Bugün bile geç!

Yayın Tarihi: 04/10/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
"Televizyon ve çocuk" ilişkisi, günümüzde çocuklar için en dikkat edilmesi gereken ilişkidir. Bu konuyla ilgili çalışmalar tüm dünyada çeşitli araştırmalarla sürdürülüyor. Dünyanın bir çok yerindeki tehlikeler, bizim coğrafyamızda yaşayan çocuklar için de geçerli.

"Televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi olumsuz mu? TV'deki şiddet unsurunun çocukların ruh sağlığına olumsuz etkisi var mı? TV, çocuğun sosyal ilişkilerine olumsuz etki eder mi? TV, eğitim aracı olarak kullanılabilir mi?" gibi soruların yanıtı çocuklar için yetişkinlerin alması gereken önlemleri belirleyen bir yol haritası çıkarır. Çocuklara yönelik bu araştırmalar hemen hemen her ülkede genel bir ortalamaya ulaştığından, genel kabul görebilecek rakamları ve bilgileri içermektedir.

*

Körfez Savaşı devam ederken İngiltere'de Hull Üniversitesi araştırmacıları tarafından yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, savaş haberlerinin toplumun % 31'ini tedirgin ve huzursuz ettiğini ortaya koymuştu. Burada ortaya çıkan sonuç, yetişkinlerin dünyasına ait olan "savaş-ölüm" kavramının artık çocuğun dünyasında da yer almaya başladığıdır. Haberin "satışa çıkarılan gerçek" olduğu ve çocukların da hedef kitle arasında görüldüğü ortaya çıkmaktadır.

Maalesef onlara ölüm gerçeği satılmaktadır.

Araştırmalarda, her beş çocuktan biri habere "güzeldir" sıfatını yakıştırırken, şiddet unsurundan hoşlanmaya başlandığı ürkütücü bir gerçeğinin sinyallerini vermektedir.

Televizyon coğrafya tanımaksızın her yaş grubunu etkiler. Ancak çocukların etkilenmesi daha tehlikelidir. Bu anlamda ebeveynlerin bilinçli olması kaçınılmazdır.

İnsan hayatı yaşandıkça kısa gelebilir. Ama ortalama 80 yıl diyedüşündüğümüzde, bu hayatın sadece ilk 7-8 yılı kişiliğin herşeyin oluşturan temelleri içerir. Ne yazık ki, geriye kanal yıllar bu kısacık sürecin üzerine inşa edilir.

Yaşam uzun ancak çocukluk kısadır.

En çok bu nedenle çocukların korunmaya ihtiyacı vardır.

Üstelik bunları yapan büyüklerin; bunu anlayıp, çocukları büyüklerin yaptıklarından korumaları gerekiyor.

---------

Analizler için kullanılan kaynaklar: -Hans Magnus Enznsberger, İç Savaş Manzaraları, İletişim Yayınları, İstanbul, 1995.-Nihat Kaya, Depresyon ve Panik, Nesil Yayınları, İstanbul, 1998. -Nurdoğan Rigel, Haber, Çocuk ve Şiddet, Der Yayınları, İstanbul, 1995. -Lee Canter, Televizyon Bağımlısı Çocuklar, HYB Yayıncılık, Ankara, 1998.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları