Kibir kibirdir

Yayın Tarihi: 29/10/18 10:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

Ancak tek kişinin geçebileceği daracık bir sokakta, o bölgenin zengin ve kibirli birisi ile, fakir ama zeki birisi karşılaşırlar. İkisinden birisi kenara çekilmeden geçmeleri mümkün değildir. Durumu farkeden zengin ve kibirli adam, "ben senin gibi bir serserinin önünden çekilip geçmesine izin vermeyecek kadar değerli birisiyim" der.

Fakir adamsa sakin kenara çekilerek, bir sesle, "oysa ben çekilirim" der.

*

Kibirin kendine yardımcı olacak bir açıklaması ya da başka bir taşıyıcı sıfatı yoktur. Kibir kibirdir.

Adına ego, bencillik, kendini beğenmişlik, kendini üstte görme gibi ne derseniz deyin kibir, değerinizi düşüren bir sıfattır.

İslâm bunu 40 ayetle anlatır.

Kibirin şeytana ait bir duygu olduğunu da vurgular.

İşin detaylarına bakarsanız, olayın şeytanla dahi bağ kurdurulacak kadar çirkin bir önemi var.

Bu denli dehşet bir mesele kibir.

*

Oysa, kibirin hakimiyetinden kurtulma, sadece etrafınıza karşı bir tutum değile; kendi dünyanıza ve kalbinize de sağlık getirir.

İnsanlar kendilerine saygı duyulmasını isterler. Bunu hak görürler. Oysa saygıyı hak etme, karşınızdakine ait değil, bizzat kendimize ait bir süreçtir.

Saygı kazanılan bir lütuftur ki, bunu kazanmak bireyin duygusal dünyasındaki kendine güvenin sonucudur. Bu davranışlarına istikrarla yansıdı sürece, davranışların yanında bilgi, deneyim ve görgü ekli durduğu sürece, üzerine de hoşgörü ve iyi niyet yerleşti mi, dünyanın bizlere biçtiği tüm olumsuz kalıpların dışına çıkarız.

Bilgelik buna "erdem" diyor.

*

Yaşamın bitmekte olan bir süreyi temsil ettiğini anlamakla ilgili her şey.

Anlamak isteyene…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları