DİKMEN
okuma süresi: 5 dak.

Dikmen Çöplüğü artık yangın tehlikesi taşımıyor. Bölge yeşillenecek

Dikmen Çöplüğü artık yangın tehlikesi taşımıyor. Bölge yeşillenecek

Zaman zaman çıkan yangınlarıyla Lefkoşa'da en ciddi hava kirliliğine neden olan Dikmen Çöplüğü, devam eden rehabilitasyon çalışmaları sonucu artık yangın tehlikesi taşımıyor. Dikmen Çöplüğü'nde Temmuz 2010'da başlatılan rehabilitasyon çalışmaları Nisan 2012'de tamamlanacak ve bölgede yeşillendirme çalışmaları başlayacak. Güngör Çöp Depolama alanı ise 2012'nin başında faaliyete geçecek.

Yayın Tarihi: 08/05/11 13:06
okuma süresi: 5 dak.
Dikmen Çöplüğü artık yangın tehlikesi taşımıyor. Bölge yeşillenecek
A- A A+

Avrupa Birliği Yardım Programı çerçevesinde finanse edilen Katı Atık Yönetim Projesi, Dikmen Çöplüğü'nün rehabilitasyonunu ve çöplerin Güngör'de altyapısı hazırlanan düzenli çöp depolama alanında AB standartlarına göre imha edilmesini veya geri dönüşümünü içeriyor.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Behram Kamer projede gelinen aşama hakkında TAK'a bilgi verdi.

Kamer, "Dikmen Çöplüğü'nde Temmuz 2010'da başlayan rehabilitasyon çalışmaları Nisan 2012'de tamamlanacak. Devam eden rehabilitasyon çalışmaları sonucunda Dikmen Çöplüğü'nde yangın tehlikesi kalmadı" dedi.

Vidanjör sularının da Şubat 2011 itibarıyla Dikmen Çöplüğü'ne boşaltılmadığını belirten Kamer, böylece bölge halkının bu yöndeki şikâyetinin giderilmiş olduğunu kaydetti.

Behram, Güngör'de ise yağmur suyu kanalları ve idari binaların yapımının devam ettiğini söyledi.

GERİ DÖNÜŞÜMÜN ERKENE ALINMASI İÇİN ALTERNATİFLER ARANIYOR

Proje kapsamında 2019'da faaliyete geçmek üzere entegre geri dönüşüm tesisinin öngörüldüğünü belirten Kamer, 2019'un çok geç bir tarih olması ve 70 milyon Euro'luk yüksek maliyetinin, kendilerini yap-işlet-devret modeli şeklinde alternatifleri değerlendirmeye yönlendirdiğini söyledi.

72 ÇÖP ALANI

Kamer, Güngör Çöp Depolama Alanı'na ilk aşamada ülke çöpünün yüzde 70'ine karşılık gelen 12 belediyenin çöpünün boşaltılacağını, geriye kalan 16 belediyede toplanan çöplerin ise, Güzelyurt ve İskele'de oluşturulacak transfer istasyonlarının inşasının ardından Güngör'e boşaltılacağını anlattı.

Behram Kamer ancak çöplerini Güngör'e boşaltmayan belediyelerin çöplerini AB mevzuatına göre bertaraf etmeleri zorunluluğu getirecek yasal düzenlemeler yapılacağını kaydetti.

ATIKLARIN İHRACATI

Behram Kamer, AB yasaları ile uyum çerçevesinde Türkiye'de yapılan yasal değişiklikle geri dönüşümü mümkün olan bazı çöplerin sınırlı olarak ithalatına izin verilmesiyle Türkiye'ye hurda metal ile pet şişe ve kapaklarının ihracatının devam ettiğini, yüksek maliyet nedeniyle kâğıdın ihracatının ise dönem dönem durduğunu kaydetti.

Kamer, kâğıt ihracatının devlet tarafından teşvik edilmesi veya ortaya çıkan maliyetin azaltılmasının yollarının bulunması gerektiğini söyledi.

ARAÇ LASTİKLERİ

Kamer, ülkede ciddi görsel kirliliğe neden olan, ancak ekonomik değeri bulunan atık lastiklerin değerlendirilmesi konusuyla bir şirketin ilgilendiğini, bu arada yol altyapılarında kullanılabilen atık lastiklerin ihraç edilmesinin de söz konusu olduğunu söyledi.

PET ŞİŞE

Okullardan pet şişe ve kapakları toplayan bir şirket bulunduğunu ifade eden Kamer, ancak belediye ve özel şirketler tarafından çok daha geniş çaplı işbirliği yapma imkânı bulunduğunu söyledi.

PİLLER DEPOLANIYOR

İçerdiği ağır metaller nedeniyle "tehlikeli atık" sınıfında bulunan pillerin toplanması projesinin devam ettiğini ifade eden Kamer, Güngör'deki depolama alanında 7 metre küp (ton) hacminde atık pil toplandığını söyledi.

ATIK YAĞLAR

Atık yağların ya çok yüksek kapasiteli fırınlarda yakıt olarak kullanılabildiğini, ya da geri dönüşümünün yapılması gerektiğini ifade eden Kamer, ülkede atık yağı kullanacak kapasitede fırın bulunmadığını, dolayısıyla bir kısmının başka yakıtlarla karıştırılarak kullanıldığını, ancak bu yöntemle hava kirliliğine neden olunduğunu kaydetti. Kamer, atık yağların geri dönüşümüyle de ilgilenen bir şirket bulunduğunu kaydetti.

TIBBİ ATIKLAR

Hastalık ve mikrop bulaştırma tehlikesi taşıyan tıbbi atıkların sterilizesi için gerekli makinenin adaya geldiğini belirten Behram Kamer, bunun yanında diğer hastanelerden atıkların toplanması için gerekli olan buzluklu araçların da adaya geldiğini kaydetti.

BELEDİYELERDE KOMPOSTLAMA

Güzelyurt, Alsancak ve Tatlısu belediyelerinin görsel kirlilik yaratan dal ve otları özel araçlarla kompostlamaya başladığını, yakında 5 belediyenin daha bu uygulamaya geçeceğini belirten Kamer, belediyelerin 3 çöp bidonuyla kompostlama yapımının halka da gösterileceğini ifade etti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.