İÇ HABERLER
okuma süresi: 14 dak.

Vatandaşa göre 'başkanlık' gerek

Vatandaşa göre 'başkanlık' gerek

Kıbrıs Postası, seçim sonrası yeniden alevlenen başkanlık sistemi tartışmalarını vatandaşa sordu. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu başkanlık sisteminin gelmesi gerektiğini savundu.

Yayın Tarihi: 22/01/18 08:25
okuma süresi: 14 dak.
Vatandaşa göre 'başkanlık' gerek
A- A A+

Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Kıbrıs Postası olarak, vatandaşlara, başkanlık sistemi hakkında görüşlerini sorduk. Röportaj yaptığımız vatandaşlarımız içinden 20 kişi başkanlık sisteminin Kıbrıs için yararlı olacağını söylerken, 5 kişi öncelikle halkın başkanlık sistemi hakkında bilgi sahibi olmadığı ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti, 3 kişi başkanlık sistemini istemezken, 1 kişi de önceliğimizin, ülke olarak, dünyada tanınmak olduğunu söyledi.

Şevket Dağman (73-Emekli): "Başkanlık sisteminin gelmesini isterim."
Şevket Dağman (73-Emekli): "Başkanlık sisteminin gelmesini isterim ve kesinlikle ülkemize yaralı olacağı kanaatindeyim. En azından mevcut sistemden daha hızlı ve bu devre en uygun sistemdir."

Ramazan Baran (31-Esnaf):"Daha güzel bir Kıbrıs görebiliriz."
Ramazan Baran (31-Esnaf): "Kesinlikle gelmeli diye düşünüyorum, parlamenter sistemden daha faydalı olur. Başkanlık sisteminden sonra daha güzel bir Kıbrıs görebiliriz."

Murat Erbil (55-Simitçi): "Başkanlık sistemi ülkeye hız kazandırmak demek."
Murat Erbil (55-Simitçi): "Başkanlık sistemi, yasaların daha çabuk geçmesi demek, ülkeye hız kazandırmak demek ve bu ekonomiye de yansır neticede. Başkanlık sistemi gelsin istiyorum."

Ayten Özener (25-Esnaf): "Başkanlık sistemini kesinlikle faydalı buluyorum."
Ayten Özener (25-Esnaf): "Ben bu sistemin ivedi bir şekilde değişmesini istiyorum ve artık mevcut partilerin söylemlerinden sıkıldığımı belirtmek istiyorum. Hep aynı partiler, farklı bir oluşum istiyorum. Başkanlık sistemini kesinlikle faydalı buluyorum ve Kıbrıs' a yakışacağını düşünüyorum."

Mert Bingöl (43- İşletmeci): "Ülkemize, halkımıza ve temsiliyet kademesine güç katar."
Mert Bingöl (43- İşletmeci): "Türkiye zaten başkanlık sistemine geçmeyi düşünüyor, bizim insanımız için en çok yakışan sistem başkanlık sistemi ve oradaki halk ile biz bir bütünüz. Bence denemeliyiz ve vazgeçmek istemeyeceğiz. Mevcut sistemden çok daha yararlı ve süreçler daha kolay ve hızlı bir şekilde geçilecek, bu da ülkemize, halkımıza ve temsiliyet kademesine güç katar ve boşa harcanan zamandan bizi kurtarır."

Serkan Sakar (42- Kuaför): "En azından tek bir kişiye hesap sorarsın."
Serkan Sakar (42- Kuaför): "Başkanlık sistemi şu an ülkemizde olan sistemden çok daha iyi, en azından tek bir kişiye hesap sorarsın. Yasaların daha hızlı çıkması için başkanlık sistemini isterim."

Behçet Erkal (45-Şoför): "Başkanlık sistemini sonuna kadar destekliyorum."
Behçet Erkal (45-Şoför): "Mevcut sistemde, tabiri caizse her kafadan bir ses çıkıyor ve işler sürekli aksıyor ve gecikiyor. Bir tane milletvekilinin işi çıksa ya da oyunbozanlık yapsa, bütün işler tepetaklak oluyor, çünkü politikada olan bir bozukluk her alanda hissediliyor. Ben başkanlık sistemini sonuna kadar destekliyorum, bir kişi olsun o kişi uğraşsın ve kafası rahat olsun."

Hasan Akkuş (42-Esnaf): "Reform şart diyorum, mevcut sistem çok yavaş."
Hasan Akkuş (42-Esnaf): "Başkanlık sistemi gelsin istiyorum, reform şart diyorum. Mevcut sistem çok yavaş, göründüğü üzere daha hükumet sıkıntıları sürüyor, oysa başkanlık sistemi gelse şuana kadar başkanı seçerdik ve icraatlarını hayata geçirmeye başlardı, koalisyon mu kurulacak, yeniden seçim mi olacak, yoksa seçim hükumeti mi olacak bunların düşüncesi ile halk, kafasını bulandırmış durumda."

İbrahim Koska (37-Makinist): "Başkanlık sitemi çok faydalı olur, koordineyi tek bir kişi yapsın."
İbrahim Koska (37-Makinist): "Başkanlık sitemi çok faydalı olur. Mevcut sistemin hiç gereği yok, 50 kişi kavga ediyor, bir kararı geçiremiyorlar. Daha hükümet kurulabilmiş değil. Koordineyi tek bir kişi yapsın. Bir başkanımız olsun ve her ilçeye birer vali atansın, başkanda o valilerden sorumlu olsun ki, bir şikayetimiz veya talebimiz olduğu zamanlarda ulaşılması kolay kişiler buluruz karşımızda."

Mehmet Alkış (18-Esnaf): "Halkın seçtiği bir başkan neden olmasın."
Mehmet Alkış (18-Esnaf): "Ben başkanlık sistemini araştırdım ve varım diyorum, halkın seçtiği bir başkan neden olmasın. En azından bu sistemden daha güzel bir sistem olduğunu düşünüyorum. 3. sınıf vatandaşlara mevcut sistem bir düzenleme getiremiyor, çünkü yasalar çok geç çıkıyor meclisten. Ama başkanlık sisteminde kararlar ve yasalar daha hızlı yürürlüğe girecek."

Cemal Gören (24-Sebest Meslek): "Başkanlık sistemi ile birlikte reformlar hızlı bir şekilde hayatımıza entegre olacak."
Cemal Gören (24-Sebest Meslek): "En basitinden düşünecek olursak geçmişe ya da geleceğe gitmeye gerek yok, şimdiye bakarsak görürüz ki bir koalisyon bile kuramıyorlar, bir parti diyor ki "Ben o parti ile birlikte yer almam", başka partiden biri çıkıyor, "Ben şu partiden şu kişi ile bir oluşum içinde olmam". Hepsi bir kaprisin içerisindeler. Kıbrıs'a yapılması gereken çok reform var ve başkanlık sistemi ile birlikte reformlar hızlı bir şekilde hayatımıza entegre olacak."

Hakan Ak (34-Gıda Sektörü): "Mevcut sistemde sorunlar bitmiyor."
Hakan Ak (34-Gıda Sektörü): "Başkanlık sistemini soruna kadar destekliyorum ve ülkemize çok yakışacağına inanıyorum. Koalisyon sorunları içerisinde harcanıp gitmek beni üzüyor. Mevcut sistemde sorunlar bitmiyor."

Mustafa Akın (33-Kuaför):"Önce vatandaşların aydınlatılması gerekli."
Mustafa Akın (33-Kuaför): "Başkanlık sistemi hakkında pek bir bilgim yok. Başkanlık sistemi hakkında, önce vatandaşların aydınlatılması gerekli. Bu sistemi önce halka tanıtmaları lazım. Eğer faydalı olacaksa neden onaylamayalım. Bence bu sistemi bilen ve meclisle içli dışlı olan kişilerin herhangi bir programa katılıp bu konuyu masaya yatırmaları gerekiyor, ben de programı izler seçimimi yaparım."

Mehmet Deveci (29-Tezgahtar): "Önce dünyanın KKTC'yi tanıması gerekiyor."
Mehmet Deveci (29-Tezgahtar): "Bu ülkenin başkanlık sistemine geçmesi için, önce dünyanın KKTC'yi tanıması gerekiyor çünkü burasının Birleşmiş Milletler' de bir meşrutiyeti yok."




Suat Güngör (51-Şoför): "Başkanlık sistemi iyidir, ama bundan önce devlet yetkililerimizin, ülkemizi dünyaya tanıtmaları gerekir."
Suat Güngör (51-Şoför): "Başkanlık sistemi iyidir. Bu sistemi getirirsek işlerimiz ikilemde kalmaz,ülke gelişir ve kalkınır. Ama bundan önce devlet yetkililerimizin, ülkemizi dünyaya tanıtmaları gerekir."

Ayşe Yarkın (75-Manav): "Başkanlıksistemin içeriğini tam bilmiyorum."
Ayşe Yarkın (75-Manav): "Başkanlık sistemi eğer hayırlı olacak ise bugün uygulayalım, hiç vakit kaybetmeyelim. Olumlu bakmak gerekirse sistemin içeriğini tam bilmiyorum. Eğer milletvekilleri bir programda bu konu üzerine münazara yaparlarsa bende başkanlık sistemi hakkında birtakım görüşlere sahip olabilirim."

Kemal Serdengeçti (62-Emekli): "50 milletvekililinin idare edemediği bir ülkeyi, tek kişi asla idare edemez."

Kemal Serdengeçti (62-Emekli): "Başkanlık sistemini istemiyorum, nedeni ise; 50 milletvekililininidare edemediği bir ülkeyi, tek kişi asla idare edemez."

İlkin Cabacaba (70-Ayakkabıcı): "Başkanlık sistemi ile birlikte projeler daha hızlı olur."
İlkin Cabacaba (70-Ayakkabıcı): "Başkanlık sistemini destekliyorum ve ülkemiz için çok faydalı bir sistem olduğunu düşünüyorum. Başkanlık sistemi ile birlikte projeler daha hızlı olur, temsiliyet daha güçlü olur. Bana göre fikir bölünmeleri de azalır ortak menfaatlerde buluşmalar olur."

Ömer Avcı (45-İnşaatçı): "Bir kişi ile uğraşmak ve o kişi ile iletişime geçmek daha kolay."
Ömer Avcı (45-İnşaatçı): "Başkanlık sistemini istiyorum. 50 kişi ile uğraşmaktansa, tek bir kişi ile uğraşmak ve o kişi ile iletişime geçmek daha kolay. Başkanlık sistemi ile birlikte ekonomimiz gelişir ve kalkınma artar. Yeni sistemde işçilerin haklarının denetleneceği mekanizma da daha dinamik çalışır."

Doğan Tilki (60-Şoför Okulları Birliği Başkanı): "Başkanlık sistemi ile birlikte devlet dairelerimizin daha verimli çalışacağına inanıyorum."
Doğan Tilki (60-Şoför Okulları Birliği Başkanı): "Başkanlık sistemi olabilir ve Kıbrıs'a çok yakışır. Türkiye geçiyor ise bizde geçelim, ki ben bu konuda Türkiye'yi referans almaktan yanayım. Şu anki sistemin başkanlık sisteminden daha iyi olduğuna inanmıyorum. Başkanlık sistemi ile birlikte devlet dairelerimizin daha verimli çalışacağına inanıyorum. Henüz bir hükumet kuramadık ve bunun zararını halk görüyor. Mevcut sistem ile belirli bir yere kadar gidilebilir, ki zaten hükumet kurulsa bile sağlıklı olabileceği düşüncesinde değilim."

Çağrı Köroğlu (18-Öğrenci): "Vakit kaybetmeden bu sistemi kendi ülkemizde uygulamamız lazım."
Çağrı Köroğlu (18-Öğrenci): "Medyadan takip ediyorum, Türkiye de başkanlık sistemine geçmek için hazırlıklar yapıyor. Benim düşüncem bizimde hiç vakit kaybetmeden bu sistemi kendi ülkemizde uygulamamız lazım."

İbrahim Güneş (57-Kaportacı): "Başkanlık sistemine katılıyorum."
İbrahim Güneş (57-Kaportacı): "Başkanlık sistemine katılıyorum, bence Kıbrıs' a da gelmeli. Şu anki sistemden şikayetçi değilim ama başkanlık sisteminin daha iyi olacağını düşünüyorum."

Metin Koroğlu (56-Taksici): "Başkanlık sistemi için zemin hazırlanması gerekli."
Metin Koroğlu (56-Taksici): "Başkanlık sistemi için zemin hazırlanması gerekli, halk henüz hazır değil. Tabiki başkanlık sistemi ülkemiz için daha faydalı olur ama önce halkın bilinçlendirilmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı'na harcanan bütçe, başkana ayrılacak ve daha fazla verim alacağız. Başkanlık sisteminin KKTC'nin genelinde olması gerekli, partilerle uğraşmaktan sıkıldım. 60 bin nüfuslu bir ülkeye mevcut idareciler çok fazla."

Hakan Aşık (55-Muhallebici): "Demokrasiye zarar verir."
Hakan Aşık (55-Muhallebici): "Kıbrıs'a olmaz. Tek adam olur ise bana göre uygun olmaz. Bence başkanlık sistemi, demokrasiye zarar verir."

Arif Salih Kırdağ (66-Politikacı): "Önce bu sistemi iyileştirmeyi denemek gerekiyor."
Arif Salih Kırdağ (66-Politikacı): "Öncelikle Kıbrıs halkının başkanlık sistemi hakkında bilgisi varmı bunu bilmek gerekiyor. Bence mevcut sistem demokrasi ile ıslah edilebilir, önce bu sistemi iyileştirmeyi denemek gerekiyor, bu sistemi iyileştirmeyi denemeden, başka bir sistemin entegre edilmesi sorusunun sorulması, gelecek olan sistemin de bozulabileceği korkusunu akla getirmektedir."

Selçuk Ekendal (76-Emekli): "Başkanlık sistemine geçilmesi çıkmaza giren tartışmaları ortadan kaldırır."
Selçuk Ekendal (76-Emekli): "Başkanlık sistemine geçilmesi bugün yaşanan kaosu önler. Hükumet kurma ve koalisyon gibi çıkmaza giren tartışmaları ortadan kaldırır. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde başkanlık sistemi gündeme gelsin, bu periyodlarda halk bilinçlendirilsin. Tek parti iktidarı olmadığı sürece bu kaos devam eder."

Özkan Çetinkaya (46-Taksici): "Başkanlık sistemi daha iyi olur,ama en fazla iki dönem olmak koşuluyla."
Özkan Çetinkaya (46-Taksici): "Zaten şuanda 50 milletvekili ülkemiz için çok fazla, bana göre tek kişi yeterli olacaktır. Mevcut sistemde her biri, bir tarafa çekiyor ve bunun zararını halk olarak bizler görüyoruz. Bir milletvekilinin yıllık maaliyeti en az 50 bin TL. Başkanlık sistemi daha iyi olur. Ama en fazla iki dönem olmak koşuluyla."

Halit Yavaşoğlu (54-Esnaf): "Başkanlık sisteminin daha iyi olacağına inanıyorum, hesap sormak daha kolay olur."
Halit Yavaşoğlu (54-Esnaf): "Önce başkanlık sisteminin halka tanıtılması gerekir. Tabiki Türkiye'den takip ettiğim kadarıyla, başkanlık sisteminin daha iyi olacağına inanıyorum, hesap sormak daha kolay olur."



Can Çağlar (21-Öğrenci): "Mevcut sistemle yola devam etmeliyiz."
Can Çağlar (21-Öğrenci): "Bence başkanlık sistemine hiç gerek yok. Kıbrıs için bir yararı olacağını düşünmüyorum. Bana göre mevcut sistemle yola devam etmeliyiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.