Dünyayı değiştirmek isterdim...

Yayın Tarihi: 20/01/16 08:24
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Dünyanın sistem karşıtı en büyük düşünce kuruluşlarından (hareketlerinden) olan Oxfam'ın yayımladığı son rapora göre, dünyanın en zengin 62 dolar milyarderinin toplam serveti, dünyanın yarı nüfusunun yarısında denk geliyor.

İnanılmaz değil mi?

Forbes'un 2015 listesine göre dünyanın en zengin üç kişisi sırasıyla Bill Gates (79.2 milyar $), Carlos Slim Helu (77.1 milyar $) ve Warren Buffet (72.7 milyar $) olarak sıralanıyor.

62 kişilik listede yer alan kadın sayısı ise 9 olarak göze çarpıyor ki bu tüm zamanların en yüksek rakamı olarak kayda geçmiş durumda.

Oxfam'ın raporuna göre dünyada 2010-2015 yılları arasında dünyanın en fakir insanlarının gelirleri, %41 oranında düşerken, dünyanın nüfusu ise 400 milyon artmış.

Peki en zengin dilime ne olmuş dersiniz?

Onların gelirleri ise yaklaşık olarak 500 milyar dolar daha artarak toplamda 1.76 trilyon dolara çıkmış.

Yani halk dilinde anlatacak olursak zengin daha zengin, fakir ise daha fakir olmuş.

Ancak ortada başka ilginç bir durum daha var;

Aynı kuruluşun yayımladığın son 5 yıllık raporlara bakacak olursak, 2010 yılında 388 süper zenginin dünya nüfusunun yarısı kadar servete sahipken bu rakam her yıl gerileyerek 2015 yılında 62 sayısına kadar düştü.

Uzmanlar, bu azalışı kapitalizmin en kadim kuralı olan 'büyük balık küçük balığı yutar' durumuna bağlıyorlar.

Yani Türkçe mealinden konuşacak olursak, bu süper zenginler arasındaki bazı süper zenginler, diğer bazı daha az süper zenginleri yutmuş durumda.

Ekonomik uzmanlar bunu 2008 yılında yaşanan global krizin artıcı etkileri gözüyle bakıyorlar ancak bu durum söz konusu 62 kişinin dünyanın yarısı kadar servet sahibi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kıbrıs sorununun da önemli bir gündem maddesi olduğu ve bugün İsviçre'nin Davos kentine başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu öncesi yayımlanması bir bakıma manidar da olan bu rapor neyi değiştirecek?

İlk etapta elbette ki bir şeyi değiştirecek değil ancak, insan gece olup yatağına yatınca ve o bilindik vicdan muhasebesine girişince sadece 62 insanın geriye kalan 3,6 milyar insanın toplamından daha zengin olduğunu düşünmesi bile yeter.

Hatta bunu düşünürken, o gün boyunca başta Afrika olmak üzere, dünyanın en fakir bölgelerinden 36 bini çocuk 60 bin kişinin açlıktan öldüğünü de düşünebilir mesela.

İlave olarak, özellikle savurgan Batı ülkelerinden sırf satılamadığı için çöpe giden binlerce ton yiyeceği, içeceği de düşünebilir.

Sadece bir güncük bile, Belçika'da, Almanya'da, İsveç'te ya da Amerika'da çöpe giden o gıdalar keşke o aç çocukların karnına gidebilse diye hayıflanmamak elde değil.

Akşamları yemeğe oturduğumuzda çocuklarım yemeklerini beğenmediğinde ya da bitirmediğinde 'Afrika'da bir sürü çocuk…' diye nutuk çekmeye başladığımda 'aman be baba sen da anladık yahu…' derler ama ben ısrarla tutumumu sürdürürüm.

Evde çöpe dökülen bir yemek olduğunda canım sıkılır, maraz ederim.

İsraftır sonuçta, kayıptır, çöpe giden servetimizdir.

Ah insanlık ah…

Bu raporu gördüğümde aklıma ilk gelen ne adaletsiz bir dünyada yaşıyoruz oldu…

Keşke herkes insanca, hakça yaşayabilseydi…

Ama olmuyor işte, dünyamız çarpık düzenler üzerine kurulmuş, adaletsiz bir yapı işte…

Efsanevi Ten Years After grubunun efsane şarkısı 'I would love to change the world' (dünyayı değiştirmek isterdim) aslında tam da bu yapının değişmesi gerektiği özleminden bahseder…

"Hayat komik, gökyüzü güneşli,

Arılar bal yapar, kim para ister? Monopoller…

Dünyayı değiştirmek isterdim,

Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum,

Dolayısıyla sana bıraktım…"

Demek ki olay bizde bitiyor…

Ama bu açgözlülük, bu sevgisizlik, bu düşmanlık, bu manipülasyon, ve en başta da bu dejenerasyon arasında işimiz çok ama çok zor…

Yine de dünyayı değiştirmek isterdim…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.