gibi kriterler aranmadığı gibi bu kişiler herhangi bir sınava da tabi tutulmamaktadır. Bu nedenle, geçici memur ve/veya işçi statüsü kapsamdaki kişilere yürürlükteki mevzuata göre herhangi önemli bir görev, yetki ve sorumluluk verilmez. Daha bir iki ay önce Vergi Dairesinde geçici bir memura para tahsilât yetkisi veren ve daha sonra da tahsil ettiği paraları zimmetine geçiren kişinin gayriyasal görevlendirilmesinden ders alınmamış olacak ki Ekonomi ve Maliye Bakanlığı gibi önemli bir Bakanlığını Irak'ta düzenlenecek uluslararası özellikli Gıda Fuarına bir geçici memuru görevlendirilmesini uygun bulması oldukça düşündürücüdür. Herhalde koskoca Bakanlığın bünyesinde bu geçici memurdan başka kadrolu bir görevli kalmamış veya bu kişi Bakanın gözüne girecek kadar büyük hizmetler ifa etmiştir!! sözkonusu uygulama gösteriyor ki ülkemizin kamu hizmetlerinin geleceği geçici memurlara emanet edilmiştir. Allah sonumuzu hayır eylesin.

Özetle, hiçbir sosyo-ekonomik plan ve programı olmayan, meteorolojinin verdiği hava raporu gibi "tahminler ve varsayımlarla hayali pembe tablolar" üzerine dayandırılmış bir bütçe ve yönetim anlayışına dayalı icraatların başarı şansı olmayacağı gibi siyasi çıkara dayalı düşünceler içerisinde olunduğu sürece "bütçe disiplininden" bahsetmek kesinlikle inandırıcı olmaz.

(DEVAMI GELECEK HAFTA)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.