Engelleyemeyiz ama yönetiriz

Yayın Tarihi: 06/12/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Engelleyemeyiz ama yönetiriz

Afeti yönetmek zordur derler… Afet bu… Acil durum. Beklenmedikse, hazırlıksız… Daha da zordur… Doğanın şakası yoktur… Kimi der ki, doğa, kendine yapılanlardan dolayı intikam alır… Kimi bilimsel olarak açıklar… Nedeni ne isterse olsun… Sonucu zorludur… Zordur.

Afet yönetilir mi? Afet olmadan önce engellenir mi? Engellemeye henüz gücümüz yetmiyor… Bazen bir uyarıyı iyi dinlemek gerek… Teknoloji ne kadar yardımcı olur bize? Afet olur biter de, biz ondan sonra bir yönetim telaşına düşeriz…

Afetler… Doğal afetler, doğal olmayan afetler… Doğal afet, deprem, sel, çığ, fırtına, tusunami vb… Doğal… Doğal olmayan afet… İnsan eliyle, insan hataları veya kazaları neticesinde olan afetler… Gider de gider…

Afet tanımlanırken, üç önemli safhası olduğu unutulmamalıdır. Afet öncesi, afet anı, afet sonrası… Afet bir andan ibaret değildir… Aslında bu ayrımı beşe hatta yediye ayırmak da mümkündür… Ama bu ilk üçünü yönetsek… Yönetebilsek… İnsanlık en az zarar ile afeti atlatmış olur… Ne de olsa afeti durdurma şansımız yok…

Afet öncesinde üzerimize düşen görevler vardır… Oluşabilecek afetten toplumun en az hasarı görmesi için gerekli her türlü teknik, teknolojik, bilimsel, yönetsel ve yasal önlemlerin afetten önce alınması… Gerekmektedir.

İlk yardım, toparlanma ve iyileştirme çalışmalarının en hızlı şekilde yapılabilmesi için gerekli ortamın hazırlanması… Halkın bilinçlendirilmesi, eğitilmesi… Gerekli altyapının oluşturulması… Afet anında gerekli organizasyon ve koordinasyonun sağlanabilmesi… Kurumlar arasında iş birliği sağlamak ve kaynakları etkin olarak kullanabilmek için… Gerekli örgütsel yapıyı kurmak gerekmektedir. Kaynakların etkin olarak kullanılması gerekmektedir… Bunları düşünmek, istemekle olmaz… Uygulamak da gerekmektedir.

Kısacası afet yönetiminde, afet anını yönetebilmek için, afet öncesinde büyük bir organizasyon ve hazırlık gerekir… Dahası afet sonrası oluşacak konuların çözümü gündeme gelecektir… Bu işler afet olsun da bakarız konusu değildir… Olamaz da…

Afet sonrasında, "kriz masası" en çok kulakları çınlatılan kavramdır… Bu masa hep merak konusudur… Yerel yönetimler, merkezi yönetim ve diğer ilgili kurumların afet konusunda yetki, görev ve sorumlulukları önceden belirlenmeli ki… Afet anında bir yetki karmaşası yaşanmasın… Acil durumlarda acil müdahale edilebilsin…

Şimdi bana sorarsanız… Afeti engelleyemeyiz ama yönetiriz… İstersek yönetebiliriz… Belki sıfır zarar ile kurtulamayız ama… En az hasar ile atlatırız… Afet öncesi bu nedenle çok değerli ve kıymetli…

Afet anı… Büyük bir koordinasyon gerekliliği… Büyük bir sınav… Afet anı, sonrası büyük bir mücadele… Sonrası başarılabilindiği kadar iyileştirme ve toparlanma…

Bazen de afet olmadan olmuş gibi olur… Altyapı bozuk olur, üst yapı da kaldıramaz… En ufak bir sorunda, sorun çığ gibi büyür… Biz da altında kalırız… Engelleyemiyoruz bari yönetelim…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları