Suje*

Yayın Tarihi: 16/11/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Modernizm ve Kant vurgusunun etkisini paylaşmıştık. Esasen subjektif olanın düşüncede her şeyin merkezine yerleştirilmesidir. Sujenin kendisini, dünyayı ve çevreyi yine kendi iç prensiplerinden itibaren yeniden kurması işlemidir. Tecrübenin öne çıkarılması, arkasından da eskiden ontolojik birer mihenk taşı kabul edilen Tanrı, ölümsüzlük, insanüstü varlıklar, hatta aklın bilimsel merceklerinden geçmeyen her şeyin tali konuma, pasif mevkiye düşmesi yani kısaca sekülerizasyondur, modernite-modernizm.

Dolayısıyla modernizmde (modernitede) Aquinolu Thomas'ın yerini Descartes ya da Hegel, Dante'nin yerini Balzac almıştır.

Jacques Derrida'nın, Hegel'in "ortadan kaldırma" kavramını soruşturmasındaki gibi bir bakıma. Hatta

Ragıp EGE'nin Kaygı'da vurguladığı gibi:

"Hegel'in gözünde Aufhebung kavramı, felsefî kavramların içinde en kurgul (spekulativ) nitelikli kavramdır. Georges Bataille da, Alexandre Kojève'in etkisinde sürdürdüğü Hegel'in felsefesini soruşturma uğraşısı boyunca bu kavramın üzerinde özellikle durur. Bataille'ın Hegel'i okuma ve anlama tarzını konu edinen Derrida'nın "Sınırlı Ekonomiden Genel Ekonomiye. Sakınımsız Bir Hegelcilik (De l'économie restreinte à l'économie générale. Un hégélinisme sans réserve)" adlı metni, bu yüzden, Aufhebung kavramı üzerinde yoğunlaşan bir eleştiriyle sona erer. İncelememizde Derrida'nın "déconstruction" (sökme) yönteminden esinlenerek Hegel'in bu temel kavramını çözümlemeye çalışıyoruz."

* Suje, tek kelime ile bilen olarak adlandırılabilir. Yani, bilgi arayışında olan, bilmek isteyen, düşünen, arayan varlıktır. Filozoflar, birer sujedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları