Bir kısmı hakikat, bir kısmı hokkabaz

Yayın Tarihi: 17/10/17 08:05
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

(…) Bugüne uzanmış olan sözde kehanetler ise, bu okültistlerin yapmak istediği şeyler değildi. Onlar esas olarak felsefik derinlikler çalışmakta ve sonuçlarını paylaşmaktaydılar

Okültizmde bir "hakikat" olduğunu düşünürüm. Ama günümüz okültistlerinin bir kısmının "hokkabaz" olduklarına inanırım.

Okültizm, özellikle geçmiş çağlarda; doğa, evren, tesirler, insan ve evren ilişkileri ve gelecek hakkında aktarılagelen ezoterik tradisyonlar yoluyla edinilmiş derin bilgiler bütünü olarak tanımlanır bilimde. "Bilimde" vurgusunu yapıyorum, çünkü geçmişin en bilinen okültistleri, derin bilgi ve felsefeye dayalı eğitimleri büyük bir doygunluğa ulaşarak, geride bırakmış kişilerdi.

(Burada bir terime daha açıklık getirmeliyim. "Ezoterizm", bir konudaki derin bilgilerin ve sırların, ehil olmayanlardan gizlenerek, bir usta tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesi anlamına gelmektedir).

Sosyal alanda kullanılan adı ile 'gizlibilimler'in (okültizm) kapsadığı alanlar geniştir. Bunların en bilinenlerini, astroloji, kahinlik, maji, teürji, psişürji ve simya diye sıralayabiliriz (bunlara ortak olarak okült çalışmaları deniyor).

Dünya çapında tanınmış okültistler arasında en tanınmış olan aslında Eliphas Levi'dir. Sonra Paracelsus, Papus da en önemlileridir. İlk üçte yer almasa da halk tarafından en çok bilinen ise ünlü kahin Nostradamus'tur.

*

Bu saydığım isimler, basitçe anlanan şekli ile gelecekten haber veren kehanetlerde bulunan insanlar değillerdi. Her biri ilim yapmış, teolojik ve felsefi donanımları tamam olan, dönemin en değerli düşünürleriydiler. Şimdi anladığımız şekli ile eğlence nitelikli fal, astroloji gibi anlatımları yapan kişiler değildiler. Yoğun ve derin meditasyonlarla ve teolojik temelli güçler ile bağlantılı çalışmaların sonucunda kehanet gösteren değil, felsefe derinliğinde algıları açık, suhuletle anlayıp anlatabilme yetileri gelişmiş kişilerdiler.

Bugüne uzanmış olan sözde kehanetler ise, bu okültistlerin yapmak istediği şeyler değildi. Onlar esas olarak felsefik derinlikler çalışmakta ve sonuçlarını paylaşmaktaydılar. Açılan gönül gözleri ile görebildiklerini insanlığın hayrına anlatan kişilerdi.

*

Yazımın başlığı okültistlerin bugünkü durumunu anlatacak gibi duruyor biliyorum ama aslına bakarsanız günümüzde bunu İslam fıkhını anlamış ve gönül vermiş, yıllarını vermiş kişilerde bulabiliriz ancak. Geri kalanları bu kategoriye koyamayız. Bu nedenle başlık öyle olsa da amaç o eleştiriyi yapmak değil. Onları eğlencelik yazılar yazanlar diye düşünebiliriz ancak. Eğlenmek için yakın, hakikati aramak için uzak durmamız bu nedenle şart!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları