YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Limon her zaman vegan olmayabilir

Limon her zaman vegan olmayabilir

Bitkisel beslenenler içeceklerine bir dilim limon koyarken tekrar düşünmek isteyebilir çünkü limonların her zaman vegan olmadığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 20/09/19 10:50
okuma süresi: 3 dak.
Limon her zaman vegan olmayabilir
A- A A+
Comparethemarket.com'un şubatta açıkladığı araştırma sonuçlarına göre Birleşik Krallık'ta 2016'dan bu yana ülkede vegan beslenenlerin sayısı 3,5 milyona ulaştı.

Yemek kitabı yazarı Jack Monroe, kısa süre önce Twitter'da Birleşik Krallık'taki bir pizza zincirinin (Pizza Express) menüsünde yer alan ve bir bardak Kola'nın ancak "limonsuz servis ediliyorsa" vegan olabileceği ifadesini sorguladı.

Tweet'ine menünün resmini de ekleyen Monroe "Ee, Pizza Express bu LİMONLARA ne yapıyor da onları veganlar için uygunsuz hale getiriyor?! Bunu yeni gördüm ve aklım almıyor, nasıl ya?"

Ancak bu tweet'e cevap veren Pizza Express ve diğerlerine göreyse, limonların veganlar için uygun olmamasının sebebi turunçgillere uygulanan mumlama işlemi.

Monroe'nun yaşadığı şaşkınlığa karşılık Pizza Express "Mumlanmış limonların üzerindeki mum, böceklerden elde edilen şellak (shellac) maddesini içeriyor. Bu nedenle de kesinlikle vegan değil" cevabını verdi.

Limonlar ve bazı diğer meyveler görünüşlerini ve tazeliklerini korumak için mumlama işleminden geçiriliyor. Mumlar gomalak böceğinin dişisinin salgı maddesinden üretilen şellak maddesine ek olarak yine kesinlikle vegan olmayan bal mumundan da yapılabiliyor.

Neyse ki polietilen mumlar gibi bitkisel beslenmeye uygun meyve mumları da var.

Ancak katı bir vegan beslenmesi takip ediyorsanız, gittiğiniz market veya restoranlarda alacağınız üründe hangi çeşit mumun kullanıldığını sormak ya da sadece mumlama işleminden geçmemiş meyve ve sebzeleri almak sizin için daha iyi olabilir.

Bu haber bazılarını şoka uğratsa da restoran zincirinin müşterilerinin yemek tercihlerine gösterdiği özen bir kesim tarafından da övgüyle karşılandı.

Bir kişi "Pizza Express'te bir garsondan çok etkilendim, çünkü bize limonların balmumu/şellak içermediğini garanti edemeyeceklerini ve her zaman her konuda şeffaf olmak istedikleri söyledi. Vegan yemekleri hakkında her şeyi bilen arkadaşımın bile bundan haberi yoktu" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.