Zamanın melodisi var

Yayın Tarihi: 21/10/15 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

Melodi, yaşamın kaynaklarından birisidir. Vazgeçilmez bir gereklilik, yaşarken tadılan önemli bir estetiktir. İnsan hayatından melodiyi çıkarırsa, geriye çok az şey kalır ve neredeyse yaşayamaz. Melodi sadece insan icadı değil, elbette Tanrısaldır da.

*

Marco Polo'nun 13. yüzyılda Gobi Çölü'nde duyduğu sesler kayıtlara geçirilmiş ancak ne oldukları merak edilen bir konu olmuştur.

Çöllerde duyulan sesler, nadir karşılaşılan, düşük frekanslı ama ritmik melodiler içeriyordu.

Bahsedilen bu sesler, çok az yerde duyulabilir. Bilim insanları sesleri oluşturan faktörleri; kum taneciklerinin şekli, birbirlerine yakınlıkları, nem oranının düşüklüğü ve kuru bir havanın varlığı şeklinde sıralıyorlar.

Bu anlaşılır melodilerin, kum tepelerinin dik yamaçlarındaki kum taneciklerinin, rüzgârın etkisi ile toplu halde hareket etmesi sonucu oluştuğu düşünülüyor.

*

Bu bilgilere ve yaklaşımlara rağmen, kum taneciklerinin hareketleri sayesinde uyumlu ses dalgaları oluşturması ve yayılan notaların nasıl oluştuğu tamamen açıklığa kavuşturulmuş değildir.

*

Ancak burada, bilimsel yanı kadar önemli olan diğer bir yanı da duygusal ihtiyaçlarımızdır. Mevsimlerin melodileri vardır mesela. İnsan bunları ayırt edebilir isterse. Zamanın melodisi vardır örneğin, gündüzün, gecenin, sabahın melodisi ayrıdır, ayırdına varırısak.

Melodinin şekilleri ve varlığı dışında, onsuz olunamayacağı sözcük tanımı ile de vurgulanır.

Melodiye sözcük anlamında; kulağa hoş gelen ses dizisi denmesi rastlandı değildir.

*

İnsan, ruhuna ihtiyaç duyar. Ruhu yaşamın lokomotifidir. Ruhumuz ise; görererek, işiterek, dokunarak, tadarak, koklayarak edineceğimiz estetik argümanlara ihtiyaç duyar. Bunlardan yoksunluk, yaşamı yok edecek kadar daraltır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları