"Film Noir" veya "Neo Film Noir" yazısı

Yayın Tarihi: 19/07/19 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Fransız eleştirmenlerin, gotik İngiliz romanlarını tanımlamak için kullandıkları "roman noir" teriminden yola çıkarak, Amerikan gerilim filmlerinin özel bir türüne verdikleri isim diye karşımıza çıkar Kara Film (Film Noir). Aslında faşist Fransız düşüncenin devamı gibi bir kendilerini ayırma hesabıdır tarihte.

Bu filmlerintemel olarak beslendiği ilk kaynak, 1930'lu yılları kapsayan"Büyük Bunalım" sonucu ortaya çıkan kıtlık ve ekonomik sıfırlanma sürecinde sokakta oluşan olayların yansıması şeklinde oluşmuş dedektif-polisiye romanları.2. Dünya Savaşı'nın ardından gelen, oluşan Soğuk Savaş yılları Amerika için paranoya yıllarıdır. Savaş sonrasında Amerika'ya göçen Alman kökenli dışavurumcu yönetmenler de buna yakın karamsar sinema dillerini Hollywood'a yansıtmış hatta etkilemiştir.

Tüm bu içerikleri taşıyan filmler karşımıza,cinayet ve entrika dolu ilişkiler ve ağa çeken "femme fatale" güzel kadınlardan oluşan filmlerdir. Türün başyapıtlarından bazıları Sunset Bulvarı (Sunset Boulevard), Büyük Uyku (Big Sleep) ve Çifte Tazminat (Double Indemnity) gösterilebilir. İzlemediyseniz her üçü de Film Noir (Kara Film) türünü anlamanın kılavuzu gibidirler.

Film noir, dönemiolan30'lar, 40'lar ve 50'leretakılıp kalmamıştır. Günümüzde de halen bir çok yönetmen film-noir'ın alt yapısından yararlanmakta ve türün göstergelerini yeniden anlamlandırmaktadırlar.

Elbette günümüz sinemasında çekilen Kara Film'ler temel aldıkları tarihi tür dışında birçok farklılık gösterirler. Kara Film türünün bugününe baktığımızda müthiş birkaç filmden bahsedilebilir. Bunlar Bıçak Sırtı (Blade Runner), U Dönüşü (U-Turn), Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs), Ucuz Roman (Pulp Fiction) ve Gizemli Şehir (Dark City) gibi baş yapıtlardır.

Günümüzde Kara Film'in temel kodlarını içeriğinde barındıran çalışmalar "Yeni Kara Film" (Neo Film Noir) olarak isimlendirilebilir.

Kara Film bize bir dönemin toplumsal düşün dünyasını da göstermekte olup, bunun sinema sanatına önemli katkıları olduğunu vurgulamalıyım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları