YAŞAM
okuma süresi: 2 dak.

Özgürlük Heykeli'nin hikayesi: Kime niyet kime kısmet!

Özgürlük Heykeli'nin hikayesi: Kime niyet kime kısmet!

Dünyanın en tanınmış heykellerinden, ABD'nin simgesi niteliğindeki Özgürlük Heykeli, New York'daki Liberty (Özgürlük) adası üzerine 28 Ekim 1886 yılında görkemli bir törenle açılmıştı.

Yayın Tarihi: 20/09/19 15:35
okuma süresi: 2 dak.
Özgürlük Heykeli'nin hikayesi: Kime niyet kime kısmet!
A- A A+
Bakırdan yapılan Özgürlük Heykeli, Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD'ye hediye edilmişti.

Sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutan heykelin tableti üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi (Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihi) yazılı.

Heykelin başındaki taçın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeliyor. Heykelin yüksekliği 46 metre, kaidesi ile beraber 93 metre. Ziyaretçiler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabiliyor.

Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği ise 13 metre ve meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabiliyor. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metre.

Heykele, Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer'ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer modellik etmişti.

93 metre yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı ilk olarak 1860'larda, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki Mısır'ın Hıdiv'i Said Paşa'nın Süveyş Kanalı inşası için imzaladığı antlaşmanın gereği olarak Süveyş Kanalı'ndaki Port Said Limanı'nın girişine konulmak üzere planlanmıştı.

Ancak dönemin Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından peşinatı ödendiği halde dikilen heykelden ötürü yerel huzursuzluk çıkacağı endişesiyle, Kavalalı soyundan Hidiv İsmail Paşa planlanan yere inşasını istemedi. Heykel ardından Paris'te bir depoya kaldırıldı.

Bu olaydan 20 yıl sonra 1885'te Fransa hükümeti ABD ile olan iyi ilişkilerinin bir göstergesi olarak büyük bir heykel yaptırmak istediğinde yine aynı heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi'in kapısı çalındı.

Hazır durumda olan heykel depodan çıkarılmış, heykeltıraş Bartholdi ve Gustave Eiffel (Eyfel kulesinin mühendisi) birlikte çalışarak bazı değişikliklerle heykeli yenilemiş ve New York sahilindeki Liberty Adası'na yerleştirmişlerdir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.