İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Guliyev ve Badaboylu 5 yıl hapse mahkum edildi

Guliyev ve Badaboylu 5 yıl hapse mahkum edildi

Turist olarak geldikleri ülkede ellerindeki bütün parayı kumarda kaybedip Mağusa ve Lefkoşa bölgelerinde 3 evden hırsızlık yapan Rufat Guliyev ile Rashad Badalboylu, Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.<br />Guliyev ve Badaboylu, 5 yıl hapse mahkum edildi.

Yayın Tarihi: 17/10/17 07:36
okuma süresi: 8 dak.
Guliyev ve Badaboylu 5 yıl hapse mahkum edildi
A- A A+
KIBRIS POSTASI - Nadire BAHADİ

Mağusa ve Lefkoşa bölgelerinde ülkeye turist olarak gelmelerinden kısa süre sonra bütün paralarını kumarda kaybederek ülkede bulundukları 6 günde farklı 3 evden hırsızlık yapmaktan, bir eve de hırsızlık yapmak için girmeye teşebbüs etmekten tutuklanan Rufat Guliyev ile Rashad Badalboylu dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

Sanıklar yargılandıkları "Geceleyin ev açma", "Sirkat", "Mülke tecavüz" ve "Kasti hasar" davalarından suçlu bulunup 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Sanıklar, tüm paralarını kumarda kaybetmelerinin ardından parasız kaldıkları için hırsızlık yapmaya karar verdiklerini belirterek bu yönde kendilerini savunurken; mahkeme, sunulan olgular ve emareler ışığında sanıkların KKTC'ye geliş amaçlarının suç işlemek olduğu hususunda bulgu yaptı.

Sağer: ''Sanıklar, suçları planlayarak birlikte işlediler''

Sanık Rashad Badalbaylı ve Rufat Guliyev aleyhindeki kararı Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Temay Sağer okudu. Sanıkların tüm suçları birlikte planlayıp işlediklerini belirten Sağer, sanıkların birbirlerine suçun işlenmesinde yardımcı olduklarını ifade etti.

Sağer, sanıkların mahkum olduğu "Ev açma" "İkametgahtan sirkat", "Mülke tecavüz" ve "Kasti hasar" suçları için, Fasıl 154 Ceza Yasası'nda öngörülen hapislik cezalarının "Ev açma" suçu için 7 yıla, "İkametgahtan sirkat" için 5 yıla kadar, "Mülke tecavüz" suçu için 2 yıla kadar, "Kasti hasar" suçu için 3 yıla kadar olduğunu açıkladı. Öngörülen cezalardan sanıkların işlediği suçların ne derece ciddi olduğunun anlaşıldığını belirten Sağer, "Anayasanın 14/1 maddesine göre herkes barış, güven ve huzur içinde yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Anayasanın 20/1 maddesine göre kimsenin konutuna dokunulamaz. Alıntısı yapılan bu maddelerden anlaşılacağı gibi KKTC'de yaşayan herkes mülkiyet elde etme, koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Ayrıca herkes konut dokunulmazlığı ve konutunda huzur içinde yaşama hakkına sahiptir" dedi.

"Kamu menfaati adına sanıkların KKTC'de yaşayan kişilerden uzak tutulması zorunludur"

Sanıkların ilk olarak 3 Nisan'da Lefkoşa'da suç işlediğin belirten Yargıç Sağer, Sanık Badalbaylı'nın adaya geldiği tarihten 4 gün, sanık Guliyev'in adaya geldiği tarihten ise 1 gün sonra söz konusu suçları işlediklerini belirtti.

Mahkemeye aktarılan olgularda sanıkların adaya gelmelerinden kısa bir süre sonra tüm paralarının bittiğinin ve hırsızlık yapmaya karar verdiğinin görüldüğünü belirten Sağer, sanıkların internetten kapı kilidinin nasıl açıldığını araştırıp öğrendikten sonra hiç vakit kaybetmeden hemen ertesi gün Lefkoşa'da hırdavatçıdan gerekli malzemeleri temin ederek suç işlemek için işe koyulduklarını kaydetti. Bu hususun, sanıkların işlediği suçları önceden planladıklarını gösterdiğini belirten Sağer, sanıkların suç işlemeyi önceden akıllarına koymalarını, bu doğrultuda araştırma ve planlama yapmalarını, suçu uzakta işleyerek tespit edilmekten kurtulmayı düşünmelerini sanıkların aleyhinde ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirildiğini söyledi.

Bu dava altında dikkate alınan sanıkların Lefkoşa'da işledikleri suçla alakalı 3 dava da dahil olmak üzere sanıkların, 6 gün içinde 3 evi art arda açtıklarını belirten Sağer, sanıkların bu evlerden çok sayıda muhtelif eşyaları sirkat ettiklerini, toplamda 380 TL kasti hasar yaptıklarını ve bir eve de suç işlemek maksadı ile girmeye teşebbüs ettiklerini söyledi. "Bu kadar kısa sürede sanıkların bu kadar ciddi suçları defalarca işlemeleri işlenen suçların vahametini ve sanıkların ne derece tehlikeli kişiler olduğunun göstergesidir" diyen Sağer, kamu menfaati adına sanıkların KKTC'de yaşayan kişilerden uzak tutulmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

"Etkin ve caydırıcı cezalar verilmelidir"

KKTC'ye turistik amaçlı, tek yönlü bilet ile gelen kişilerin ceplerinde paraları tükendiği zaman bunun bedelini KKTC'de yaşayan halka ödetmek istemelerine göz yumulamayacağını belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Temay Sağer, bir kimsenin başkasına ait konuta zorla girmesine ve bir başkasının alın teri ve emeği ile kazandığını çalmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Sağer, bu tür davranışların bu ülkedeki genel huzur ortamını bozduğu gibi toplumdaki bireyler arasında halk güvenliğini sorgulatır hale getirerek infial yarattığını vurguladı. Sanıklar gibi KKTC'ye gelerek suç işleyip halkın huzurunu bozanlara kamu menfaatini ön planda tutularak etkin ve caydırıcı cezalar verilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Sağer, sanıkların ülkeye gelmelerinin ardından çok kısa sürede suç işlemeye başladıklarının görüldüğünü ifade ederek sanıkların ülkeye girişteki tek amaçlarının suç işlemek olduğunu vurguladı.

Sağer kararında, "mahkemenin ceza takdirini yaparken ülkenin düzenini ve huzurunu bozan bu sanıklara mülayim davranamayacağı gibi bu sanıklar gibi bu suçu işleme düşüncesinde olanlar için caydırıcı bir ceza vermeyi uygun görür" ifadelerine yer verdi. Sanıklara uzun süreli hapislik cezası dışında başka bir cezanın verilmesi kamu menfaatini hizmet etmeyeceği, işlemiş oldukları suçun vahameti ile örtüşmeyeceği ve bu tür suçları işlemeye niyeti olan kişiler için yeterince caydırıcı olmayacağı bulgusuna vardıklarını belirten Sağer, oy birliği ile Rashad Badalbaylı ve Rufat Guliyev'in 5 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı.

Mağusa'daki hırsızlık, farklı 3 hırsızlığı ortaya çıkardı

İddia makamının mahkemede sunduğu olgulara göre sanıklar, 5 Nisan 2017'de Derviş Yeşilbaş'ın evine sirkat amaçlı girdiler ve elektronik eşya ile ziynet eşyası çalıp kaçtılar. Şikayet üzerine polis tarafından başlatılan soruşturmada ise kapının çilingir aletleri ile açıldığı tespit edildi.

Yürütülen soruşturma çerçevesinde 7 Nisan 2017'de kamera kayıtlarını inceleyen polis ekipleri, hırsızlığın ZLM 098 plakalı araçtan inen 2 kişi tarafından yapıldığı tespit edildi. Girne'den kiralandığı tespit edilen araç, Lefkoşa'da trafik de tespit edilip alıkonuldu.

Tutuklanmalarının ardından polise paraları bittiği için hırsızlık yaptıklarını söyleyen sanıklar, Mağusa Polis Müdürlüğü'ne getirildikleri zaman ifade vererek başka evlere de girdiklerini de itiraf ettiler. Turist olarak ülkeye gelen sanıklar 1-2 gün içinde tüm paralarını kumarda kaybettiklerini ve alkollü oldukları bir esnada trafik kontrolünde ceza yediklerini polise anlatan sanıklar, 3 gün içinde cezalarını ödeyemezlerse ülkelerine gidemeyecekleri için hırsızlık yapmaya karar verip internetten kapıların nasıl açıldığını öğrendiklerini söylediler. Çalınan bazı elektronik ve ziynet eşyaları araçta bulunurken, sanıklar soruşturma esnasında girdikleri diğer evleri de polise gösterdi. Tutuklu yargılanan sanıklar 17 Nisan'dan beri hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde yargılanmayı bekliyordu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.