YAŞAM
okuma süresi: 6 dak.

Çocuklarınızla LGBTİQ hakkında konuşmanın yolları

Çocuklarınızla LGBTİQ hakkında konuşmanın yolları

Onur haftası yaklaşıyor. 25 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında gökkuşağının renklerini yeniden sokaklarda göreceğiz. Her ne kadar farklı cinsel yönelimler ve cinsiyet kimliklerine yönelik farkındalık gün geçtikçe artsa da ne yazık ki ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede LGBTİQ ön yargıları devam ediyor, kimi zaman şiddet boyutuna dahi ulaşabiliyor.

Yayın Tarihi: 21/06/18 10:13
okuma süresi: 6 dak.
Çocuklarınızla LGBTİQ hakkında konuşmanın yolları
A- A A+
İşte bu yüzden toplumun her alanında bu konuyu konuşabilmek çok önemli. Bilhassa çocuklar söz konusu olduğunda çocuk heteroseksüel/natrans olsa da, ön yargılarla dolu bir toplumda çocuğu bu ön yargılardan uzak tutabilmek gerekiyor. Öte yandan çocuk sahibi olup da çocuklarıyla bu konuyu nasıl konuşacağını bilemeyenlerin sayısı da epey fazla.

Onur haftası çocuğunuzla bu konuyu konuşmak için harika bir fırsat olabilir. Siz de pek çok ebeveyn gibi nasıl konuşacağınızı, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız; çocuğunuz bu konuyla ilgili sorular sorduğunda kaçamak cevaplar vermek istemiyorsanız, aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir.

ÇOCUĞUNUZ LGBTİQ OLSA DA OLMASA DA BU KONUYU MUTLAKA KONUŞUN

Çocuğunuz bizzat LGBTİQ olabilir ama bu konuyu konuşulabilir hale getirerek LGBTİQ karşıtı ön yargıları azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yardımcı olursunuz. Birden fazla konuşma yapmaya hazırlıklı olun. LGBTİQ konusu karmaşık bir konudur; dolayısıyla 20 dakikalık bir konuşmayla meseleyi halledemezsiniz. Konuşmayı yaparken çocuğunuzun ilgili olup olmadığını gözlemleyin. İlgili değilse ısrarcı olmanın hiçbir anlamı olmayacaktır.

LGBTİQ ÇİFTLERİ, AİLELERİ ANLATAN KİTAPLARDAN, FİLMLERDEN FAYDALANIN

Bu sayede çocuğunuza net bir şekilde, LGBTİQ kişilerin toplumun doğal bir parçası olduğu mesajını vermiş olursunuz. Ayrıca çocuğunuza konu ile ilgili sorular sormanız veya konuşma başlatmanız kolaylaşır.

ETRAFINIZDAKİ LGBTİQ İNSANLARDAN BAHSEDİN

Örneğin şunu deyin: "Ahmet'le Mehmet bize yemeğe gelecekler. Gey olduklarını biliyor muydun?" Tuhaf görünebilir ama pek çok çocuk gey çiftlerin çift olduğunun farkında değil.

KENDİ HAYATINIZDA KLASİK CİNSİYET ROLLERİNDEN UZAKLAŞTIĞINIZ DURUMLARI ANLATIN

Örneğin "Ben kadınım ve futbol seyretmeyi seviyorum" ya da "Deden yemek yapmayı seviyor" gibi cümleler, kızların ve erkeklerin "ne yapması gerektiğine" dair geleneksel fikirlerin kırılmasına yardımcı olabilir.

YARGILAMADAN KONUŞMAYA VE DİNLEMEYE HAZIR OLUN

Çocuğunuzla LGBTİQ kimlikleri hakkında konuşurken açık yürekli bir yaklaşım benimseyin. Çocuğunuz LGBTİQ olduğunu düşünüyorsa, alakalı bir konuyu gündeme getirerek hoşgörü düzeyinizi test edebilir. Konuşmaya ne kadar açık olduğunuzu gördüğünde kendini daha güvende hissedecektir. Ayrıca ebeveynler empatik bir örnek teşkil ettikleri zaman çocuklar da bu davranış modelini benimser; ayrımcılık ve şiddetin kabul edilebilir davranışlar olmadığını öğrenirler.

AÇIK, EĞİTİCİ BİR ÜSLUP KULLANIN

Neden her gün bakkala gittiğinizi ya da güneş battığında gökyüzünün neden kızıllaştığını anlatırken nasıl bir üslup kullanıyorsanız öyle bir üslup kullanın.

ÇOCUKLARINIZI BAŞKALARINA SAYGI DUYMAYA TEŞVİK EDİN

Farklı olmanın normal olduğunu anlatın. Bir insan cinsel yönelimini açıklamak istemiyorsa bunun normal olduğunu, özel alana saygı duyulması gerektiğini söyleyin. Diğer yandan da cinsel yöneliminin ne olduğunu söyleyen insanın söylediklerine inanması gerektiğini anlatın.

EVRENSEL DEĞERLERDEN BAHSEDİN

Örneğin Onur Haftası'nın, insanların "olduğu kişi olabilmeleri" için ortaya çıktığını anlatın. Bu sadece LGBTİQ çocuklar için değil, başka açılardan da kendini baskı altında hisseden çocuklar için de faydalı bir konuşma olacaktır. Örneğin arabalardan hoşlanmayan erkek çocukları ya da pembe renk sevmeyen kız çocukları bu evrensel değer sayesinde "oldukları kişi olmaktan" çekinmeyeceklerdir.

İNSANLARIN DIŞ GÖRÜNÜŞLERİNDEN CİNSEL YÖNELİM VEYA CİNSİYET KİMLİKLERİNİN ANLAŞILAMAYACAĞINI ANLATIN

Kimi erkekler "efemine", kimi kadınlar da "maskülen" olsalar da bu, onların homoseksüel olduğu anlamına gelmez. Öte yandan kimi "maskülen" erkekler ve "feminen" kadınlar da homoseksüel olabilir. Her insan farklıdır ve cinsel yönelim sadece kişinin cinsel ilgilerini ifade eder. Öte yandan da bir kimsenin "erkek" görünümüne sahip olması o kişinin erkek olduğu anlamına gelmeyebilir. Bunu anlatmak için kitap-kitap kapağı örneğini verebilirsiniz. Örneğin, bir öykü kitabının kapağı yanlış basıldığı için kapakta "masal kitabı" yazıyor olabilir; bu, o kitabın masal kitabı olduğu anlamına gelmez.

CİNSEL MERAKIN DOĞAL BİR ŞEY OLDUĞUNU ANLATIN

Pek çok çocuk hem aynı cinsiyetten hem de başka cinsiyetten insanların bedenlerini merak eder. Öte yandan bir öpücük, bir dokunuş, hayal ya da cinsel deneyim çocuğun yönelimini belirlemez. Geçici bir merak da olabilir, gerçek yönelimlerinin işareti de olabilir, ikisinin ortasında bir şey de olabilir. Deneyim normaldir. Ayrıca bazı insanların cinselliğe çok az ilgisi olmasının ya da hiç ilgisinin olmamasının da normal bir şey olduğunu anlatın. Böylece, çocuğunuz aromantik veya aseksüelse kendini daha rahat hissedecektir.

ZORBALIK VE AYRIMCILIK KONUSUNDA AÇIK OLUN

Çocuğunuz tam olarak ne olduğunu anlamasa da muhtemelen bir şekilde ayrımcılığı deneyimlemiştir. Ayrımcılığın var olduğunu, bunun yanlış bir şey olduğunu açık bir şekilde anlatın. Çocuğunuza "Ben normalim, onlar kötü" demeyi öğretin; bu sayede zorbalığa maruz kaldıkları zaman öz güvenlerini koruyabileceklerdir. Zorbalığa maruz kalan birine şahit oldukları zaman da mağdura destek olmalarını öğretin.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.