Şu uğursuz maaş...

Yayın Tarihi: 27/12/15 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Şimdiye kadar hiç almadığım için bilmem ama bu on üçüncü maaş, çok da hayırlı ve uğurlu bir maaş değil galiba.

Her maliye bakanının korkulu rüyası, alanın da önceden güvenerek plan yaptığı sonra da ödendiydi ödenmediydi diyerek gerginlik yaşadığı bir maaş.

Maaşın uğursuzu olur mu? Diyeceksiniz. Olmaz tabi, 1'den 12'ye kadar olanlar da bir sıkıntı yok ama bu on üçüncü adı gibi hayra alamet değil.

Düşünsenize çok katlı binalarda 13'üncü kat yok.

Otellerde 13 numaralı oda yok.

Uçaklar, 13 numaralı bir koltuk sırası koymuyorlar.

Ama 13'üncü maaş diye her yıl gazetelerimize konu olan, toplumda ciddi bir gerginlik yaratan bir olay var.

Evet 13 rakamının uğursuzluğu ile ilgili kesinleşmiş bir veri yok ama yine de uğursuzluğuna inanıldığı halde neden 13'üncü maaş diye ısrar ederiz bilemem. Ya bunu kutsal rakam olan 12'ye indirgemek, ya da bir zamanlar seçim öncesi yapıldığı gibi 14'e çıkarmak lazım galiba.

14'e çıkarmak zor gibi görünüyor, 13'ü ödeyemeyen 14'ü hiç ödeyemez. Bir de 14'ü ödeyebilmek için yine 13'ü ödemek, ondan sonra 14'e geçmek lazım. O yüzden 12 bence iyi.

12 iyi bir rakam. Bir düzine.

Matematiksel olarak da hem 3'e, 2'ye, 4'e hatta 6'ya bölünebilme özelliği taşıdığı için herhangi bir hesap zorluğuna da neden olmaz.

İçine 12 şişe girebilen bir bira kasasını düşünün. Bir tane şişe eksilttiğinde bir sıkıntı çıkmaz ama bir şişe ekleyip kasaya 13 şişe yerleştirmek isterseniz büyük sorun. Şişenin gireceği yer kalmadığı gibi, kasaların üst üste bir nizam içerisinde dizilmesine olanağı ortadan kalkar. Bira kasası istiflenmesi dünyasında kaos çıkar.

Avrupa Birliği'nin bayrağında 12 yıldız olmasının bir anlamı vardır elbet. 13 değil de 12'de durmuşlar, üye sayısı 28'e ulaşmasına karşın.

İsa ve 11 havarisi masaya oturup akşam yemeğinde bir araya gelirken,masaya gelen 13'üncü kişi İsa'ya ihanet eden havari değil miydi?

Dar ağaçlarına çıkmak için idam edilecek mahkumun 13 basamak çıktığı da bilinen bir gelenek olduğuna göre, neden hala 13'te ısrar ediyoruz anlamdım.

13 yaş çocukluktan gençlik çağına geçiş, ya da İngilizlerin deyimiyle "teenage" olma durumlarının başladığı yaştır. Çocukları olanlar ya da kendi 13 yaş durumlarını hatırlayanlar, bu yaşında çok uğurlu bir yaş olmadığını bilirler.

13 rakamı Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluş dönemindeki 13 koloniyi anlatması açısından önelidir. İlk ABD Bayrağı 13 çizgi içeriyordu ve Amerika birleşik Devletleri ambleminde 13'ü temsil eden birçok unsur var. Hadi gelin ve buna uğurlu deyin şimdi.

Bence herkesin 13'üncü maaşını 12'ye bölüp eşit olarak yıl içindeki asli maaşların yansıtıp bu uğursuzluktan insanları ve garibim maliye bakanlarını kurtaralım.

13'üncü Cuma gibi bir uğursuzluk efsanesinin kabul gördüğü bir dünyada 13'üncü maaş beklemek ne kadar uğurlu olabilir ki.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları