Mesleki etik kurallar bildirgesi gerekliliği ve örneği

Yayın Tarihi: 26/01/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Geçen hafta yayımlanmış olan "Kamudaki Mesleki Etik Kuralların Önemi ve Gerekliliği" başlıklı yazımda gerek dünyadaki uygulamalar gerekse OECD ve Avrupa Konseyinin bu konudaki çalışmaları ile direktifleri hakkında ilgililere ve yetkililere yönelik açıklamalarda bulunmuştum.
Amacım, globalleşen ve her geçen gün uluslararası vergi hukuku ile kamusal hizmetlerin etkinleştirilmesine yönelik bilgileri, başta ülkemizi yöneten siyasiler olmak üzere diğer sektörlerin bilgisine sunmak olup sıhhatim elverdiği sürece bu faaliyetlerime görsel ve yazılı basında devam edeceğim. Bu konuda bana rehberlik eden atasözlerinden bir tanesi de "anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az" gerçeğidir.
Gözlem ve tecrübelerime göre maalesef hükümet edenler ile diğer siyasiler ve kamuda görevli üstdüzey görevlilerin çok büyük bir kısmı maalesef mesleki ve ifa ettikleri görev ve sorumlulukları bakımından kendilerini dünyadaki gelişmelere adapte etmek için hiçbir çaba göstermemekte dolayısıyla da sadece kendileri değil KKTC'deki kamusal hizmetleri de çağın çok gerisinde kalarak ülkenin sosyo-ekonomik olarak gelişmemesine neden olmaktadırlar. Bu duyarsızlıklar ayrıca halkın yaşamını kolaylaştıracağı yerde her geçen gün daha da zorlaştırmakta ve KKTC'ni yaşanamayacak bir ülke konumuna dönüşmesine neden oluşturmaktadır.
Ülkemizin nüfus ve yüzölçümü dikkate alındığı zaman, sosyo-ekonomik durumunun çok kolay düzeltilebileceği gerçeğine rağmen bunun yıllardır yapılamamasının nedenlerini soran yabancılara bunu izah etmekte sıkıntılar yaşamaktayım. Eminim ayni konuda birçok vatandaşımızda benzeri sıkıntıları yaşamaktadır.
Bütün bu konularda dünyadaki gelişmeleri izlemek, değerlendirmek ve bu küçücük ülkemizde uygulamaya koymak hiç de zor bir durum değildir. Önemli olan siyasi kararlılık ve KKTC'nin geleceğine olan inanç derecesidir. Örneğin, en yakın ve her konuda dayanışma için olduğumuz Türkiye ile tüm AB ülkelerinde konular itibarıyla "Strateji Planlama ve Geliştirme" kurumları oluşturulmaktadır. Bu kurumlar özellikle ekonomik rakip konumundaki ülkelerin mevzuatları ile uygulamalarını izlemek, uluslararası kuruluşların direktiflerini etüd ederek mensup oldukları ülkenin bu konulara uyumunu sağlamak suretiyle kamusal hizmetleri etkinleştirmek ve bu konulara ilişkin kamu maliyesi çağdaş sisteme kavuşturulmasını gerçekleştirmektir. Bu gibi kurumlar maalesef KKTC'de yoktur. Devlet Planlama Örgütü ise mevcut olanaklar çerçevesinde bu konuda çözüm üretmesi mümkün değildir. Bu kurumumuz ancak belli ölçü ve formatlar uyarınca hayat pahalılığı hesaplaması ötesinde pek fazla bir şey yapma olanağı bulunmamaktadır.
Ekonominin planlanmasında ve yönlendirilmesinde önemli bir unsur olan güncel istatistiki bilgileri düzenleyecek olan bağımsız ve etkin bir istatistik kurumunu oluşmasına hala daha gerçekleştiremeyen iktidarlardan başka bir şey beklenemez.
Öteyandan, bahse konu yazımda da belirtmiş olduğum gibi Uluslararası Kuruluşların direktifleri doğrultusunda "kamuda şeffaflık, adalet, tarafsızlık, herkese eşit muamele" konularında kamu etik kurallarının oluşturulması gerekli kılınmıştır. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti 2004 yılından beri bu konuda "Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kanununun" yürürlüğe koymuş ve bu kapsamda kamu kurumların "Etik Kurallar Bildirgesi" yayımlamalarını öngörmüştür.
T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Vergi işlemleri konusunda yayımlanan ve halkın bilgisine sürekli sunulması amacıyla da büyük poster şeklinde ilgili kurum binalarının belli yerlerine asılmış olan "Etik Kurallar Bildirgesi" ilgililerin ve yetkililerin bilgisine getirilmesi amacıyla aynen aşağıda yeralmıştır.
Özetle, ülkeler vergisel ve her konudaki diğer kamusal hizmetleri etkinleştirmek amacıyla ülkelerin ilgili kurumları ve iktidarları uğraş verirken KKTC'de hala daha "sen yaptın veya yapmadın" veya "cek-caklarla" boş gün geçiriyorlar. Bu anlayış devam ettiği sürece KKTC sadece geriye gider.
Esasında kendi çıkarlarını ön planda tutan siyasilerden ve bazı üstdüzey bürokratlardan yasal düzenlemeler beklemek saflıktan öte bir şey değildir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.