Her renk bir diğer rengin eksikliğidir...
![]() | Naci BAYRAMOĞLU ![]() ![]() Yazara mesaj gönder ![]() Yazarın tüm yazılarını görüntüle
|
Her renk bir diğer rengin eksikliğidir, öyledir çünkü böyledir.
Çünkü her renk bir diğerinin tutkusudur.
(Mustafa Nusa’nın Hikayesi)
*Saç rengi doğrudan kişinin ten rengiyle ilgilidir. Doğru saç rengi yüzde ki ifade için çok önemlidir. Bakışları ortaya çıkarır veya yüzdeki ifadeyi düşürür. Ten rengini solgun veya canlı gösterecek olanda yine saçın yüze yansıyan rengidir. Renk değişikliklerinde ani kararlardan kaçınmak gerekir. Ruh hali çeşitli olayların etkisinde değişebilir fakat saç rengi bu değişikliğe her daim ayak uyduramaz. Parlak ve güzel bir saç rengi saçın sağlığıyla da ilgilidir. Aşırı yıpranmış pul tabakası kırılmış olan saçlar sağlıklı saçlar gibi rengi uzun süre tutmazlar, sağlıksız saçlar rengini erken kaybeder ve matlaşır. Bu durumda saçlara bakım uygulamak gerekir, kış ayı saçlara bakım yapmak için uygun bir zamandır…
Her yüze göre uygun bir renk vardır, aslolan yüzünüze ve kullanım kolaylığınıza göre saç renginin yakışmasıdır. Aksi halde tercih edilen renk yüzünüzdeki ifadeyi tam olarak yansıtmaz ve sevmekte zorlanacağınız bir durumla karşılaşırsınız.

***************
*Kur, kişisel hoşnutsuzluk, kıskançlık, haset, hırçınlık ya da aşktan doğar kapris... Bazen de hastalıklı bir sevgi gösterisidir... Kapris can acıtmayan tek silahıdır kadının… Bunu bazen sözleriyle bazen de en etkili biçimi olan beden diliyle ifa eder... Kapris, her yerde sıkça yapılan fakat en çok kuaför salonlarının hür zemininde dikkat çeken bir davranış bozukluğu aslında... Eğer bir kuaför salonunda yapılan kaprisi konuşacaksak -ki halk arasında en meşhurlarındandır- kadınlar hakikaten çok kaprislidirler bu parlak fayanslar üzerinde...
*****************
Saçlar hem renkleriyle hem de biçimleriyle çeşitli anlamlar ifade eder. Eski mitolojiden günümüze uzanan bu anlamlar günümüzde iyice belirginleşmiş durumdadır. Saçlar, enerjinin ve gücün sembolü olarak düşünülür. Bir anlamda saç, başarı, saçsızlık başarısızlık olarak görülür… Örneğin mitolojilerde; hemen bütün iyi kahramanlar uzun saçlıdırlar. Bu kahramanlar yenilgiye uğrattıkları düşmanlarını bazen saçlarını keserek cezalandırırlar. Kızıl ve sarı saç aşk, tutku ve ihtirasın sembolüdür... Yine sarı saç, –artık aptallığın takısı olması dışında- aynı zamanda güneşin ve aydınlığın sembolü olarak da kullanılmıştır. Siyah saç genellikle acı çektiren, aşığını karanlık bir melankoliye rapteden sevgilinin saç rengidir… Eski Türk Edebiyatında neredeyse hiç sarı saçlı bir afete rastlamayız.

Kısa kes
Saçın büyümesi…
Ciltten dışarı doğru itilen saç dip kısımlardan devamlı olarak yenilenir. Şöyle ki; saç telinin canlı olduğu bölge yalnız “papilla” sahasıdır ve yumuşaktır. Papilla boşluğunu dolduran kılcal damarlar buraya kadar saçın yapısında gerekli olan ‘’yapı malzemeleri‘’ taşırlar. Madde değişiklikleri de bu bölgede olur, gerekli yapı malzemesini kazanan en dipteki hücreler bölünerek çoğalırlar ve bu çoğalmada saça yukarı doğru bir itiş kazandırır. Papilla bölgesinde üreyen hücrelerden bir tanesinin 13 saat içinde tamamen bölündüğü tahmin edilmektedir.
Saçın iç yapısı…
Her saç teli, saç tomurcuğu, kök içi tabakası ve saçın gövdesinden meydana gelir. Saç tomurcuğu soğan şeklinde ve içinde saç kökünün gömülü olduğu bir boşluktan ibarettir. Bu tomurcuğun içinde tomurcuğun içini kaplayan ve saç için doğurucu bir tabaka olan saç matriksi mevcuttur. Saçın gövdesi ise medulla, korteks ve kutikula'dan meydana gelir. Saç, besinlerini kan damarları yolu ile içeriden alır. Saç kökünün dışını kaplayan tabaka tamamen saçın içinde bulunduğu cilt yuvası ile sarılıdır ve saçın gövdesini bu yuva içine sabitler. Ter ve yağ bezleri, saçı dikleştiren kaslar da bu yuva içinde bulunur. Bunlar cildin dışına doğru uzanan kanalın değişik bölümlerinde yer almaktadır. Saç Yalnız Kökü Yoluyla Beslenir.
Saç büyüme fazları…
Saç büyümesi, döngüsel ve değişik sürelerle birbirini takip eden dönemlerden meydana gelir. Sağlıklı saçları olan insanlarda saçların %85'i büyüme döneminde (anagen), %1'i geçiş döneminde (katagen), %14'ü ise dökülme (telogen) dönemindedir.
Büyüme (anagen) dönemi…
Büyüme dönemi olarak bilinen bu dönemde, saç kökündeki doğurgan hücreler hızla bölünür, saçın gövdesini ve kılıfını oluşturmak için saç tomurcuğu içine doğru hareket ederler. Bu süreç, saç gövdesinin ana bileşeni olan keratinin üretimi ile sonlanır ve böylece, saç kökündeki hücrelerin yapısı tamamlanır. Büyüme fazı, üç ile sekiz yıl sürer. Yani her sağlıklı saç teli, kafada 3-8 yıl boyunca kalır ve bu süre içinde kökü yoluyla besin maddelerini alarak yine kökündeki doğurgan hücrelerin çoğalması ile büyümesine devam eder.
Geçiş (katagen) dönemi…
Geçiş dönemi olarak bilinen bu dönemde, saç yapan hücrelerin bölünmesi yavaş yavaş sonlanır. Saç tomurcuğu cildin yüzeyine doğru çekilmeye başlar. Cilt içinde bulunan ve saçın içerisinde bulunduğu kılıfın boyu kısalır ve o da deri yüzeyine doğru çekilir. Geçiş dönemi, iki-üç hafta içinde sonlanır.
Dökülme (telogen) dönemi…
Dinlenme dönemi olarak isimlendirilen bu dönemde, altta yeni oluşan saçın itici etkisi ile saç, aktif veya pasif olarak dökülür. Aynı bölgede yeni bir saç için, büyüme dönemi başlar. Dökülme dönemi, iki ila dört ay içinde sonlanır.
“Her gün şu iki şeyden birini yapmaktasınız: Saç sağlığınızı geliştirmek veya bozmak…”