İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Mormenekşeli hayvancının sorunları kangrenleşti: "Maliyetler artınca et fiyatları da yükseldi"

Mormenekşeli hayvancının sorunları kangrenleşti: "Maliyetler artınca et fiyatları da yükseldi"

Mormenekşe köyü üreticisine bir dokunduk, bin ah işittik... Kıbrıs Postası'na konuşan hayvancı, gerek uygulanan politika ve de gerekse hayvan yetiştirme koşulları ile ilgili oldukça sıkıntılı… Maliyetler ise et fiyatlarına yansıyor.

Yayın Tarihi: 12/03/18 07:45
okuma süresi: 7 dak.
Mormenekşeli hayvancının sorunları kangrenleşti: "Maliyetler artınca et fiyatları da yükseldi"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Mormenekşeli hayvancılar, girdi maliyetleri nedeni ile ülkedeki tüm hayvancının belinin büküldüğünü anlattı. Ülkedeki hayvan üretiminin bu nedenle günden güne azaldığını belirten hayvancı, tüm bu faktörlerin et fiyatlarına yansıdığını günün sonunda ise et yemenin tamamen lükse döndüğünü kaydetti.

Cep yakan et fiyatlarının üretim azlığı ve girdi maliyetleri ile doğru orantılı olduğunu söyleyen hayvancı, üretimin artması, et fiyatlarının düşmesi için düzenleme yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Öte yandan köylerde yerleşim alanlarından taşınan mandıralar için yer ayrılırken, Mormenekşe'de iki etaptan oluşan mandıra alanı projesindeki sorunlar da hayvancıyı bezdiriyor. Mandıra alanı için tahsis edilen 1'inci etapta su sorunu baş gösterirken, ikinci etap olarak dağıtılan mandıra alanında ise alt yapı yok.

Elektrik, su ve yol sorunu yaşayan hayvancı, taşıma su ile hayvan üretimi yapmaya çalışıyor, Jeneratör yardımı ile süt sağımı yapıyor. Hayvan üreticileri gerek ülkedeki hayvancılıkla ilgili politikada düzenleme yapılması yönünde gerekse de Mormenekşe hayvan üreticilerinin yaşadığı sorunlar için yetkilileri göreve çağırıyor.

Ülkenin önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılıkta kangrenleşen sorunlar çözüm bekliyor. Mormenekşe köyünde Kıbrıs Postası'na konuşan hayvancı, sektörün hem uygulanan politika nedeni ile maruz kaldığı girdi maliyetleri sorunu hem de hayvan üretimi sırasında köydeki mandıra alanında yaşanan zorluklarla boğuşuyor. Dövizin yükselmesi ile daha da artan girdi maliyetlerini karşılayamayacak duruma gelen hayvan üreticileri sorunlarla başa çıkabilmek için devletten teşvik bekliyor.

ÜRETİMİN ARTMASI VE ET FİYATLARININ DÜŞMESİ İÇİN DÜZENLEME ŞART

Mormenekşeli hayvancılar, girdi maliyetleri nedeni ile ülkedeki tüm hayvancının belinin büküldüğünü anlattı. Ülkedeki hayvan üretiminin bu nedenle günden güne azaldığını belirten hayvancı, tüm bu faktörlerin et fiyatlarına yansıdığını günün sonunda ise et yemenin tamamen lükse döndüğünü kaydetti. Cep yakan et fiyatlarının üretim azlığı ve girdi maliyetleri ile doğru orantılı olduğunu söyleyen hayvancı, üretimin artması, et fiyatlarının düşmesi için düzenleme yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

MANDIRA ALANI SORUNLARI BEZDİRDİ

Köylerde yerleşim alanlarından taşınan mandıralar için yer ayrılırken, Mormenekşe'de 2 etaptan oluşan mandıra alanı projesindeki sorunlar hayvancıyı bezdirdi. Mandıra alanı için tahsis edilen 1'inci etapta su sorunu baş gösterirken, ikinci etap olarak dağıtılan mandıra alanında ise alt yapı yok. Elektrik, su ve yol sorunu yaşayan hayvancı, taşıma su hayvan üretimi yapmaya çalışıyor, Jeneratör yardımı ile süt sağımı yapmaya çalışıyor. Hayvan üreticileri gerek ülkedeki hayvancılık ile ilgili politikada düzenleme yapılması yönünde gerekse Mormenekşe hayvan üreticilerinin yaşadığı sorunlar için yetkilileri göreve çağırıyor.

MORMENEKŞELİ HAYVANCI NE DEDİ?

Tahir Ergazi:

Benim hayvancılık ve çiftçilikten başka işim yok. Hayvancı ve çiftçinin en büyük sıkıntısı memur ile gerçek hayvancı ve çiftçinin birbirinden ayrılması. Teşvik verilirken adil olunması gerekiyor. Hükümet bu duruma el atması gerekiyor bizim memur ile rekabet etmem imkansız. Mormenekşe'de benim en büyük sıkıntılarımdan bir diğeri ise 2'inci etap mandıra bölgesinde elektrik ve yol olmaması. Ben bunlara rağmen kimse mandıra yapmazken gelip yaptım ama elektrik olmaması nedeni ile büyük bir sıkıntı yaşıyorum. Girdi maliyetleri de aldı başını gitti. Döviz endeksli pahalılık almış başını giderken, süt paraları hayvancıya çok geç ödeniyor. 15 günde bir ödenmesi gereken süt paraları ödenmiyor, 3 ödeme içerde beklerken mazotçu ve yemci üreticiden para bekliyor. Küçükbaş hayvancıya kulak numarası için devlet ödeme yapıyor ama büyük baş hayvan üreticisine kulak numarası ödemesi yapılmıyor.

Ümit Koçero:

Keşke bu yem fiyatları ucuz olsa da et fiyatları da düşse ve halk dilediğince et yese. Girdi maliyetleri hayvancıyı iflasa sürüklüyor. Mormenekşe de mandıra alanlarında da sorun var. 1'inci etap mandıra bölgesine bulunan mandıramda taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Türkiye'den su geldi ancak üretici bu sudan faydalanamıyor.

Emirali Olgunay:

62 yaşındayım ve 40 seneden fazladır hayvancılık yaparım. Ülkede hayvancının her alanda sıkıntısı vardır. En çok konuşulan girdi maliyetleridir ve hayvancıyı gerçekten zor durumda bırakır. Bir diğer önemli sorun ise hayvan hastalıkları taraması. 3 çeşit hayvan hastalığı varken bu hayvan hastalıklarından yalnızca Brusella'nın taraması yapıldı. Ülkede hayvandan para kazananlar ise hayvancı değil kasaplardır. Okka hesabı satın alınan hayvan kasaplarda kilo hesabı satılır. Böylece üretici değil kasap kazanır. Örneğin 30 okka kuzunun maliyeti hayvancıya 700 liraya gelirken, kasap 30 okka karşılığı yaklaşık 22 kiloya gelen hayvanın parçalarını ortalama 60 lira kilosu sattığı zaman 22 kiloluk bir hayvandan yaklaşık kazancı bin 320 lira olur. Et fiyatları için bir çözüm üretilmeli hem üretici hem halk etten mağdur olmasın.

Emirali Olgunay:

Devlet Fiyat İstikrar Fonu'nu çalıştırmazsa Perşembe gününden sonra et fiyatları tavan yapacak. Perşembe günü arpa gemisi geliyor. Arpanın satışı 1 liradan çıkarsa, bu artış tüketiciye sadece etin değil her şeyi fiyatına en az 10 lira yansıyacak. Fiyat İstikrar Fonu devreye konulmalı yoksa bu gidişatla kaçak etin de önü kesilemeyecek. Bir diğer sorun ise küçükbaş hayvancının doğrudan gelir desteğinin 2017 Aralık beyanlarının ödenmesi. Küçükbaş hayvancı bu sayede biraz rahatlayabilir. Süt konusu ile ilgili de Tarım Bakanlığı'nın bir politikası olması gerekiyor ki elimizde kalmasın. Kuru ziraatta tane üretimden vazgeçilip kaba yem bitkisi üretimine geçilmeli ki hayvancının maliyeti aşağıya çekilmeli. Vergisiz akaryakıta geçilmesi de hayvancının maliyetinin düşmesine yardımcı olur. Bu sorunlar çözülmediği takdirde hayvancı bu ülkede günden güne mahvolur, halk eti altın fiyatına satın almak zorunda kalır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.