Ele alınan sorunlar, varılan noktalar…

Yayın Tarihi: 28/04/18 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Memleketteki sistemin sorunları yüksek sesle konuşulmaya başlayalı uzun zaman oldu. Sistemin bir bütün olarak var olan yapısının ne kadar sürdürülebilir bir yapıda olduğu yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bu tartışılan aslında biz ve bizim geleceğimizdir. Önemli şeyler tartışıyoruz yani… Bizim için ve bize göre…

Devlet yapısı, kamu yönetimi anlayışı, yerel yönetimlerin sorunları, derken sorunlara çare aramak için hep bir elden düşünür olduk. Baktık ki çözüm bulamadık daha bir derinden düşünür olduk. Sorunların kendi kendine çözülemeyeceğini de göz önünde bulundurursak…Düşünmek iyidir elbette…

Düşünmek sorunlara çözüm olmasa da yol gösterici niteliktedir. Sorunu gündemde tutar… Halı altı yapılmasını engeller…

Toplum olarak düşünüp de üzerinde hemfikir olduğumuz konular vardır. Daha iyi bir sistem konusunda…mesela…

Üzerinde hemfikir olmadığımız konular da bulunuyor elbette…Kıbrıs sorunu gibi… Ama adından da belli "sorun"! Üzerinde tam olarak bir fikir birliğine varılamaması sanırım kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda toplumsal liderdik devreye girer…

Lider toplumu gitmesi gereken yöne doğru yönlendirir. Bir amaç ve hedef etrafında toplar ve toparlar…

Toplum, ele alınması gereken sorunu anında tespit eder. Benim memleketimde böyledir en azından… Toplum olarak hislerimiz güçlüdür diyelim. Aslında sorunu ilk önce toplumun hissetmesi de doğaldır. Çünkü sorunlar yumağı ile yüzleşen ilk kademe burasıdır. Yönetici aslında toplumun ne istediğini bilir.

Hislerinden dolayı değil, sorun ortaya çıkmaya başladığı an halk yüksek sesle sorunu dile getirmeye başlamıştır bile…

Sorunlar çözüle çözüle yola devam edilirse varılan nokta herkesi mutlu eder. Sorunların çözümü sistemden kaynaklıysa ve kolay kolay yöneticiler tarafından çözülemiyorsa…Bu kez sistem tartışılmaya başlar… Sistemleri tartışmak iyidir.

Hangi sistemin bize daha uygun olduğunu aramak ve araştırmak… Ama bu arayışta bir başkasına ait bir sistemin bize uygunluğu tartışılmamalı…

Bize uygun sistem aranmalı. Veya mevcut sistemin nasıl düzeltilebileceği konuşulmalı. Ben örneklerle açıklayarak devam etmek isterim… Dünyanın en iyi başbakanını bize başbakan yapsak olur mu hiç? Olmaz elbette…

Bir kere bize ait değil, bizden değil…

Toplumsal, kültürel vb. hiçbir yapımızın içinden değil… Bir başkasının en güzel elbisesi bize olur mu mesela… İlle de bir tadilat ister…

üstümüze uygun olsun diye… Bana sorarsanız sistemler de tıpkı bunlar gibi bize özel olmalıdırlar. Bizim sorunlarımıza merhem olacak…

Bizi anlayacak…

Bizim sosyal, ekonomik ve kültürel beklentilerimizi karşılayacak…

Bir kez toplum bir sorunu ele almışsa, ele alınan sorunlar için varılması gereken noktalar var demektir. Sistem konusu tartışmaya açılmışsa, ele alınmaya, çözene kadar uğraşmaya değer demektir.

Bir sorun bir kez toplum tarafından ele alınmışsa, sonuca er ya da geç varılacak demektir. Önemli olan sonuca giderken el birliğiyle, görüş birliğiyle bir bütün olarak gitmektir. Toplum olarak hemfikir olduğumuz konular arasına sistemleri de eklemek gerekir derim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları