Mülkiyeti zaten dövizden dolayı kaybediyoruz

Yayın Tarihi: 15/08/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Türkiye'de Ahmet Necdet Sezer Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa'yı fırlattığı zaman Türk lirası yerleri süpürmüş, dövizle dönen KKTC bedbaht olmuştu.

Zaman içerisinde Türkiye'de yaşanan her gelişme bizim cebimizdeki parayı ile borç miktarımızı tayin etmiştir.

Ak Parti tek başına iktidara geldi. İstikrarsızlığın yerin stabil ve büyüyen bir ekonomi aldı. 1 Dolar üzerinde 6 sıfır atılmış Türk Lirası ya da o zamanki adıyla YTL neredeyse denk değere ulaşmıştı.

1 ABD Doları, 1 TL civarlarına yaklaşmıştı.

Çok mutluyduk.

Borcumuz stabil kalmış alım gücümüz yerindeydi.

Sonra bir şeyler değişti.

Örneğin Gezi olayları patlak verdi.

Bir yandan "Diren Gezi" diye slogan atarken insanların gözü yükselen döviz fiyatındaydı. Gezi olayları devam etti, Dolar, Euro ve Sterlin tavan yaptı.

Olaylar yatıştı, döviz eski yerine gelmedi ama biraz düştü ve sükunetini bir süre daha korudu.

Sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri geldi Türkiye'nin Erdoğan seçilir mi ilk turdan seçilemez mi endişesi yine ceplerimizdeki parayı azalttı.

İlk turdan seçildi sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan kim olacak sorularının yarattığı belirsizlik dövizi biraz daha yükseltti.

Hemen akabinde gelen Genel Seçimler ve HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği, dolayısıyla Türkiye'nin tek parti iktidarı dönemine veda edip etmeyeceği tedirginliği içerisinde döviz yine acayip bir seyir aldı. HDP Barajı geçince koalisyonun K'si konuşulmaya başlanınca döviz yine alıp başını gitti.

45 gün boyunca insanlar Ak Parti-CHP koalisyonu fikrine alışmaya başladığı sıralarda, İŞİD, DHKP-C ve PKK terör eylemleri ile birlikte gelen şehit haberleri derhal huzur ortamının bozulması olarak algılandı ve döviz yine sapıttı.

Önceki gün Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu birbirlerine övgüler düzerek, insanları alıştıra alıştıra herhangi bir koalisyon hükümetinin iki parti arasında kurulamayacağını açıkladıktan sonra Dolar, Sterlin ve Euro rekorlar kırdı.

Seçimin S'si zaten her şeye yetti ve cebimizdeki para bir anda biraz daha azalırken, borcumuz da arttı.

Dikkat ettiyseniz bu saydığım gelişmelerin hiçbiri Kuzey Kıbrıs türk Cumhuriyeti'nde yaşanmadı.

Bizimle Türkiye ile olan ilişkilerimiz haricinde bir bağı yok.

Ama bizi doğrudan hatta Türkiye'deki sıradan vatandaştan daha fazla etkiliyor.

Bizdeki aklı evveller Türkiye'deki gibi dövizle ilgili işlemlerde vatandaşı koruyan yöntemler geliştirmediğinden de kaynaklanıyor tabi bu durum ancak türkiye'nin para birimini kullanırsanız, orada piyasayı etkileyen olayları sizi daha fazla etkiliyor.

Şimdilerde bir mülkiyet meselesi var gündemde.

Hesaplıyorum, sonra bir daha hesaplıyorum. Evimi satın almak üzere borçlandığımdaki sterlin kuru ile bugünkü aynı olsa evimin mülkiyeti şimdiye kadar çoktan bana geçmiş olurdu. Yani borcu çoktan bitmiş olur ve banka ile ortaklığım da sona ermiş olacaktı.

Bir çözüme ulaşmaz ve stabil bir para birimine geçmez isek, zaten hepimiz artan döviz karşısında mülklerimizden, yani mülkiyetimizden borcumuzu ödeyemediğimiz için olacağız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları