Bir KKTC klasiği: Alım garantili 'peş-keş'...

Yayın Tarihi: 12/02/16 08:05
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

28 Aralık 2015'de gazetemizde yayımlanan, CTP-PM'nin reddettiği su mutabakatına bakıyorum, bir de şimdi, yani bugün gazetemizde okuyacağınız mutabakata bakıyorum da, ne desem bilemiyorum.

O gün nelere itiraz ediyorsam, bugün de aynılarına, hatta daha fazlasına itiraz ediyorum.

Birincisi, bir ülkenin öz yer altı kaynakları hiçbir şekilde, hiçbir özel şirketin uhdesine verilemez şeklindeki düşüncemdir ve bize dayatılan eski ve yeni mutabakatta madde 8'de yer alan "İşletmeci, işletme süresi boyunca imtiyaz sahibi olur ve bu dönemde herhangi bir özel sektör ve/veya kamu kurum ve kuruluşuna işletme hakkı devredilen alan ve konularla ilgili su işletmeciliği yapma izni ve hakkı verilmez" ifadesi ile, ihaleyi kazanan işletme harici bir kurumun su işletmeciliği yapma hakkı yoktur demektedir.

Bunun adına kısaca tekelleşme deniliyor.

Eski metin ile yeni metin arasındaki en büyük değişiklik ise işletmeciye verilecek olan alım garantisi…

Söz konusu maddeyi aynen alıntılayalım;

Madde 12: Alım Garantisi

KKTC Hükümeti ihale şartnamesi nihai halini alıncaya kadar bütün Belediyelerin sisteme katılmaması halinde aşağıdaki şartlarda Alım Garantisi verir:

  1. İhalede yer alacak yatırımları tüm Belediye hudutlarındaki altyapı ihtiyacını gözeterek hazırlanacaktır.

  2. Uygulama Sözleşmesinde yer almayan bütün Belediyelere İdare tarafından yerel su kaynaklarından su temin edilecek ve YİD ihalesinde belirlenecek fiyat üzerinden faturalandırılacaktır.

  3. Uygulama Sözleşmesi kapsamında İşletmeci tarafından yapılacak yatırımlar sadece Uygulama Sözleşmesi kapsamında olan Belediye sınırları dahilinde yapılacaktır.

  4. 15'inci madde uyarınca ciro üzerinden ödenecek pay sadece Uygulama Sözleşmesi kapsamındaki Belediyelere ödenir.

  5. Alım Garantisi verilecek yıllara sari asgari su miktarları ekli listede gösterilmiştir.

  6. Sisteme katılan Belediyelerin toplam tüketimi o yıl için geçerli Alım Garantisi verilen miktarın altında olduğu takdirde aradaki fark ihalede oluşan su fiyatı üzerinden KKTC Maliye Bakanlığınca İşletmeciye ödenir. Bu durumda, işletmeci tarafından T.C.'ne ödenecek tutar garanti dahil miktarın bedelinden daha az olmaz.

Kıbrıs'ın Kuzeyinde alım garantili başka hangi 'özel' şirket var?

AKSA…

Elektrikte, geçmiş CTP hükümetlerin yaptığı ve 2024 yılına kadar sürecek o alım garantili anlaşma ile bu halk neler çekti ben hiç yorum yapmadan hatırlatayım.

Ayrıca ayni AKSA'nın bu memlekette meydana gelen elektrik kesintilerinin en az yüzde 80'inden sorumlu olduğunu da ayrıca ifade edeyim.

Alım garantili iş yapmanın başımıza neler neler açtığını bizzat yaşarken, şimdi bir kez daha, bir başka hayati metayı alım garantisi vererek özelleştiriyoruz.

Bu da yetmezmiş gibi alım garantisi verdiğimiz şirketi 'tekel' yapmaktan çekinmiyoruz.

Başka ne diyoruz?

Hani karşı çıkan belediyelerimiz var ya, işte yukarıda alıntıladığım 12.madde tahtında 'istenilirse bu kapsama girmez' denilerek dışarıda kalabileceğini söylüyoruz.

Ama bir kere şirkete garanti verdik ya, misal, Lefkoşa Belediyesi "ben bu işte yokum" derse, şirketin o belediye için ayırdığı miktarın parasını, KKTC Maliyesi söz konusu şirkete alım garantisi adı altında takır takır ödeyecek de diyoruz…

Buna kısaca 'peş-keş' deniliyor, ve bu para da halkın cebinden çıkacak…

Dahası, yine misal, Lefkoşa Belediyesi bu işe girmedi, kendi kuyusundan o suyu çıkarıp halkına daha ucuz fiyata satmak mı istedi?

Yasak kardeşim, yasak…

Madde 8'in bu durumu yasaklamasının yanı sıra, yine yeni eklenen 12.Madde tahtında, (2.paragraf) 'fiyat kırmasını' engellemek için, o belediyenin herhangi bir fiyat belirlemesine mani oluyor.

Ha bir de bu suyu idare edecek olan KKTC Su İşleri Dairesi, ki o da tam olarak mutabakat içinde nerede açık seçik yazılır hiç belli değil, o engin denetim ve yönetim bilgisi ile suyu yönetecek…

Daha suyu alacak olan şirketin, ki kendileri bu konuda ful yetkili olacak, evimize getirecekleri suyu hangi ekipmanlarla bizim musluklardan akıtacağı kısmına gelmedik.

Elektronik sayaçlar kısmına, bunların bizim cebimize ne kadara mal olacağı kısmına gelmedik…

Kısacası, 28 Aralık metnini reddedenlerin bunu kabul etmesini, o mantık üzerinden düşünürsek imkânsız olarak görüyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.