Negatif özgürlük

Yayın Tarihi: 09/04/18 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Bu kavramı felsefeden yola çıkıp anlamaya çalışırsak karşımıza "bireyin başkalarının otoritesine maruz kalmadan özgür olması" tanımı çıkar. Yani kişinin, etkinliğini kimse tarafından karışılmadan özgürce gerçekleştirebileceği düşünülür. Thomas Hobbes'a göre, "özgür bir insan, iradesi dahilindeki yapacaklarına mani olunmayan kişidir."

Isaiah Berlin'in "Two Consepts of Liberty" konferans metinlerinde, negatif ve pozitif özgürlük kavramları değerlendirilirken, politik geleneğe yerleşmiş olmalarına atıfta bulunulur. Berlin'e göre negatif özgürlük konsepti, bir tür özgürlük alanı (yasaların olmadığını) tanımlar.

Temel olarak bu kavram; "kişi ya da grubunun yapabileceği veya olabileceği şeyi diğer kişilerin müdahalesi olmadan yapabilmesi veya olabilmesi için bulunması gereken bölge nedir?" sorusunun cevabını içerir.

Bahsettiğim iki özgürlük kavramı başta Marksizm olmak üzere, sosyalizm ve sosyal demokrasi temellerini inceleyenlerce reddedilir. Gerekçeleri ise, pozitif ve negatif özgürlüğün, uygulamada ayırt edilemez olması ve bir özgürlük türünün diğerinden bağımsız olarak var olamayacağıdır.

*

Kabul görmesi durumunda negatif özgürlüğün korunması için hükümetin veya toplumun pozitif hareketler yapması gerekir ki; bu olmazsa bireyler birbirlerinin özgürlüğünü alması engellenemeyecektir.

"İnsanların özgürlük isteği, otorite ihtiyacı ile nasıl uzlaşır?" gibi bir soru, felsefik olarak kavramların tartışılmasına imkan sağlamaktadır. Filozoflar özgürlük üzerine görüşlerini, otorite, eşitlik ve adalet gibi kesişen kavramlar aracılığı ile vermektedirler. Kişinin içgüdüsel olan vahşi, yırtıcı ve yıkıcı yönlerini bastırmak için güçlü bir otorite gerektiği Thomas Hobbes'in düşüncesidir. "Kalıcı ve sürekli olası anarşi tehditini savurmayı sadece güçlü bir otorite yapabilir." der Hobbes. Bir başka açıdansa, John Locke, insanların genel olarak kötüden fazla iyi olduklarına inanır ve bireysel özgürlük sınırlarının daha geniş bırakılmasının gerekliliğini savundu.

Özetle özgürlükler, üzerinde geliştirmek üzere tartışılması gereken şeylerdir. Ama ülkelerde buna imkan verilirse. Kaldı ki bunun sağlıklı ve etik medya aygıtları ile de tartışılması ve özgürlüklerin geliştirilmesi gerekir. Aydınlık yürüyüşü buna ihtiyaç duyar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları