Kano yarışı

Yayın Tarihi: 31/07/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Devlet yönetiminin bilimsel bir iş olduğunu anlatan eski bir yazı. Bir yönüyle büyük bir şirket yönetmeye benzer aslında. Verimlilik, kârlılık ve başarı ön planda tutulan hedeflerdir. Halk bunların başarılı yönetilmesiyle refaha ulaşır.

Bir devleti yönetmekle, bir şirketi yönetmek arasındaki en belirgin özellik ise elbette, devletin kendi yönetimini kendi belirlemesi ama şirketlerde bu şansın olmamasıdır.

Devlet yönetiminin şirketmişçesine yapılasının başarı getireceği bilinci ile bugün eleştirel ve kinayeli bir hikaye paylaşmak istedim sizlerle.

*

İki şirketin takımları arasında bir kano yarışı düzenlenmesine karar verilir. Her iki takım performanslarının en üst düzeyine varabilmek için uzun ve zorlu bir hazırlık devresinden geçerler. Büyük gün geldiğinde, iki taraf da kendini hazır hissetmektedir.

Takımlardan biri yarışı bir kilometre farkla kazanır. Yarış sonrasında diğer takım çok sarsılır. Şirket yönetimi, yarışın açık farkla kaybedilmesinin nedeninin bulunmasına karar verir. Sorunu araştırarak çözüm yollarını önermesi için bir danışmanlık şirketiyle anlaşırlar.

Danışmanların bulgusu:

"Kazanan takımda sekiz kişi kürek çekiyor, bir kişi dümencilik yapıyor; kaybeden takımda ise bir kişi kürek çekiyor, sekiz kişi dümeni kullanıyor."

Bir yıl süren çalışmalar ve milyonlarca dolarlık harcamadan sonra, danışmanlık şirketi kaybeden şirketin takımında çok az kişinin kürek çektiğini, buna karşılık çok sayıda kişinin dümeni kullandığını saptar.

Bir sonraki yarışın yapılacağı gün yaklaşırken, önceki yarışı kaybeden takımın yönetim yapısı baştan aşağıya yeniden örgütlenir.

Yeni yapı:

"Dört dümen müdürü, üç bölgesel dümen müdürü ve kürekleri çekmekle görevli bir kişiyi çalışmaya teşvik etmek için yeni bir performans gözden geçirme sistemi"

İkinci yarışı yine aynı şirketin takımı bu kez iki kilometre arayla kazanır.

Sonuç:

"Tepesi atan kaybeden şirketin yönetimi, kürekçiyi kovar ve müdürlere sorunun çözümüne olan katkılarından ötürü ikramiye verir."

Bunun ülkelere ait yönetim bilincinin yerine anlatıldığını düşünseydik eğer, sizce bizdeki değerlendirme ne olurdu?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları