Mandela etkisi

Yayın Tarihi: 11/12/17 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bir sabah uyandığınızda, etrafınızdaki her şeyin dün gece uyumadan bıraktığınız şekilde olmadığını, bir gecede herşeyin değişmiş olduğunu görseydiniz ve hayatınız değişmiş şekliyle devam etseydi, hafızanıza mı güvenirdiniz yoksa gördüklerinize mi?

Mesela anneniz dünkü anneniz değil ama öyle bir davranıyor ki, o kendisinin, sizin anneniz olduğundan emin.
Eviniz, odanız, okulunuz, işiniz, herşey değişmiş ve herkes değişmiş. Bir bilim kurgu filmi gibi ama gerçek.

Nasıl hissederdiniz?

***

2010 yılında Fiona Broome adlı bir blogger, bu ismi, yani "Mandela Etkisi" ifadesin, kullanarak kavrama bir isim vermiş oldu. Yoksa bu kavram uzun zamandan beridir vardı. Ama isimsiz olduğundan anlamılı bir bütünlük içinde algılanmıyordu.

Afrika'nın efsane lideri Nelson Mandela'nın, 80'li yıllarda hapisteyken ölme efsanesinden gelen bir durum. 2013 yılının sonlarında kaybettiğimiz Mandela'nın ölüm haberi birçok kişiyi üzerken, milyonlarca kişiyi de şok etmiş. 80'lerde ölmüş olduğu algısı ile donatılmış insanlar, bu "yeni" ölüm haberi ile sarsılmışlardı.

Aslında yıllardır yaşayan Nelson Mandela, dünya nüfusunun çoğu tarafından 1980'li yıllarda hapishanede ölmüş olarak kabul ediliyordu.

"Gerçek Mandela 80'lerde öldü" algısı, "Bu Mandela ise 80'lerde ölen kimdi?" gibi yeni bir problematik ortaya koydu. Ciddi tartışmalar ve kafa karışıklığı yaratan durum Mandela Etkisi, yani Mandela Effect adını aldı.

***

Girişteki paragrafta yazanlar, bu etkinin etkisinde kalmanın en üst seviyesi diyebiliriz.

Siz yaşamadıysanız dahi, dünyada bu durumu yaşayanlar bu etkininin içinde demektirler.

Gerçekte elbette Mandela ölmemişti. Ya da gerçekte bir sabah uyandığınızda değişen bu derece bir şey olmamıştır. Ancak bireyin, bu algı yanılmasını yaşadığı durumlarda tüm his dünyası da alt üst olur ve bu derece yanılgı içinde çırpınır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları