İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Hayvancılık Dairesi açıkladı: "Arpada sıkıntı yok"

Hayvancılık Dairesi açıkladı: "Arpada sıkıntı yok"

Hayvancılık Dairesi, Devlet Laboratuvarı raporlarına göre arpada sıkıntı yaratacak bir durum tespit edilmediğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 22/02/18 07:45
okuma süresi: 3 dak.
Hayvancılık Dairesi açıkladı: "Arpada sıkıntı yok"
A- A A+

Daireden yapılan açıklamada, son günlerde hayvan yetiştiricilerinden gelen şikayetler üzerine TÜK'nun talebiyle Hayvancılık Dairesi'nin arpalardan numuneler alarak Devlet Laboratuvarı'nda pestisit ve aflatoksin analizlerini yaptırdığı, analiz sonuçlarına göre sıkıntı yaratacak bir durum tespit edilmediği kaydedildi.

Özellikle yaşanan sıkıntıların arpanın tek başına kullanımı ve depolama şartları ile ilgili olduğunun düşünüldüğü belirtilen açıklamada, Hayvancılık ve Veteriner daireleri müdürlüklerinin süreci takip ettiği belirtildi.

ANİ YEM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMASIN

Ani yem değişiklikleri yapılmaması ve yerli veya ithal arpa kullanımında arpanın besin değeri farklılığının bilincinde olarak yeni yeme geçişin yavaş yavaş alıştırılarak 15 gün içinde olması gerektiği de dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hayvanların meraya çıkarılmaya başlandığı bu günlerde meraya çıkışta da aynı şekilde davranılmalı ve hayvanlar 15 gün içinde yavaş yavaş alıştırılarak otlatma yapılmalıdır. Merada henüz olgunlaşmamış yeşil bitkiler selülozca fakir olduğu için ön midelerde kolayca parçalanarak arzu edilmeyen sağlık sorunlarına ve verim düşüklüğüne neden olur. Bu sebeple meraya çıkmadan önce kuru ot veya saman verilmesi önem arz eder."

Benzer şekilde alışılmışın üzerinde arpanın direk olarak hayvanlara yedirilmesi veya rasyona katılması durumunda arzu edilmeyen sağlık sorunlarına ve verim düşüklüğüne neden olacağı da kaydedilerek, arpanın direk olarak hayvanlara verilmemesi, kepek veya kaba yem (bala) ile karıştırılarak 15 gün içinde verilmesinin önemine işaret edildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Yemini yapan işletmelerin rasyona girecek arpa miktarı alışılmışın dışında artırılacaksa yavaş yavaş artırılması ve buna karşılık kepek ile uygun oranlarda takviye edilerek ve alıştırılarak hayvanlara yedirilmesi gerekmektedir.

Ani kesif yem değişiklikleri yapılmamalı ve alışılmışın üzerinde kesif yem yemiş hayvanlara 2-3 gün sadece kaba yem verilmeli ve ilk gün su da dikkatli verilmelidir. Buna karşılık olarak aşırı kesif yem yediği anlaşıldığında vakit geçirmeden Veteriner Hekime başvurulmalıdır.

Bunlara uyulduğu takdirde dengesiz beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları ile ekonomik kayıplar en aza indirilmiş olacaktır.

Buna karşılık özellikle arpanın, yem veya yem hammaddelerinin depolama şartlarına özen gösterilmesi ve depolamadan dolayı sıkıntı yaşanmaması için arpa gibi dane yemlerin mutlak suretle nem almayan, kuru ve havadar yerlerde depolanması gerekmektedir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.