KIB-TEK'i kandırmaya çalışan iş adamları kim?

Yayın Tarihi: 28/09/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
100 milyon yerine 1 milyar Dolarlık enerji yatırımına KIB-TEK'i iknaya çalışan iş adamları kim?

Madem ki KIB-TEK gündemde ben de bir şeyler anlatayım da etraf iyice şenlensin. Şimdi bu yılı ite kaka, zaman zaman Güney Kıbrıs'tan alarak, zaman zaman da kesintiler yaşayarak geçirdik ya, gelecek yaza elektrik üretimimiz tüketimimizi ya karşılar ya da karşılamaz.

Enerjiden sorumlu bakan ile sohbetimde Türkiye'deki yönetimin kablo ile ilgili pozisyonu netleşmediği için herhangi bir hareket yapamadıklarını ve bekle-gör stratejisi izlediklerini ifade etmişti.

Ancak bu arada iki iş adamının "bekle ve gör"den ziyade, "Gel birlikte bir şirket kuralım. Amerika'da çok pahalı bir güneş enerjisi ile elektrik üreten bir sistem var. Bunu KIB-TEK'e verelim. Yolumuzu bulalım" stratejisi güttüklerini öğrendik.

İktidar partilerinin birine çok yakın hatta ya kendileri ya da ailelerinden birilerinin partinin önemli noktalarında bulunan iki ortak, ta İsmet Akim'in KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde bu sistemi KIB-TEK için vermek için çalıştıklarını öğrendik.

Bu sistem nedir.

Hemen wikipedia'dan öğrendiklerimi aktarayım.

Bu sistemin adı CSP. Ecnebice, Concentrating Solar Power.

Ayıptır söylemesi, delirip gazetecilik yapacağım diye tutturup yarım bıraktığım okul İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi idi, o nedenle terminolojiyi ve elektrik üretimini mantığını az çok biliyorum.

Bu sistem 1200 dönüm üzerine kurulu aynalardan yansıtılan güneşin 200 metre yükseklikte bir kuleye yönlendirilmesi, kuledeki suyun buharlaşması ve borularla buhar türbinlerine gönderilmesi sonucu türbinlerin dönmesi ile elektrik elde edilmesidir basitçe.

Çok temiz bir enerji üretim türüdür.

Yatırımı yaptıktan sonra da bakımı falan saymazsanız bedava sayılır.

İki kafadar işadamımız böyle güzel güzel anlatıyorlar.

Ancak yatırım miktarına gelince iş biraz güzellikten çıkıyor tabii. Örneklere bakmak lazım.

ABD'nin Nevada eyaletinde yapmışlar bir tane. Tam tamına 1 milyar Dolara mal olmuş adamlara. Aynı elektriği üreten başka sistemler 100-110 milyon Dolara mal olabilirken, bunlar neden bunu tercih etmişler sorusu çok yerinde. Ben de sordum.

"Biz büyüğüz ve temiz enerji üretiyoruz. Paramız da çok arazimiz de" diyebilmek için. Bunu gören körfez Arapları'ndan biri de gaza gelip aynısını yaptırmış. Onlarda para ve arazi çok.

Merak edenler Crescent Dunes Solar Energy Project diye internette arayabilir.

Bizde ne para var ne de bu işe ayırabilecek binlerce dönüm arazi.

Üstüne üstlük ne de kurulumu bekleyecek beş yıl.

İki kafadar işadamının önerileri arasında AKSA gibi alım garantili, uzun mu uzun bir sözleşme var.

İki önceki yönetimi ikna edememişler, bir önceki yönetim yüzlerine bile bakmamış anlaşılan. Ama bu yönetimde şansları olduğunu düşünüyorlar anladığım kadarıyla.

Yani 1 milyar Dolara 110 megawatt kapasitesi olan bir sistemi, normal güneş enerjisi panelleri, dizel ya da gaz ile çalışan jeneratörler, hatta ve hatta Türkiye'den kablo ile elektrik projesi neredeyse bunun 10'da birine mal olacakken hangi akıl ve cüretle bunu götürüp teklif ediyorlar anlamakta zorlanıyorum.

Tabii 2019 yazının elektrik üretimi konusunda talebi karşılamakta zorlanılacağı gerçeği ortada iken ve enerji üretimi konusunda KIB-TEK'in adım atması ve kablo ile elektrik işini de netleştirmesi gerektiği bir gerçeklik iken, bu zaruret üzerinden toplum menfaati değil, kendi menfaati temelinde para kazanmak isteyenler tabii ki olacak.

Kim mi bu işadamları? Şimdilik bende kalsın. Günü gelince nasılsa ortaya çıkarlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları