Tevekkül

Yayın Tarihi: 04/01/16 07:48
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

Bir tanım olarak Tevekkül, ulaşılmak istenen bir amaca bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra derin bir ve kalbi bir duayla Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.

Türk Dil Kurumu tevekkül kelimesini, herhangi bir işte elinden geleni yapıp daha sonrasını Allah'a bırakma diye tanımlamaktadır.

*

Evrenin işleyişi ve bildiğimiz gezegen olan dünyanın doğası, belirli bir olaylar silsilesi, bir düzen ve temel yasalar çerEmek verir, gerekeni yapar ve karşılığını bekler. Bu bekleme, bencilce bir karşılık istemenin sonucu değil, ektiği sevginin hasretini bekleyen bir aşk yolculuğudur.

Bu konuda İslâm Peygamberi Hazreti Muhammed'in hadisi şöyle aktarılır:

"Şüphesiz, her insanın kalbi herşeye karşı bir ilgi duyar. Kimin kalbi bütün parçalara ilgi duyarsa, Allah onun hangi vadide helak olacağına hiç aldırmaz. Kim de Allah'a tevekkül ederse, kalbinin her şeye ilgi kurarak dağılmasını önlemek için, Allah ona yeter."

*

Ve Mevlana'dan…

"Haydi, kalk tevekkül et. Elin ayağın titremesin. Senin rızkın sana, senden daha çok âşıktır. Sen onun peşine düşmezsen, o senin kapına gelir. Eğer peşinde dolaşırsan başına dert getirir. Sen, cevizsiz ve üzümsüz bırakılan o aziz nazeninlerden değilsin."

Tevekkül, İbn-i Arabiden, İmam Gazali'ye hatta Jacques Derrida'ya kadar bir çok önemli aklın çalışmalarında olan bir değerdir, elbette anlamak isteyene…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları