İskoçya gibi

Yayın Tarihi: 06/01/14 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Avrupa'nın Kuzey Batısı'nda ciddi bir tartışma ve hatırı sayılır bir hareketlilik var.

Bu hareketliliği biraz Kıbrıs sorununa benzetirken, benzemeyen yönleri bir o kadar çok.

İskoçya'ın bağımsızlık referandumundan bahsediyorum.

İskoçya yüz yıllardır kurduğu, Cesur Yürek filminden hepimizin aşina olduğu bağımsızlık rüyasına kavuşmak için adım adım gidiyor.

Tabi tartışma konuları birbiri ardına geliyor.

İskoçlar, Birleşik Krallık'tan ayrılırsa ve bağımsız bir ülke olursa ne olacak soruları sorulmaya başlandı.

Küçük sorular arasında İskoçya Ulusal Marşı ne olacak varken, büyükler arasında Kuzey Denizi'ndeki petrol yataklarından elde edilen gelir kime gidecek veya İskoçya bunca yıldrı içerisinde olduğu Avrupa Birliği'ne bağımsız İskoçya olarak otomatik üye mi olacak yoksa yeninde sıfırdan üyelik görüşmelerine mi başlayacak.

İskoçya birinci Bakanı Salmond, otomatik üyelik gerçekleşeceğini söylese de, İspanyol Başbakanı, Katalanların bağımsızlık heveslerine körükleyeceği için, İskoçya tartışmalarına dahil olmuş ve otomatik üyeliğin söz konusu olamayacağını söylemiş.

Tabi AB üyeliğinin yansıra NATO üyeliği de tartışma konusu. Birleşik Krallığı'n nükleer kapasitesinin önemli bir kısmı İskoç topraklarında konuşlandığı için o da ayrı bir sorun olarak orada duruyor. İngiltere Başbakanı Yeni Yıl mesajında herhalde başka nedenlerin yanı sıra bu nedenlerden dolayı da İskoç halkına seslenerek, "Kalmanızı istiyoruz" demiştir.

İskoçya ile ilgili haberler özel olarak ilgimi çektiği için takip ediyorum bu aralar.

Kudret Özersay'ın bugünkü gazetemize verdiği söyleşide, "ezber bozan politikalardan" bahsedince aklıma geldi birden İskoçya bağımsızlık için, 16 yaşındakilerin dahi oy kullanacağı bir referandumu Eylül 2014'te yapıyor.

Ve büyük bir ihtimalle SNP (İskoç Ulusal Partisi)nin artan popülaritesi ve trend nedeni ile bağımsızlık yönünde tercih kullanacak.

Bizde neden bunun gibi formüller üzerinde durulmuyor, diye düşünmeden edemiyor insan.

Evet 1983'te Anayasa ile ilgili bir referandum yapmıştık ama o zamanlar halk olarak dahi kabul edilen bir statümüz yoktu. Şimdilerde 2004 referandumu uluslararası alanda kabul edildiği için durum biraz farklı.

Bağımsızlık için bir referandum yaparız ya da görüşmelerin devamı için. Fark etmez.

En azında birileri bu halkın ne istediğini sorar da göreve gelen Cumhurbaşkanlarının siyasi görüşlerine göre Kıbrıs Türk halkının istedikleri belirlenmez.

Kendilerine doğrudan sorulur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları