Alım garantili peşkeşe onay...Tebrikler...

Yayın Tarihi: 15/04/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Dün toplanan meclis genel kurulu, Türkiye ile KKTC arasında aylar süren tartışmaların ardından imza edilen, içinde garantili alım maddesi de olan su temin anlaşmasını kabul etti.

Oylamada 35 evet, 3 hayır çıkarken, 12 kişi de çeşitli sebeplerden (ama karşı oldukları için değil) oylamaya katılmadı.

3 ret oyunu veren vekiller ise TDP'li vekiller, Mehmet Çakıcı, Hüseyin Angolemli ve Zeki Çeler oldu.

Öncelikle, memleketin suyunu özel bir şirkete peş-keş çeken, dünya tarihinde su işlerini özel bir şirkete 'tekel' olacak şekilde veren ilk ülke olduğumuzu belirteyim.

T24'ün yazarlarından, Metin Münir abimiz geçen hafta bu konuyla ilgili nefis bir yazı yazıp, durumu gayet güzel şekilde anlattığı için, o yazıdan alıntılarla devam edelim.

Hayır ben de bu konularda tıpa tıp aynı yazılar çok yazdım ama üstadın kaleminden daha bir anlamlı olmuş, ondan alıntılıyorum…

Mesela şöyle yazmış Metin Münir;

"TC Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında su temini ve yönetimine ilişkin Anlaşma" yasalaşırsa Kıbrıs dünyada su dağıtımının özel sektör tekeli olduğu ilk ülke olacak.

Suyun halka ve şirketlere özel sektör şirketleri eliyle dağıtıldığı başka ülkeler var. Ama bunların hiç birinde su tek bir özel şirketin tekelinde değildir.

Örneğin, İngiltere'de su ve kanalizasyon hizmetleri 1989'da özelleştirildi. Ama yaygın bir biçimde. Ofwat adlı Britanya su denetim kurumuna göre, halen faaliyette bulunan on sekiz büyük şirket var.

İskoçya'da Scottish Water adlı kamu su şirketi, ondan suyu toptan alıp tüketicilere satan beş perakendeci özel sektör şirketi bulunuyor."

"…Anlaşmada, Türkiye'den temin edilen su "KKTC sathında tek işletmeci tarafından işletilir" ve "işletme süresi boyunca ... herhangi bir özel sektör ve... kamu ... kuruluşuna su işletmeciliği yapma izni ve hakkı verilmez," denilerek bu amaç (özel tekel) açıkça teyit edilmektedir."

Nasıl?

Şahane.

Hani hatırlarsınız, CTP PM tarafından reddedilen, ardından da iyileştirilsin diye uğraşılan o metne sonradan bir de 'alım garantisi' maddesi eklenmiş.

Hem de kaç yıllık?

Tam 34 yıllık.

Metin Münir o kısmı kısa ve net olarak şöyle açıklıyor;

"Al veya Öde şartı alıcının aleyhinedir. Alıcı, başka bir tedarikçiden, daha ucuz mal bulsa da cezai şart dolayısıyla alamaz. Sonuç olarak tüketici ürünü daha pahalıya satın alır. Toplumun geneli için büyük bir parasal kayıp teşkil eder…"

Bazı saftirikler, 'özelleştirilsin' diye laf ederler ya, sanırlar ki ticari özel bir şirket halk yararına 'ucuz' mal satacak…

Ama gerçekler acıdır ve bu konuların anlaşılması için eğitim şarttır.

Ağır mı kaçtı?

Halkın öz malını özele peş keş çekenlerin bu tarihi ayıbı yanında benimkisi devede kulak bile değil…

Metin Münir'den devam edelim;

"Anlaşmaya göre, KKTC maliyesi özel şirkete 2017 için 32 milyon metre küp alım garantisi verecek. Bu miktar her yıl artarak 2015'de 45 milyon tona çıkacak. KKTC suyu 34 yıl boyunca satın almak, alamazsa parasını ödemek zorunda kalacak. Bu süre görülmemiş derecede uzun bir süredir."

Başka?

"Özel şirketin ihtiyaç duyacağı için "tüm gayrimenkullerin temin ve tahsisi KKTC Hükümeti tarafından gerçekleştirilir." Bunlar "KKTC Hükümeti tarafından ivedilikle kamulaştırılır". Ve "Kamulaştırma ve tahsislerle ilgili olarak İşletmeciden herhangi bir bedel talep edilmez."

Tarihte ancak sömürge devletlerde görebileceğiniz cinsten bir anlaşma yani…

Zaten Münir de devamında yazısını şöyle noktalamış;

"Türkiye'nin dışarıdan su almaya ihtiyacı olsa Kıbrıslılara empoze ettiği koşullarda kesinlikle almazdı. Su anlaşması KKTC'nin sömürgeleşmesinin ilk adımıdır."

Şimdi sıra elektrik, limanlar ve diğer ne kaldıysa geriye onda…

Satın gitsin…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.