Ekmekçi paylaştı, ben de yazdım...

Yayın Tarihi: 19/09/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Malum 9 günlük bayram tatili sona erdi. Gündem son derece zayıf. Kıbrıs sorunundan başka bir şey konuşamaz olduk. Haliyle biz mürekkep yalayıcıları da ondan başka bir şey yazamaz olduk.

Bilgisayar başında oturup, "Kıbrıs sorunu dışında ne yazayım?" diye kendimi zorlarken, sevgili Hüseyin Ekmekçi'nin Facebook'ta paylaştığı bir video gözüme çarptı.

Hisarüstü'nden çekilmiş bu görüntülerde bir grup Pakistanlı öğrenci, işçi ya da turistin bir araya gelip yaptıkları Cricket maçının görüntüleri vardı.

Hayran hayran izledim.

Cricket bir İngiliz sporudur.

İngiltere'de doğup büyüyen bir çocuk olarak bana çok aşina gelen ve çocukluğumda arkadaşlarımla mahallede ve okulda yaptığım bir spor. Böyle olduğu için videoyu birkaç kez izledim.

Cricket, daha fazla izlediğimiz Amerikan filmlerinden bildiğimiz baseball gibi bir oyun aslında. Amerikalılar, bağımsızlıktan sonra İngilizlerin hiçbir şeyini istemediği için, cricketi değiştirip bu hale getirmişler. Ama mantık aynı aslında. Bir taraf atıyor, diğer taraf da sopa ile vuruyor. Top mümkün mertebe uzağa vuruluyor, vuran takım ise iki nokta arasında gidip geliyor ve sayı alıyor. Baseballda arkada duran koca eldivenli oyuncu topu kapmaya çalışırken, crickette sahanın her iki yanında wicket denilen, üç kazık üzerine duran ve bail adlı iki küçük tahta parçası bulunuyor ve atan tarafın hedefi bunları düşürmek, vuran taraf ise cricket sopası ile bunu korumak ve puan alıcı vuruş yapmak.

"Çok kültürlü Kıbrıs" diye yazarak bu görüntüleri paylaşırken Ekmekçi, aslında çok önemli bir noktaya da temas ediyordu.

Cricket günümüzde çok önemli bir spor ancak dünyaya yayılış ve dünyada oynandığı ülkelere bakarsanız, hepsi bir zamanlar Britanya sömürgesi olan ülkeler.

Pakistan, Hindistan, Batı Hint Adaları, Avustralya, Bangladeş, İngiltere, Güney Afrika, Sri Lanka, Yeni Zelanda ve Zimbabve.

İngiliz Cricket Takımı bu saydığım ülkeler karşısında son dönemlerde pek bir varlık gösteremeyince, İngiliz medyası, "Bütün bu ülkelere cricketi biz öğrettik. Şimdi onlar bize öğretiyor" esprisi yapıyorlardı.

Ülkemizdeki Pakistanlılar bu sporu yaparken, bir zamanlar bir İngiliz sömürgesi olan Kıbrıs'ta bu sporun olmaması ilginç geldi. Bilmiyorum belki de oynandı. Belki de İngiliz zamanında Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türk ve Rumlardan oluşan cricket takımları da vardı ancak sömürge dönemi sona erdikten sonra, diğer sömürgeler gibi bu sporu devam ettirmedik.

Cricket ile ilgili önemli bir nokta daha var. Özellikle İngiltere'de asil bir spor statüsünde. İngiltere'nin İngiliz asilzadelerinin geleneksel olarak yaptığı bir spordu. Ancak 1999 yılında Hindistan doğumlu Nasser Hüseyin'in İngiltere Cricket Milli Takımı'nın kaptanlığına getirilmesi onu hem milli bir kahraman yaptı hem de 11 Eylül'de bozulan Hristiyan-Müslüman ilişkilerinin tarihteki en iyi noktaya gelmesine neden olmuştu. İngiltere Cricket Takımı'nın başına Müslüman birisinin gelmesinin hemen ardından oluşan olumlu ortamda, İngiliz Metropolitan Polis Teşkilatı'nın başına da Tarık Gaffur adlı bir başka Müslüman geçmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları