Türk Maarif Koleji'ne dokunmayınız

Yayın Tarihi: 31/05/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Türk Maarif Koleji, Kıbrıs Türk halkının içinden çıkmış…

Kıbrıs Türk Halkının yaşadığı tüm zorlukları yaşamış…

Büyük bir çınar, bir tarihtir…

TMK'nın tarihine biraz bakarsak…

1963 yılında toplumlararası çatışmaların başlamasıyla, Rum kesiminde, İngiliz okulunda okuyan Kıbrıslı Türk öğrenciler için zorluklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bundan dolayı da 27 Ocak 1964'de, zamanın İngiliz Okulunda öğretmenlik yapan Hasan Nevzat , Behzat Gürsel ve Mahmut İslamoğlu tarafından "Köşklüçitlik İngiliz Okulu" kurulmuştur.

Velilerin ve öğretmenlerin büyük özverileri ile, kısa sürede büyük bir talep görmüştür. Fakat o zamanın ekonomik şartları yüzünden "İngiliz Okulu" adıyla Maarif Dairesine devredilmiştir. 1974 Barış Harekâtından sonra da bugünkü adı olan "Türk Maarif Koleji" adını almıştır.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinde akademisyen olarak çalışan, finans sektöründe üst düzey yöneticilik yapan birçok TMK mezunu var.

Zamanında 27 kişilik sınıfta, 26 kişisi, ÖSS'de TIP Fakultesini kazanma başarısını göstermiştir.

Kıbrıs Türk Siyasetinde, İş Hayatında, çok başarılı kişiler yine bu okuldan mezundurlar...

Son günlerde yine, TMK hakkında üzücü, üzücü olduğu kadar da yanlış düşünceler var…

Yok 10-11 yaşındakı çocuklar yarış atı gibi Kolejlere hazırlanıyormuş...

Yok sadece belli statüdeki kişilerin çocukları bu okulla girebiliyormuş gibi…

Bunlar gibi birçok düşünce var TMK hakkında ve bundan dolayı da sınav sistemi kaldırılsın, hatta Kolejler kapatılsın gibi düşünceler konuşulmakta.

Çocukların 10-11 yaşlarında, sınava sokulmasının ve bu sınav stresinin, kazanana ayrı, kaybedene ayrı psikolojik sıkıntılar yaşatabileceğini kabul etmem gerek…

Ben de bir TMK mezunuyum, kızım da şu anda TMK'da eğitimini sürdürmektedir.

Bizim zamanımızda, şimdiki kadar büyük bir yarış veya heyecan yoktu Kolej sınavları için.

Mutlaka kazanmak için uğraş vardı fakat kaybeden açısından çok büyük bir sorun yoktu.

Bunun nedeni de, gerek 20 Temmuz Lisesinin, gerek LTL'nin, gerekse de diğer devlet okullarının eğitim kalitelerinin oldukça iyi olmasıydı. Özellikle de Türkiye'de eğitim almak isteyen, o zaman ÖSS denilen sınavda, 20 Temmuz Lisesi ve LTL öğrencilerinin çok büyük başarıları vardı.

Zaten TMK'nın kuruluş amacı, özellikle İngiltere'de eğitim veren üniversitelerde okumak isteyen öğrencilere yönelik eğitim vermesiydi. Zaman içerisinde arz-talep dengesinden dolayı da Türkiye üniversitelerine de öğrenci göndermeye başlamıştır.

Sonuç olarak eskiden ailelerin ve öğrencilerin çok başarılı alternatifleri vardı. Bundan dolayı da, bu sınav süreci hem aileler hem de çocuklar için bu kadar stresli değildi.

Bunun yanında da, aileler için diğer büyük bir stres de, TMK standardında eğitim veren diğer Kolejlerin hepsinin özel olması ve yıllık eğitim ücretlerinin de çok yüksek olmasıdır.

Yani bizim devletimiz, bizim eğitim bakanlığımız, bu çocuklara, bu ailelere, sosyal devletin yapması gereken, kaliteli eğitimi, talebe göre İngilizce eğitimi veremiyor diye...

Bu eğitimi sadece TMK verebiliyor, diğer okullar bu standartta değiller diye...

Yalnızca TMK, öğrencilerine çok iyi bir eğitim yanında, bir "kültür" kazandırıyor ve diğer devlet okulları bunu yapamıyor diye...

TMK'yı da kapayalım, onu da diğer okulların standardına indirelim…

Bu mudur yani sadece önerebileceğiniz…

Neden 20 Temmuz Lisesini eski parlak günlerine çıkarmayı konuşmuyorsunuz...

Neden Lefkoşa Türk Lisesini, ÖSS'de en başarılı liseler arasına sokmak için önerilerde, çalışmalara bulunmuyorsunuz...

Neden?

TMK'yı onların standardına indirmeye çalışıyorsunuz...

Neden?

TMK'nin öğrencilerine verdiği "kültürü" ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz...

Bu "kültür" sadece eğitim ile verilen bir şey değildir...

Neden?

Ve siz ahkâm kesenler, bu işin içinde olanlar, çalışıp, uğraşıp, Kolejlere talebi nasıl azaltırımı düşünürken, diğer okullara talebi nasıl yükseltirimi düşünmüyorsunuz...

Ailelerin ekonomik sıkıntaları ve psikolojik durumları üzerinden, popülist söylemler yapıyorsunuz...

Benim zamanımda da, şu anda kızımın sınıfında da, Kıbrıs'ın en ücra köylerinden gelen çocuklar vardı, hatta benim zamanımda tek Lefkoşa Kolej olduğu için, Mağusa'nın , Güzelyurt'un, Girne'nin köylerinden geliyorlardı bu çocuklar…

Şimdi kızımın sınıfında daköylerden gelen, düşük gelirli birçok öğrenci var...

Yani sizin dediğiniz o sınıf farkı da yok...

Sınıf farkı arıyorsanız "Özel" kolejlere gidin ve bir bakın...

Siz diğer devlet okullarının standardını yükselttiğiniz, o okullarda okuyanlara, okullarının aidiyet duygusunu aşıladığınız gün...

Siz o okulların öğretmenlerini iyi eğittiğiniz, denetlediğiniz, o okulları da istenilen, talep edilen seviyelere çıkarttığınuz gün...

Kolejlere talep düşecek, kaybedenler yıkılmayacak, belki de kolej sınavına girmeye gerek göremeyecek çocuklar, çünkü diğer liseler, belki de meslek liseleri onları mutlu edecek, tatmin edecektir.

Kolaya kaçmayın…

Kimse size kolejleri kapatmanıza izin vermez…

Bırakın popülizmi…

Çalışın sayın eğitimcilerim, çalışın ve diğer Liseleri, Kolejlerin seviyesine çıkarın…

Kolejlerimize kimseyi dokundurtmayız…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Serhan AKTUNÇ yazıları