GEÇİTKALE
okuma süresi: 10 dak.

İki pilotumuzu kaybettik

İki pilotumuzu kaybettik

Geçitkale Havaalanı'nda dün meydana gelen olayda, Hava Sporları Federasyonu'na ait eğitim uçağı, VFR uçuşu yaptığı sırada, henüz belirlenemeyen bir nedenle düştü. Olay sonucu 2 pilot hayatını kaybetti. Edinilen bilgilere göre Türkiye ve İtalya'dan ekipler bugün Geçitkale'ye gelerek, olayın nedenine ilişkin araştırma yapacak.

Yayın Tarihi: 30/10/19 07:40
okuma süresi: 10 dak.
İki pilotumuzu kaybettik
A- A A+
Kıbrıs Postası

Geçitkale Havaalanı'nda dün saat 12.30 sıralarında meydana gelen olayda, Hava Sporları Federasyonu'na ait 'ultralight' tipi eğitim uçağı, VFR; yani, görerek uçuş yaptığı sırada, henüz belirlenemeyen bir nedenle düşerek alev aldı.

Uçağın düşmesi sonucu 2 pilot, Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya hayatını kaybetti.

Olayın ardından; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, bölgeye intikal ederek incelemelerde bulundu.

Ulaştırma Bakanı Atakan, uçakların bakım sorunu olmadığını, hava şartlarının da kötü olmadığını, pilotların ise oldukça tecrübeli isimler olduğunu ifade ederek Türkiye'den gelecek bir ekibin yapacağı araştırmalar sonucunda olayın nasıl meydana geldiğinin netlik kazanacağını söyledi.

Öte yandan uçağın üretildiği İtalya'dan da bir ekibin gelerek inceleme gerçekleştireceği de açıklandı.

BAKAN ATAKAN: "EKİPLERİN YAPACAĞI ÇALIŞMA ÖNEMLİ"

Kıbrıs Postası TV özel yayınına bağlanarak İrfan Batu'ya Geçitkale'de düşen eğitim uçağı hakkında açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, uçağın motoru dursa bile süzülebilme özelliği olduğunu, uçağın yeni pilotların da deneyimli olduğunu söyledi. Hava şartlarının da kötü olmadığını hatırlatan Bakan Atakan, uçağın düşme nedeni ile ilgili henüz net bir şey olmadığını ve gelecek ekiplerin yapacağı çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Yaşananları "son derece üzücü" olarak niteleyen Atakan, "Tüm ulusun, havacılık camiasının başı sağ olsun" dedi.

"EKİBİN ÇALIŞMASI SONRASI, UÇAĞIN DÜŞME SEBEBİNİ AÇIKLAYACAĞIZ"

Kazanın ardından hemen olay yerine intikal ettiklerini aktaran Atakan, "Ancak çok geçti. Türkiye'den gelecek ekibin yapacağı çalışmalar son ucunda uçağın düşme sebebini açıklayacağız" şeklinde konuştu.

"ÇOK YÖNLÜ BİR ARAŞTIRMA OLACAK"

Türkiye'den gelecek ekibin sabah saat 08.10 sıralarında KKTC'de olacağını ifade eden Atakan, "Pilotlardan bir tanesi de Türkiye'de pilotluk yapıyordu, dolayısıyla çok yönlü bir araştırma olacak. Bu kazanın altında yatan etkenleri araştırmadan sonra daha net öğreneceğiz" ifadelerinde bulundu.

"BU TİP UÇAKLAR, MOTORU DURSA BİLE SÜZÜLEREK İNEBİLİR"

Bu tip eğitim uçuşlarında, eğitim yapılacak bölge ve saati önceden bildirdiğini, olayın olduğu saatlerde anormal hava durumu ve dış etken tespit etmediklerini belirten Atakan, "Bu model uçuş araçlarında bakımın yapıldığı müddetçe herhangi bir sıkıntı olmaz. Bu büyük uçaklar için de geçerlidir. Ultralight tiplerin motoru dursa bile süzülerek inebilir" şeklinde konuştu.

SİVİL HAVACILIK: "DÜŞÜŞ ÖNCESİ PİLOTLARDAN HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNE BİR BİLDİRİM OLMADI"

Öte yandan Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, uçağın henüz belirlenemeyen bir sebeple düştüğünü, uçak düşmeden önce, pilotlardan; hava trafik kontrolörlerine herhangi bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.

"Pilotlar, hava trafik kontrolörlerine 'zor durumdayız' ya da 'yardım edin' gibi bir bildirimde bulunmadı" diyen Sofi, "memleketin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

HAVA SPORLARI FEDERASYONU: "SATIN ALDIĞIMIZ YERE NEDENİNİ SORACAĞIZ, BELKİ ORADAN DA EKİP GELİR"

Hava Sporları Federasyonu Zeki Ziya ise düşen eğitim uçağının henüz 20 günlük olduğunu dile getirdi. Kıbrıs Postası'na konuşarak, uçağın düşme nedeni ile ilgili her ihtimalin olabileceğine dikkat çeken Zeki Ziya, uçağı satın aldıkları yere de neden düşebileceğini soracaklarını belirtti. Yarın Türkiye'den kaza-kırım ekibinin gelip inceleme yapacağını, incelemenin ardından daha detaylı bilgi verilebileceğini anlatan Ziya, "Çok kötü bir kaza, 2 kaybımız var" ifadelerini kullandı. Zeki Ziya, ayrıca uçağı satın aldıkları yerden de ekip gelebileceğini de sözlerine ekledi.

BAŞBAKAN TATAR: "UÇAKTAKİ ARIZADAN KAYNAKLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Başbakan Tatar ise uçak kazasının meydana geldiği Geçitkale Havaalanına giderek, olay yerinde yetkililerden bilgi aldı. Burada kısa bir basın açıklamasında bulunan Tatar, kaza sonucu hayatını kaybeden pilotların 9 yıllık deneyime sahip olduklarını ve söz konusu bölgede yıllarca uçuş yaptıklarına dikkat çekti. Tatar, "Yapılacak araştırmadan sonra belirlenecek ama kazanın arızadan olduğunu düşünüyorum. Pilotaj hatası değil bu. Çünkü çok tecrübeli, buralarda yıllardır uçuş yapıyorlardı. Havada da sıkıntı yok" dedi.

HTKS BAŞKANI KAPISIZ: "BÖLGEDEKİ TELLER KAZAYA SEBEBİYET VERMİŞ OLAMAZ"

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız da konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulundu. Uçağın düşüş sebebine ilişkin yapılacak araştırma ve çıkacak sonuç öncesi yapılan tüm açıklamaların 'yalan' olacağını ifade etti. "Bölgedeki teller kazaya sebebiyet vermiş olabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Kapısız, "Bu uçaklar görerek uçuş yapan uçaklar. Yolcu uçakları için bu teller sorun yaratabilirdi ama bu uçaklar görerek uçuyor. Havacılık deneyimlerime dayanarak, bunun tellerden kaynaklanmadığını söyleyebilirim" dedi.

GEÇİTKALE BELEDİYE BAŞKANI ÖZTAŞ: "UÇAK PİSTİN BAŞINDA PATLAMIŞ HALDE BULUNDU"

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş da, düşen eğitim uçağı ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşarak, uçağı ilk gördüklerinde patlamış halde olduğunu belirtti.

Henüz ne sebeple düştüğünün bilinmediğini, ancak pistten çıkmış olabileceğini tahmin eden Hasan Öztaş, "Uçak pistin başında patlamış halde bulundu" ifadelerini kullandı.

Başkan Öztaş, eğitim uçağının ayrıca yarım saattir havada olduğunu da sözlerine ekledi.

SİYASİLERDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI…

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ve LTB Başkanı Mehmet Harmancı'dan olayla ilgili başsağlığı mesajları geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Eğitim uçuşu sırasında uçağın piste düşmesi sonucu iki gencimizi kaybetmiş olmanın büyük üzüntüsü içerisindeyim. Bu beklenmedik kazada hayatını yitiren gençlere Tanrı'dan rahmet, kederli aileler ve sevenleri ile toplumumuza başsağlığı dilerim" dedi.

Kaza sonucu hayatını kaybeden Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya'nın hava sporları konusunda son derece tecrübeli olduklarını dile getiren Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Özersay, "Hava aracının hangi nedenle düştüğünü araştırmak için bir ekip olay yerine gidiyor. Ulaştırma Bakanımız da şu anda olay yerindedir. Ailelerinin, yakınlarının, havacılık camiasının ve ülkemizin başı sağ olsun" dedi.

Ulaştırma Bakanı Atakan ise "Uçak bakımları tamamdı, pilotlar da tecrübeli... Sebebi çalışmalar sonrası netleşecek. Başımız sağ olsun" dedi.

LTB Başkanı Harmancı da konuyla ilgili açıklamada bulunarak, "Böylesi bir günde iki kardeşimizi toprağa vermek çok acı verici, ailelerine sabırlar dilerim, olayın tüm boyutları ile incelenmesini, eğer varsa bu alandaki eksikliklerimizin başka canlar yitirilmeden giderilmesini temenni ederim" ifadelerinde bulundu.

DÜŞEN 'ULTRALİGHT' TİPİ UÇAKLAR, DÜNYA ÇAPINDA SABIKALI

Kıbrıs Postası, geçmişte de birçok defa düşen Ultralight hakkında birtakım bilgileri derledi.

17 GÜN ÖNCE ABD'DE DÜŞMÜŞ…

17 gün önce ABD'de Coeurd'Alene Havaalanında ultralight modeli başka bir uçak kullanan pilot, kalkıştan kısa bir süre sonra uçağı düştükten sonra ciddi şekilde yaralandı.

GEÇTİĞİMİZ YIL BURSA'DA ZORUNLU İNİŞ…

11 Aralık 2018'de Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki havalimanından eğitim uçuşu için kalkış yapan Ultralight eğitim uçağı, arıza nedeniyle zorunlu iniş yaptı.

Tarlaya inen ve kırım meydana gelen uçakta bulunan eğitmen ve öğrenci yara almadan kurtuldu.

İKİ YIL ÖNCE ÇANAKKALE'DE MOTOR KAZASI YAŞADI…

27 Kasım 2017'de Çanakkale'de yürekleri ağza getiren bir kaza meydana geldi.

Gösteri uçuşu yapan 'Virus' tipi tek motorlu iki kişilik TC-UTG tescilli ultralight tipi hafif uçak, motor arızası yaşadı ve mecburi iniş yaparken takla attı.

Hafif yaralanan pilot, hastaneye kaldırıldı. AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz olayla ilgili, "Yaralı olarak uçaktan çıkarılan pilotun sağlık durumu iyi. Ancak pilot olası kafa travmasına karşı sağlık ekiplerince müşahede altında tutuluyor" dedi.

ANTALYA'DA ZORUNLU İNİŞ YAPTI…

29 Eylül 2016'da Antalya'daki Türk Hava Kurumu (THK) Karain Meydanı ve Havacılık Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Karain Fly-in etkinliğine katılmak üzere gelen ultralight tipi bir uçak, Boğaçayı kıyısına zorunlu iniş yaptı.

İzmir'den kalktığı belirtilen ve Boğaçayı kıyısına zorunlu iniş yapan uçaktaki iki kişi, yara almadan kurtuldu.

TRABZON'DA İKİ KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ…

13 Mayıs 2007'de Trabzon Havalimanı'na yakıt almak üzere inen SkyArrow tipi iki kişilik ultralight sınıfı uçak, kalkıştan kısa süre sonra Köprübaşı İlçesi Arpalı Köyü'ne düştü. Kazada uçakta bulunan İngiliz pilot MihiaelNewman ile Pakistan Devlet Başkanı PervezMüşerrif'in emir subayı ve pilotu emekli generalZakaullahBhangoo hayatını kaybetti. Uçak Trabzon'dan İran'a uçacaktı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.