Plan da neymiş...

Yayın Tarihi: 10/06/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Plansız kentin sorunları çok olur. Buna rağmen plan yapmayız, yapamayız… Yapsak da uygulamayız… Uygulamada sorunlar yaşarız… Uygulama araçları yaratmak için çaba da harcamayız. Uygular gibi yaparız da, iş bizim mülkiyetimiz ile ilişkilendirilirse karşı çıkarız… Plan da neymiş… Şimdi kentsel planlamamın önemini anlatmak isterdim ama nasıl olsa kişisel menfaatlerimize dokunur diye bilinir ya hiç kimsenin huzurunu bozmak istemem. İşte aynen böyle, plan kişisel menfaatlerimize dokunacak diye yıllardır istenmiyor. Bunun sonucu olarak da konutlarımız plansız yapılaştı, aldırmadık… kent merkezlerinde sorunlar yaşandı, aldırmadık… ulaşım sorunları boyumuzu aştı, aldırmadık…altyapı sorunları, işgünü sorunları, çevre kirliliği, toplumsal mutsuzluk derken biz hiç mi hiç oralı olmadık… plansızlık nedeni ile yönetimde hatalı kararlar alındı, sosyal, ekonomik düzensizlikler yaşandı, tarım alanları yerleşim alanlarına dönüştü, biz umursamadık… Umursasaydık plan yapardık… Canı gönülden plan yaptık da neden tam olarak uygulayamadık…Plan da neymiş mi dedik… Demişsek işte bu nedenle bu hale geldik.

Kentsel planlama konusu açıldıkça benim de konuşasım tutar… Saatlerce anlatırım da hiç usanmam… Planlama değerlidir…değerini bilene… Benim memleketimde planlamanın değeri hiç bilinmemiştir. Kalkınma planı da neymiş… Ülkesel Fizik Plan bin bir zorluklarla hazırlanmış… Emirname var ya kentsel plana ihtiyaç mı varmış? Var elbette var… Lefkoşa İmar Planı, Girne / Çatalköy planı derken… Karpaz, Bafra…yine plansız… Hazırlıklar var imar planları için…Mağusa/ İskele/Yeniboğaziçi, Lefke, Dikmen, Mehmetçik hep plan hazırlığında… Hazırlıklar iyiye işaret, bir de hazırlanan planlar uygulansa ne de güzel olacak… Yok haklısınız amacım moral bozmak veya hazırlanan planların uygulanmayacağını ima etmek değildir. Uyulmasının önemi üzerine dikkat çekmeye çalışıyorum. Bir kez inandık mı planlamaya toplumsal menfaatin önemini göreceğiz. Bireysel değil toplumsal kazançlar elde edeceğiz…

Her konuda olmazsa olmazlarımız siyasetçilerimiz… elbette bu konunun da tam ortasında yer alıyorlar… Planlamada siyasal irade, konunun en temel noktasıdır. Plancının bir bir emek ile hazırladığı planın yürürlüğe konması ve uygulanması noktasındaki irade, siyasal irade ile bire bir ilişkilidir. Bu nedenle sorumluluk halka da yayılmaktadır. Halk siyasetçi üzerinde planlama konusunda olumsuz bir baskı kurarsa,…siyasal irade hiçbir zaman planlamanın arkasında güçlü bir şekilde duramaz…Dahası planlamadan kaçınır. Şimdi planlama konusunda planlama makamına düşen sorumluluklar bir yana, belediyelerimize de büyük sorumluluklar düşmektedir. Bir seçim sloganı da planlı kentleşme olsa…mesela…ama en gerçekçisinden uygulamaya geçecek olan şekliyle…topluma toplum menfaati anlatılsa… Bana sorarsanız 2018 yılının yerel seçimlerinde en önemli slogan "planlı kentlerde planlı gelişme" olurdu… Kırsal belediyecilikte de "kırsal kalkınma"… Planlamanın önemini bilene…kenti yönetene, yönetebilene…plan da neymiş dememek için planları görme vaktidir…en yerelinden…Şimdi planlama makamı belediyeler değildir noktasına vurgu yapmak yerinde olmaz…çünkü bu işlerde işbirliği kaçınılmazdır. Planlama değerini bilene…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları