"İnancın bıçaklar"

Yayın Tarihi: 24/08/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
İnsanlığı, olumsuz anlamda kuşatan her şey, dönüp başımızın belası oluyor.

Uzun süredir çalıştığım bir makaleden bahsedeceğim önce. Sonrasında ise önemli bir kitaptan. Uluslararası bir şey. Terörün medya üzerinden sıradan insanlara nasıl ulaştığını anlatan bir çalışma. Birçok insanla birlikte sürdürüyorum.

Ne yazık ki, çalışmalar devam derken terör de devam ediyor. Örneğin Türkiye'de birçok örgütle mücadele ediliyor. Yaşanan terör olayları yanı başımızda ve can yakıyor. Terör örgütleri, ülkenin geleceğine terörle yön vermeye çalışıyorlar. Türkiye'de hükümetin direnci ve kararlılığı şimdilik buna engel. Bu kararlılığın devamı önemli. Bu aşamada medyanın da dili çok önemli. Terör örgütleri ile ilgili anlatımlarında çok yönlü özene ihtiyaç var.

Terör, bilinçli veya bilinçsiz medyayı kullanıyor. Medyaya terör haberlerinin yansıması, filtrelenmediği sürece tehlikeli oluyor. Sadece yandaş toplamalarında değil, toplumlara yansıyan korkularla da terör örgütlerinin etkilerini artırıyorlar. Ülkemizde aktif terör olsun olmasın, terör yanı başımızda. Terör her yerde.

Elbette bu konunun da temelinde psikolojik meseleler yatıyor.

İşte bu noktada yeni ve önemli bir eser geldi. Politik psikoloji duayeni olarak bilinen Kıbrıslı Profesör Dr. Vamık. C. Volkan'ın tarihçi Jouni Suistola ile birlikte yazdığı yeni kitabında terörün tarihi ve psikolojisini birlikte konu ediliyor. Volkan kitabının ismini Afrikalı ruhani lider ve Volkan'ın yakından görüştüğü Desmond Tutu'nun 2006'daki bir konuşmasından esinlenilmiş. Tutu'nun, "Din bir bıçak gibi. Onu ekmeği dilimlemek için kullanırsanız iyidir. Onu birinin elini kesmek için kullanırsanız, kötüdür. Ancak şu anda, kendisini Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) olarak adlandıran aşırı dinci cihad grubuna mensup kişiler dini, kafaları kesmek için kullanıyorlar" dediği konuşması inançların terör gibi eğilimlere alet edilmesinin tehlikelerine önemli bir örnek niteliğinde.

Dr. Volkan'ın; "Bir hastanın psikiyatrik tedavisinde nasıl ki onun geçmişini ve çocukluğunu bilmek önemli ise terörün bugünkü durumunu anlamak için de onun geçmişini ve tarihini iyi bilmek gerekir" dediği "Religious Knives" adını taşıyan bu yeni kitap, yakıda Türkçe olarak da karşımıza çıkacak.

*

Bugün, İslam'la akıl almaz bir şekilde aynı cümlede kullanılan terörün, artık İslam'la ilgili olmadığını Birleşmiş Milletler dahi söylüyor. "DEAŞ içinde neredeyse Müslüman yok" diyen BM'ye rağmen, Batı medyasının terörü, İslam kelimesinin yanında kullanmaya devam etmesi de sorgulanması gereken ayrı bir olgudur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları