YENİERENKÖY
okuma süresi: 10 dak.

Yenierenköy Belediyesi işçileri ekmek kavgasında

Yenierenköy Belediyesi işçileri ekmek kavgasında

Kapısına kilit vurulan Yenierenköy Belediyesi için 1 buçuk aydan beri çözüm arayışı devam ederken, hükümetin "radikal tebdir" önerisi 112 Yenierenköy işçisini dün sokağa döktü.

Yayın Tarihi: 30/03/18 07:40
okuma süresi: 10 dak.
Yenierenköy Belediyesi işçileri ekmek kavgasında
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Yüksek borcu nedeni ile yaklaşık 1 buçuk ay önce kapısına kilit vurulan Yenierenköy Belediyesi'de çözüm arayışları devam ediyor. Hükümetin Yenierenköy Belediyesi için "radikal tedbir" önerisinin ise 7 aydır maaş almayan ve dün 3 aylık maaşı ödenen 112 işçinin kıdem tazminatlarının ödenerek işlerine son verilmesi olduğu iddia edildi.

Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yalınkaya'nın Başbakan Tufan Erhürman ile önceki akşamki görüşmesinde Başbakan Erhürman'ın Yalınkaya'ya bildirdiği iddia edilen Yenierenköy Belediyesi işçileri ile ilgili kararı ise işçilerin tepkisine yol açtı.

BEs Başkanı Yalınkaya'nın Başbakan Erhürman ile görüşmesi sonrasında alınan kararı belediye işçilerine bildirmesinin ardından belediye işçileri ani bir karar ile dün eylem düzenledi. Ziyamet çemberinde muhtarlar tarafından organize edilen eylemde, ateş yakıldı, alınan karara tepki gösterildi. İşçiler kısa bir sürede yolda oturma eylemi yaparak yolu araç trafiğine kapadı.

KURUMU VE İŞLERİNİ GERİ İSTİYORLAR

Yenierenköy Belediyesi'nin Dipkaraz Belediyesi ile birleştirilmesine olumlu şartlar altında karşı olmadıklarını belirten belediye işçileri, hem bir ülke kurumu olan belediye için kalıcı bir çözüm üretilerek kurtarılmak yerine kapatılmasına göz yumulmasına hem de 112 işçinin durdurulmasını istemediklerini belirttiler. İşçiler kurumu ve işlerini geri kazanmak için eylemin şiddetinin artarak devam edeceğini de söylediler.

YALINKAYA: "BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİNE KARŞI DEĞİLİZ, İÇERİKTE SIKINTILAR VAR!"

İflas eden ve kapanan Yenierenköy Belediyesi işçileri yetkili sendika olan Belediye Emekçileri Sendikası yönetimi ile oturup neler yapılabileceği konusunda çalışacak. İşçiler bugün saat 11:30'da BES yönetimi ile bir araya gelecek. BES yönetimi ise toplantıdan çıkması muhtemel çözüm önerisini Başbakan Tufan Erhürman'a bildirmek üzere yetkilendirildi. Yaşanan durum sonrasında Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan BES Başkanı Mustafa Yalınkaya, "Şu anda acil olarak yönetim kurulumuzu topladık. Bu toplantı sonrasında belirlediğimiz stratejimizi çalışanlara aktaracağız" diyerek bugün toplantıdan çıkan karar sonrasında daha detaylı konuşabileceğini belirtti. Yalınkaya ayrıca Yenierenköy Belediyesi'nin kapanıp Karpaz Belediyesi'ne bağlanmasına da karşı olmadıklarını ama içerik konusunda sıkıntıların olduğunu söyleyerek "İtirazımız yoktur. İçerikte sıkıntılarımız vardır. Biz hükümet ile bu sorunu sağduyu ile aşacağımızı düşünüyoruz. Söz konusu olan 112 çalışanın geleceğidir" dedi.

MUHTARLAR TEPKİLİ…

MAVİLİ: "KARPAZ BÖLGESİ BÖYLE Mİ KALKINDIRILACAK?"

112 belediye işçisinin durdurulacağı yönündeki açıklamalar üzerine sokağa döküldüklerini belirten Yeşilköy Muhtarı Perol Mavili, belediye işçilerine muhtarlar olarak destek çıktıklarını söyledi. Başbakan'ın Karpaz bölgesini kalkındıracağı yönünde açıklamalarına da atıfta bulunan Mavili, "Karpaz bölgesini kalkındırmak için bir kurumu kapatmak mı projesi? 112 çalışanı durdurmak mı projesi? Başbakan Erhürman'a sesleniyorum buradan Karpaz bölgesini kalkındıracak projeler sonuçlandı denildi. Sonuçlanan projeler belediyeyi kapatıp personeli durdurmak mı? Bizim Yenierenköy Belediyesi'nin Karpaz belediyesi ile birleştirilmesine itirazımız yok ama çalışanların mağdur edilmesine karşıyız" dedi. Buna karşı olduklarını lastik yakma eylemi ile başlattıklarını belirten Mavili işçiler için ve kurum için kalıcı bir düzen gelene kadar da eylemlerin artarak devam edeceğini söyledi.

NURÇİN: "10 YIL ÖNCE YAPILAN HATAYI ŞİMDİ DÜZELTİN"

Gelincik köyü Muhtarı Esat Nurçin, 2008 yılında CTP hükümeti döneminde köylerin hiç kimseye sorulmadan belediyeye bağlandığını anımsatarak "yasal bir düzenleme yapmadan bugünleri düşünmeden alelacele yapılan bir hata oldu" dedi. "Bu süreç içerisinde yüzde 100 olarak CTP'ye ait olan bir hatayı neden biz çekiyoruz?" diye soran Nurçin, "bizim Başbakan'dan istediğimiz o gün yaptığınız hatayı bugün düzeltiniz. Biraz gelir kaynağı yaratarak bu gemiyi yürütmek varken, mali sürdürülebilirliği yoktur diye kapatacaklarını söylerse biz de halk olarak "senin mali sürdürülebilirliğin hiç yok Türkiye'den para almadan memurunu ödeyemiyorsun. Sen de meclisi feshet bağla Türkiye'ye gitsin. Böyle bir saçmalık olamaz" şeklinde tepkisini gösterdi.

ÖZKASIRGA: "BİZ ERENKÖY İÇİN ÇOK MÜCADELE ETTİK, BUNA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

İlk Kıbrıslı Türk kadın köy muhtarı olarak yıllardan beridir Yenierenköy'de muhtarlık görevine devam eden Vahibe Özkasırga da Yenierenköy Belediyesi'nin kapatılmasına karşı olduğunu söyledi. "Hükümet edenler en başta neden bütün bu olanlara göz yumdu da bu belediyeyi bu hale getirdiler. Bugün insanların birçoğu açtır buna vicdan dayanmaz" dedi. Yenierenköy Belediyesi'nin Karpaz Belediyesi ile birleştirilmesine de karşı olduğunu belirten Özkasırga , "burası Erenköy'dür. Biz Erenköy için çok çalıştık emek verdik ölü verdik. Korkular içinde yaşadık. Bugünlere gelmek için mi? Eğer bu Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk'ü varsa bunda Erenköylü'nün de çalışması vardır" dedi. "Ben daha önce istenen bir borç nedeni ile CTP'de bir bakana bu borcun verilmemesini söyledim. Beni dinlemediler. Bunda iyi yönetilmeyen belediye kadar devletin de suçu vardır. Kaymakamlığımız kalktı, polisimiz kalktı, şimdi belediyemizi kaldırıyorlar bir hastanemiz kaldı alın onu da" diyerek tepki gösterdi.

HACIHASANOĞLU: "HÜKÜMET EDENLERDEN KALICI VE İNSAN HAKLARINA UYGUN ÇÖZÜMLER BULMASINI İSTİYORUZ"

Sipahi köyü Muhtarı Göksal Hacıhasanoğlu 40 yıldan beridir, daha önceki hükümetlerin de dahil bölgenin her zaman Kıbrıs'ın Doğusu olarak anıldığını ve her zaman mağdur olduklarını söyledi. "Bugüne kadar da mağduriyetimiz hep en üst düzeyde oldu. Çocuklarımızdan tutun da alt yapıya kadar iş imkanlarından çiftçiliğe kadar her şeyimizi bitirdiler" diyen Hacıhasanoğlu, "elimizde son bir kurumumuz olan belediyemiz kalmıştı son gelen hükümette bu kurumu elimizden almak istiyor ama bunun farkında değildirler. Bölgeliler bu belediye için kanının son damlasına kadar savaşacaktır" dedi. "Hiçbir Allah'ın kulu gelip de burayı kapatma gücünü kendinde bulamayacaktır" diyen muhtar, bu halkın kenetlendiği zaman neler yapabileceğini gösterdiğini söyledi. "Bizlerden önce Erenköylüler Erenköy direnişini sergiledi. Manidardır ki bu sefer biz de onların yolundan giderek kendi devlet yapımız içinde ikinci Erenköy direnişini sergileyeceğiz" diyen Hacıhasanoğlu, işçilerin ekmek kavgasında olduğunu ve başka bir kurumlarının kalmadığını söyledi. Yaşananlara son derece tepkili olan Sipahi muhtarı, konuşmasına şöyle devam etti : "Biz 1 buçuk aydır öteleniyoruz. Hizmet bekledik, çözüm bulmalarını bekledik maalesef Sağır Sultan'ın bile çözüm ürettiği Yenierenköy Belediyesi'ne KKTC hükümeti çözüm üretemedi. İrade koymaktan mı çözüm üretmekten mi kaçınıyorlar. Bugüne kadar saygı duyduk bekledik burada insan yaşıyor, eşekler yaşamıyor. Eşeklere verdikleri değeri bölge insanına göstersinler. Burada oy sayısı az diye bu insanları öteleyeceklerse halk da günü geldiğinde bu 3 bin 5 bin oyunun arkasında duracaktır. Burada insanlar birçok Lefkoşalı ve Girneli'nin pisliğini çekmektedir. Ama bunların katkısını hiçbir zaman biz alamadık. Onlar burada avını yapar, pikniğini yapar eşeğini gelir görür yeşilinden, dağından denizinden yararlanırlar biz emirnamesini çekeriz. Çöplerini toplamak için koca kırsal bölgede 120 işçi ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Günün sonunda ise bize laik gördükleri belediyemizi elimizden alıp, 112 işçimizi kapı dışarı etmek. Bu bölgedeki işsizliği daha da artırdıkları zaman bu insanlar ne yapacak hırsızlık mı yapsın, yol mu keselim? Emirname nedeni ile taş taş üstüne konulmazken her şeyimiz elimizden alınacak ne yapalım? Hükümet edenlerden kalıcı ve insan haklarına uygun çözümler bulmasını istiyoruz"

ÖZTÜRK: "HÜKÜMET ARTIK UYANSIN VE BİR ŞEYLER YAPSIN"

Yenierenköy Belediyesi işçilerinin eylemine UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk'te destek gösterdi. Yenierenköy Belediyesi çalışanlarına manevi olarak destek için bulunduğunu söyleyen Öztürk, hükümetin hem belediye hem de çalışanlar ile ilgili sorunları görmezden gelmesi ile bu sorunlar ortadan kalkmadığını bellirtti. Öztürk, "bu hükümetin 7 aydır maaş almayan bu insanlar için bir şeyler yapması gerekirken, belediye çalışanları işlerinden durduruluyor. Bu insanlar borç ödeyemez durumda harçlık bulamaz durumda. Hükümet artık uyansın ve bir şeyler yapsın" diyerek tepki gösterdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.