İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Arıcılar Birliği Başkanı Kasapoğlu: "KKTC'de üretilen ballar güvenilir"

Arıcılar Birliği Başkanı Kasapoğlu: "KKTC'de üretilen ballar güvenilir"

Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından 'sahte olduğu' açıklanan ve piyasadan toplatılan "Özmelin Balım" marka balın 'sahtekarlık' olduğunu kaydederek, "Bal değil, glikoz şurubu" dedi.

Yayın Tarihi: 23/02/18 07:29
okuma süresi: 6 dak.
Arıcılar Birliği Başkanı Kasapoğlu: "KKTC'de üretilen ballar güvenilir"
A- A A+
  • Toptancılar tarafından piyasaya sürülen sahte balların yurtdışından getirilen 'glikoz şurubu' kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Kasapoğlu, KKTC'de bal üretimi yapan arıcıların piyasaya sürdüğü balların tümünün güvenilir olduğunu belirtti.
  • Sahte balın yurtdışından getirilen 'kırmızı glikoz şurubu' ile yapıldığına dikkat çeken Kasapoğlu, söz konusu 'kırmızı glikoz şurubu'nun sadece sahte bal üretiminde kullanıldığını ve glikoz şurubu ile üretilen balın kokusu ve tadının tüketiciler tarafından kolaylıkla fark edilebileceğini ifade ederek üreticilerin şüphelendiği bal markalarını şikayet etmesi konusunda uyardı.

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın, "Özmelin Balım" isimli balın sahte olduğu gerekçesiyle, piyasadan toplatılıp satışını yasaklaması, paketlemesini ve dağıtımını yapan işletmelerin faaliyetlerini de üç ay süreyle askıya alması üzerine 'sahte bal' konusuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, piyasadan toplatılan söz konusu balın 'glikoz şurubu' olduğunu belirterek, Özmelin Balım marka balın KKTC'de arıcılık yapan üreticilere ait olmadığını kaydetti.

"KKTC'DE ÜRETİLEN BALLAR GÜVENİLİR"

Toptancılar tarafından piyasaya sürülen sahte balların yurtdışından getirilen 'glikoz şurubu' kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Kasapoğlu, KKTC'de bal üretimi yapan arıcıların piyasaya sürdüğü balların tümünün güvenilir olduğunu kaydederek, "Piyasaya Özmelin Balım olarak sürülen marka, bal değildir, sahtekârlıktır, glikoz şurubudur. Balın sahte olduğu ancak analiz yapılarak anlaşılır. KKTC'de üretilen balların analizi AB kriterlerine uygun bir şekilde Brüksel'e numune gönderilerek yapılıyor. Ülkemizde üretilen balların tümü son 3 yıl içerisinde yapılan analiz sonuçlarında kriterlere uygun ve güvenilir olduğu yönünde bakanlıkta raporları bulunuyor. Ülkemizde bal çok önemli bir değerdir. Bu değeri korumak amacıyla Arıcılar Birliği olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, gerekli denetimleri sağlıyoruz. Ülkemizde üretilen tüm ballar, gönül rahatlığıyla tüketebilir " şeklinde konuştu.

"SAHTE OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENİLEN BALI ŞİKAYET EDİN"

Sahte balın yurtdışından getirilen 'kırmızı glikoz şurubu' ile yapıldığına dikkat çeken Kasapoğlu, söz konusu 'kırmızı glikoz şurubu'nun sadece sahte bal üretiminde kullanıldığını ve glikoz şurubu ile üretilen balın kokusu ve tadının tüketiciler tarafından kolaylıkla fark edilebileceğini ifade ederek, "Tadı ve kokusu farklı olan balların tüketici tarafından fark edilmesi sonucunda Arıcılar Birliği'ne veya ilgili kurumlara şikayet edilmesi gerekiyor. Şikayetler sonucunda analiz yapılarak sahte bal olup olmadığı anlaşılır. Söz konusu Özmelin Balım marka balın sahte olduğu ile ilgili Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na şikâyetlerimizi bildirmiştik. Bakanlık dikkate alıp müdahale ederek, görevini yaptı, teşekkür ederiz" dedi.

"ÖZMELİN BALIM" İSİMLİ SAHTE BAL PİYASADAN TOPLATILDI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, "Özmelin Balım" isimli balın sahte çıktığını, piyasadan toplatılıp satışının yasaklandığını, paketlemesini ve dağıtımını yapan işletmelerin faaliyetlerinin de üç ay süreyle askıya alındığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Veteriner Dairesi tarafından market denetimlerinde piyasada bulunan ballarda yapılan tahlil ve kontrollerde 22 Şubat 2018 tarihli Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından imza ile belgelenen Veteriner Mevzuat Kuralı'na uygunsuz bal paketleme faaliyetinde bulunan firmanın ballarına el konularak piyasadan toplatıldı.

Bakanlık tarafından tespit edilen KKTC Besin Maddeleri Tüzüğü'ne uygunsuz ballar toplatıldı.

Veteriner Hizmetleri Yasası çerçevesinde Özmelin Balım'ın paketlemesini yapan Çaluda Gıda Sanayi Ltd. ile pazarlama ve/veya dağıtımını gerçekleştiren Yüksekbaş Gıda Ltd. işletmelerinin söz konusu ürünle ilgili faaliyetleri 3 ay süreyle askıya alındı.

YÜKSEKBAŞ'TAN SAHTE BALLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Öte yandan Yüksekbaş Gıda ve Sanayi Ltd, sahte balın üretimiyle alakası olmadığını, bundan böyle de söz konusu ürünleri pazarlamalarının mümkün olmadığını açıkladı. Açıklamada, "Şirketimiz üretici değil, dağıtım ve pazarlama faaliyetleri yürütmektedir" denildi.

Sahte bir bal haberiyle gündeme gelen şirket, söz konusu ürünlerin dağıtım ve pazarlama teklifini, Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği'ne kayıtlı bir üreticinin sağlık sertifikalarını sunması sonrasında kabul ettiklerini belirtti.

Arıcılar Birliği'ne kayıt belgesi, laboratuvar sonuçları ve sözleşme evraklarının ellerinde olduğu kaydedilen açıklamada, "Hiçbir şekilde, üretimiyle ilgili bir dâhilimiz söz konusu değildir. Kaldı ki, ürünleri paketleyen ve üzerine çok değerli markasını veren Özmelin Firması'da bu belgelere güvenerek, bu ürünlerin en sağlıklı koşullarda paketlemesini yapmıştır ve kendileri de bu durumdan mağdurdur" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Çok sayıda Dünya markasını bünyesinde bulunduran şirketimiz, yerli üretimin de desteklenmesi ilkesiyle, yerli ürünlerin ülkenin tüm satış noktalarında yer alması için bir çok marka ile anlaşmalıdır. Aslolan sağlık sertifikaları ve gıda güvenlik belgeleridir. Söz konusu haberin, ilgili daireler tarafından, sanki üretimde de sorumluluğumuz varmış gibi lanse edilmesi yanlıştır. Üretim ile hiçbir alakamız olmadığı gibi, bundan böyle söz konusu ürünleri pazarlamamız da mümkün değildir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.