3 cinayet 4 kahraman

Yayın Tarihi: 29/03/19 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Kimi dönemlerin gerginlikleri, toplumsal negatif bir birikme ile ortaya çıkıyor. Bu birikimlerin sonucunda da dolaylı olarak, sokak karmaşası, depresyonda bir millet hatta boşanmalar ve intiharlar oluşuyor. Doğrudan etki ise meclislerin içine kadar giren şiddet, cinayet gibi olaylar veya isimli kahramanların başına gelenler oluyor.

Örneğin Türkiye'de, sokak karışıklıklarının yaşandığı zamanlar olmuştur. Ne yazık ki darbelerle sonuçlanan bu tür hadiseler tüm toplumu hatta geleceği etkilemiştir. Kaldı ki benzer gergin dönemlerin birinde de 15 Temmuzun hain darbe girişimcileri buna örnektir. Kimi zaman ise hiç istemediğimiz gerginlikler doğrudan meclise yansır. Hatta bir cinayetle…

Türkiye Büyük Millet Meclisi'de bu tür gerginliklerin yansıması ile tarihte 3 cinayet işlenmiştir. Bunların ilki 9 Şubat 1925 yılında yaşanmıştı.

Afyon milletvekili Kel Ali lakaplı Ali Çetinkaya ile Ardahan milletvekili Deli lakaplı Halit Paşa arasında tartışma çıkmış,nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla (ki Halit Paşaya göre ateş eden Rize Milletvekili Fuat Bey'di) öldürülmüştü. "O günlerin şartları gereği" cinayet kapatılmıştı. Halkın demokrasisinin simgesi TBMM'de ikinci cinayet ise 29 Mart 1989 yılına rastlar. 1989 seçimlerinin üç gün sonrasında çıkan tartışmada Bağımsız Siirt Milletvekili Zeki Çeliker ile ANAP milletvekili İdris Arıkanı ayırmak için araya giren Siirt Milletvekili Abdulrezzak Ceylan öldürülmüştü. Ceylanı öldüren kurşun Arıkan'ın silahından çıkmıştı. Üçüncü cinayet ise 31 Ocak 2001 tarihinde işlendi. Dönemin koalisyon hükümeti (DSP-MHP-ANAP) işbaşındayken muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında kürsü işgali sırasında çıkan kavgada, İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu ile Osmaniye Milletvekili Mehmet Kundakçı arasında kalan DYP Şanlıurfa milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, başına isabet eden yumruklar sonucu hayatını kaybetmişti.

Kimi gerginlikler bu şekilde toplumsal kayıplarla sonuçlanıyor demiştim.

Bir de isimli kahramanlar var.

Kendi dönemlerinde onların başına gelenler, tüm bir ülkeyi derin bir sessizliğe ama beraberinde sağduyuya yöneltir. Ancak bu sonucun olması için bu isimli kahramanların hayatı kararır.

Nasıl ki bugün 1989 yılındaTBMM'de öldürülen DYP Siirt Milletvekili Abdülrezzak Ceylan'ın ölüm yıldönümü ise, bahsettiğim isimli kahramanların başında gelen büyük usta Nazım Hikmet'in de 1938 yılında Harp Okulu Mahkemesi tarafından 28 yıl hapis cezasına çarptırılmasının yıl dönümü.

Bu tür hadiseler hatırlanmalı. Unutturulmamalı.

Çünkü unutulmaları tarihin tecrübe yerine omuzlarımızda yük olması demektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları