Otomobil plakası barışı

Yayın Tarihi: 24/12/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Gazetecilikte şaşa ve sansasyon önemlidir. Başlık atarken yaratıcı olmak haberi okutmak açısından hayatidir.

Basın tarihinde çok güzel başlıklar atılmış, haberin, haber değeri açısından önemine bakılmaksızın okutulmasına neden olmuştur. Hatta, haber sıradan bir olayı anlatsa bile başlık o kadar zekice ve yaratıcı olur ki, "ne güzel haber" dedirtir.

Örnek. Karl Marks'ın fotomodel olan üçüncü kuşak torunu Katherina Marx, 90'lı yılların başında İstanbul'a gelir. Marx'ın hayranlık uyandıran güzelliği gazete başlıklarına "İnsanın Marksist olası geliyor" şeklinde yansıdı.

Aynı şekilde, Türkiye'de yapılan seçimler için Japonya'nın Tokyo kentinde kurulan sandıkların başında oy kullanmak için sıra bekleyen Türk seçmenler birbirlerine girince bir gazete, "Türkvando" diye başlık atınca, haberi ister istemez okursunuz.

Başlamışken bir örnek daha verelim ve konuya geçelim.

Dainel Craig James Bond rolünü alıp ilk filmini çekmeye hazırladığı sırada, Türkiye'ye bir ziyaret planlanıyor. Ziyareti öncesi Türkiye'de bir bomba patlıyor. Craig ise can güvenliği gerekçesiyle İstanbul'a yapacağı ziyaretini iptal ediyor. Sanırım Vatan Gazetesi'ydi. Atılan başlık: "00 Yemedi"

Bir de zorlama işler var.

Haberde olmayan bir unsuru, zorlama yöntemlerle başlığa yerleştirip haberi okutma çabaları var.

Böyle haberi yapan, ya da daha doğru bir ifadeyle başlığı atan, okuyucunun zekasıyla dalga geçer pozisyonuna düşerken, komik de olur.

Bunun bir örneğini yaşadık geçen gün.

Büyük bir şaşa ile KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda bir sembol değişimi yaşandığı ile ilgili bir haber duyuruları yapıldı bir gün önceden.

Biz de sandık ki, zaten semboller konusunda sürekli gerginlik yaşayan Cumhurbaşkanlığı'nın yabancı ziyaretçileri rahatlatmak açısından bir düzenleme getirdiğini düşündük.

Halbuki haber ortaya çıkınca, sadece vaziyetin öyle olmadığını anladığımızla kalmadık, tamamen zorlama ve haberde olmayan bir anlamı habere yüklemeye çalışan bir başlıkla da karşılaştık.

"Akıncı'dan barış mesajlı resmi plaka"

Otomobil Plakasının barış mesajı verenini ilk kez duymuş olmakla birlikte, barış vurgusunun resmi logodaki zeytin dalları ile verildiğini haberden biraz zorlama ile anlıyorum.

Yani barış mesajı veren zeytin dalı ise bu yeni bir şey değil ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tüm resmi amblemlerinde bu zeytin dalları bulunuyor.

Habere, "Akıncı, plakasından KKTC ibaresini kaldırdı" diye bir başlık atmış olsaydı, anlardım. Ya da, Türkiye Cumhurbaşkanlığı'nın resmi makam aracında kullanılan Cumhurbaşkanlığı forsu gibi bir uygulamaya geçildiği için, "Akıncı'nın Plakası Erdoğan'ınkine benzedi" denseydi yine yerdik. Hatta, Rum Yönetimi Lideri Anastasiades'in makam aracında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi amblemi bulunurken, kendisinin KKTCB yazılı plakayı değiştirip modern ve eşitliğe işaret eden bir tavırla ambleme geçmesini, "Akıncı'dan plaka eşitliği" gibi bir başlık yine kurtarırdı.

Ha, amaç habercilik yapmak değil de barış fetişistlerinin fantezilerini zenginleştirmek ve bir otomobil plakası değişikliği ile barış mesajı verilebileceğine inananları mutlu etmekse, mesele yok.

Ancak plakayı değiştirme talimatı veren ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın kurumsal kimliğine yatırım yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, barış mesajı vermek için plakayı değiştirmediği açık.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları